Cinci magistraţi au părăsit sistemul. Cum au fost motivate cererile de demisie

Julieta Saviţchi
29/11/2021

Cinci magistraţi din Chişinău şi Bălţi au depus cereri de demisie, iar Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) le-a acceptat. Toţi cinci au invocat în cererile de demisie motive personale.

Cei cinci care au decis să părăsească sistemul sunt Galina Moscalciuc şi Boris Bîrca de la Curtea de Apel Chişinău, Eduard Raţoi de la Curtea de Apel Bălţi, Andrei Niculcea de la Judecătoria Chişinău şi Dumitru Gherasim de la Judecătoria Bălţi.

Galina Moscalciuc reprezintă unul din cele mai sonore nume din rândul celor cinci magistraţi care au demisionat. Moscalciuc şi-a început cariera în 2005 la Judecătoria Chișinău, iar în decembrie 2017 aa fost numită în funcția de judecătoare la Curtea de Apel Chișinău. Moscalciuc a fost președinta completului de judecată care a examinat dosarul ex-premierului Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare.

Totodată, în decembrie 2013, magistrata l-a achitat pe polițistul Ion Perju, acuzat că i-ar fi aplicat lovitura fatală tânărului Valeriu Boboc, decedat în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Ulterior, Curtea de Apel Chişinău a anulat decizia.

Aceeaşi magistrată a obligat Agenţia Proprietăţii Publice să-i vândă lui Vlad Plahotniuc terenul de la Moldexpo, pe care este amplasat sediul televiziunilor sale.

Moscalciuc a examinat anterior și o cauză civilă prin care prim-vicepreședintele Parlamentului de atunci, Vlad Plahotniuc, solicita despăgubire morală de aproape un milion de lei de la oamenii de afaceri Victor Țopa și Viorel Țopa.

În aprilie 2018, Galina Moscalciuc a pronunțat sentința de achitare a Stelei Pahomi, fostă membră a Consiliului de Administrație al Moldova-Agroindbank, în dosarul escrocheriilor cu acțiunile MAIB.

Aceeași magistrată a examinat în 2017 unul din dosarele privind licitațiile trucate pentru asigurarea cu produse alimentare a grădinițelor din minicipiul Chișinău. 

În 2018, Galina Moscalciuc a fost reţinută într-un dosar de corupţie, supranumit de presă ca „Dosarul celor cinci magistrate”. Primăvara trecută, toate cele cinci magistrate au fost achitate, Moscalciuc fiind repusă în funcţie.

Un alt nume sonor din rândul celor care pleacă este cel al lui Andrei Niculcea. Acesta şi-a început cariera în magistratură în 2015, în această perioadă având în gestiune mai multe dosare de rezonanţă. Niculcea a făcut parte din completul de judecată care l-a condamnat pe fostul premier Vlad Filat şi este magistratul care a pronunţat sentinţa de 6,5 ani de închisoare pentru Ilan Şor, deşi procurorii au solicitat 19 ani de închisoare. Niculcea a fost criticat pentru faptul că l-a eliberat pe Şor de sub control judiciar, iar Inspecţia judiciară a pornit un control în privinţa lui Niculcea.

 

Julieta Saviţchi
29/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii