Chișinăul nu știe câți oameni din Transnistria au fost obligați să își părăsească locuințele

Ilie Gulca
21/06/2021
Jurnalistul Serghei Ilcenco, obligat să părăsească Transnistria din cauza persecuțiilor la care a fost supus de către regimul secesionist Foto: promo-lex

Deși se confruntă cu un regim secesionist, cu „unul dintre cele mai rele caziere în domeniul drepturilor omului din Europa”, Republica Moldova nu are un cadru juridic și garanții de protecție a persoanelor intern strămutate. Acestea sunt concluziile enunțate de Asociația Promo-Lex cu prilejul Zilei Mondiale a Refugiaților marcată în fiecare an la 20 iunie.

Promo-Lex recomandă autorităților naționale și Biroului Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați din Republica Moldova să întreprindă măsurile necesare în vederea adoptării unei legi speciale cu privire la persoanele intern strămutate în Republica Moldova.

„Necesitatea adoptării unui cadru normativ cu privire la persoanele intern strămutate este cu atât mai stringentă cu cât în stânga Nistrului s-a instaurat  un regim de facto. Administrația secesionistă are unul dintre cele mai rele caziere în domeniul drepturilor omului din Europa, iar persecuțiile din partea structurilor de forță din stânga Nistrului obligă persoanele să părăsească domiciliul lor”, menționează asociația într-un comunicat.

Avocații Promo-Lex au constatat că legislația moldovenească despre azil în Republica Moldova se referă doar la persoane străine strămutate din țara lor de origine în alte state. Alte acte normative fie au fost abandonate, fie au o aplicabilitate foarte îngustă, relevă reprezentanții asociației.

Deși a făcut progrese semnificative în domeniul azilului, Republica Moldova nu a întreprins nimic la capitolul protecției persoanelor intern strămutate. Mai mult, autoritățile moldovenești, consemnează asociația, nu dețin cifre oficiale despre persoanele intern strămutate.

Cea mai mare criză umanitară cu care se confruntă Republica Moldova a început în 1992. Conform unor estimări, circa 130.000 de peroane s-au strămutat din raioanele de est în urma Războiului de pe Nistru.

Ilie Gulca
21/06/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii