Consiliul Anticorupție pe lângă prim-ministru, în ședință. Sandu: „Trebuie să-i oprim pe cei care s-au obișnuit să facă abuzuri și să fure”

Anticoruptie.md
07/11/2019
www.gov.md

Consiliul de coordonare a politicilor anticorupție și reformei pe lângă prim-ministru a prezentat, joi, în cadrul unei ședințe, conceptul actualizat de evaluare a judecătorilor și procurorilor. Acesta a fost elaborat și adaptat după recomandările formulate de Comisia de la Veneția în opinia sa preliminară privind reforma Curții Supreme de Justiție și a procuraturii.

Conceptul prevede crearea a trei structuri noi pentru implementarea reformei:

1. Misiunea de Monitorizare - va selecta membrii Comisiei de evaluare și va monitoriza activitatea acesteia. Misiunea de Monitorizare va fi constituită din 7 membri, dintre care 5 specialiști internaționali și 2 reprezentanți din societatea civilă.

2. Comisia de Evaluare – pentru evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, care presupune verificarea integrității și eticii, precum și a profesionalismului acestora.

3. Colegiul Special de Apel – va examina contestațiile actorilor justiției ce nu vor susține evaluarea extraordinară sau nu vor fi promovați.

Evaluarea judecătorilor, prin instrumentele descrise, își propune „curățirea corpului de judecători și de procurori de persoane lipsite de integritate și urmează să pornească în cele mai importante instituții din justiție: Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor”.

Premierul Maia Sandu susține că reformarea justiției rămâne prioritatea numărul unu a Guvernului Republicii Moldova. „Politicienii vin și se duc, dar schemele de corupție rămân tot acolo, de 3 decenii. Trebuie să-i oprim pe cei care s-au obișnuit să facă abuzuri, să fure, știind că nu vor păți nimic pentru asta. Cei care au frică de evaluare să plece din sistem. Mai puțină justiție selectivă înseamnă mai puțini bani furați și mai multe resurse în bugetul statului”, a declarat Maia Sandu.

Ministrul Justiției, Olesea Stamate, a declarat că, până la sfârșitul săptămânii viitoare, proiectul de lege va fi definitivat. 

Consiliul Anticorupție este o platformă pentru examinarea problemelor sistemice și de politici în domeniul prevenirii și combaterii corupției și reforma justiției și pentru coordonarea eforturilor între autoritățile publice competente în vederea implementării cu succes a politicilor adoptate.  Acesta s-a întrunit pentru prima dată la 16 septembrie curent. 

Anticoruptie.md
07/11/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii