CET Nord poate scăpa de datoria enormă la Moldovagaz

Ion Chișlea
06/07/2022

Centrala Electrică de Termoficare (CET) Nord din Bălți este pe cale să contracteze un nou împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 15 milioane de euro. Acesta presupune investiții noi în sistemul termoenergetic din Bălți, precum și o componentă pentru achitarea datoriilor istorice.

Astfel, compania din Bălți are toate șansele să lichideze datoriile de 77 milioane de lei față de Moldovagaz.

Datoriile societății pe acțiuni СЕТ-Nord față de furnizorul de gaze au apărut ca urmare a imposibilității acoperirii cheltuielilor din tarifele aprobate. Astfel, datoria la gazele naturale, din care se produce energia electrică și termică, a crescut succesiv în 2017 la aproape 266 milioane de lei.

Începând cu 2012, Moldovagaz a aplicat prin intermediul instanțelor de judecată sechestre pe toate conturile bancare ale CET-Nord, care sunt menținute până în prezent și din cauza cărora este afectată esențial activitatea operațională a întreprinderii.

În ultimii ani, societatea pe acțiuni a valorificat un alt împrumut de la BERD de 10,7 milioane de euro. Investițiile făcute cu acești bani au ajutat întreprinderea să-și diminueze substanțial datoria istorică acumulată din anii 2000 și să-și eficientizeze cheltuielile.

Ion Chișlea
06/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii