Consiliul Europei, decis să sprijine noul guvern de la Chișinău în reformarea Justiției și combaterea corupției

Crina Dumitriu
10/06/2019
CoE

Consiliul Europei își reafirmă sprijinul pentru guvernarea de la Chișinău în reformarea Justiției și combaterea corupției. „Suntem gata să ajutăm Republica Moldova, în calitate de stat membru al Consiliului Europei și parte la Convenția Europeană a Drepturilor Omului, cu reformele necesare, inclusiv reforma sistemului judiciar și lupta împotriva corupției”, se arată într-o declarație, făcută publică duminică, de Consiliul Europei.

Totodată, Consiliul Europei a îndeamnat toate forțele politice din Republica Moldova să acționeze în mod calm și responsabil în situația creată. „Problemele politice trebuie să fie dezbătute și soluționate de reprezentanții Parlamentului, aleși în mod democratic”, se menționează în declarația Consiliului Europei. Reprezentanții instituției cer actorilor politici din Republica Moldova să respecte principiile statului de drept, ale democrației și ale drepturilor omului.

Republica Moldova este membră a Consiliului Europei din 13 iulie 1995.  

Criza politică de la Chișinău s-a aprofundat, după ce Partidul Democrat a refuzat să recunoască noua majoritate parlamentară, creată în Leguislativul de la Chișinău, și alegerea noului guvern, condus de Maia Sandu. Curtea Constituțională, formată din magistrați promovați de PD, a decis suspendarea președintelui Igor Dodon, numindu-l pe Pavel Filip să asigure interimatul funcției de președinte. Acesta a emis un ordin privind dizolvarea Parlamentului și anunțarea alegerilor anticipate în data de 6 septembrie.   

Crina Dumitriu
10/06/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii