Concursul pentru selectarea procurorului general se va desfășura în toamnă // Care este data limită pentru depunerea dosarelor

Anticoruptie.md
09/08/2019
Anticoruptie.md

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a decis să desfășoare concursul pentru numirea procurorului general în luna septembrie. Acestă decizie a fost luată, în pofida faptului că ministra Justiției, Olesea Stamate, a solicitat amânarea concursului, pe motiv că Ministerul Justiției elaborează modificări la Legea procuraturii, urmând să fie schimbate criteriile de alegere a procurorului general. Amendamentele la Legea procuraturii urmează să fie votate de Parlament.

CSP a anunțat că dosarele pentru concursul la funcția de procuror general vor putea fi depuse până la 10 septembrie.   

Conform articolului 17 din Legea procuraturii, pentru funcția de procuror general poate candida persoana care întrunește următoarele condiții: a) are o experiență profesională de cel puțin 10 ani în domeniul dreptului, dintre care cel puțin 5 ani în funcția de procuror; îndeplinește condițiile prevăzute la art. 20 alin. (1) lit. a), b), c), d), f), g) și h); are calități manageriale; în ultimii 3 ani pînă la anunţarea concursului nu a fost membru şi/sau nu a desfășurat activități cu caracter politic în cadrul unui partid politic  sau al unei organizaţii social-politice; în ultimele 6 luni nu a deținut calitatea de membru al Consiliului Superior al Procurorilor. Candidatul la funcția de Procuror General este selectat pe bază de concurs public, organizat de către Consiliul Superior al Procurorilor.

Funcția de procurorul general a devenit vacantă după ce Eduard Harunjen și-a anunțat demisia la 11 iulie 2019. Pe moment, funcția de procuror general interimar este deținută de fostul procuror adjunct al municipiului Chișinău, Dumitru Robu.

Anticoruptie.md
09/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii