Comisara europeană pentru transporturi, Adina Vălean, va întreprinde o vizită oficială la Chișinău

Cornelia Cozonac
24/11/2021
Foto: Adina Vădean

Comisara europeană pentru transporturi, Adina Vălean, va întreprinde o vizită oficială la Chișinău, în perioada 25-26 noiembrie, pentru a discuta asistența acordată de Uniunea Europeană pentru dezvoltarea infrastructurii de transporturi în Republica Moldova.

Agenda vizitei include întâlniri oficiale la Președinție, Parlament și la Guvern, dar și la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

Comisara va vizita, de asemenea, locația unui proiect finanțat de UE în domeniul transporturilor și infrastructurii. Totodată, în timpul misiunii sale la Chișinău, Adina Vădean va susține o serie de discuții cu instituții mass media din Republica Moldova.

Politica în domeniul transporturilor a UE este ca până în 2050 să reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 60 % față de nivelurile din 1990, mai exact: să elimine din orașe autovehiculele alimentate cu carburant tradițional, să ridice la 40 % procentajul combustibililor cu emisii reduse de carbon utilizați în sectorul aviației, să reducă cu 40 % emisiile de CO2 provenite de la carburanții folosiți în transportul maritim, 50 % din transporturile de mărfuri pe distanțe mai lungi sau egale cu 300 km să se efectueze pe calea ferată sau pe apă și nu utilizând transportul rutier, majoritatea deplasărilor pe distanțe medii să se facă pe calea ferată, să finalizeze rețeaua europeană a trenurilor de mare viteză, să finalizeze rețelele transeuropene de transport și să se apropie de obiectivul „zero decese” în transportul rutier.

 

Cornelia Cozonac
24/11/2021Follow us on Telegram

Comentarii