Cererea Domnicăi Manole de revizuire a hotărârii prin care Vladimir Țurcan a fost ales președinte al Curții Constituționale, declarată inadmisibilă

Anticoruptie.md
20/08/2019

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă cererea judecătoarei Domnica Manole de revizuire a hotărârii prin care Vladimir Țurcan a fost ales președinte al Curții. Anunțul a fost făcut marți seara pe pagina web a instituției.

Potrivit comunicatului emis de CC, Curtea a solicitat o precizare din partea judecătoarei Liuba Șova, pe ale cărei afirmații și-a fundamentat cererea Domnica Manole. Șova a declarat în fața Curții, că „a avut încredere în legalitatea, independența și imparțialitatea procesului de vot”, că a considerat că „rezultatul votului secret exprimat în plenul Curții este corect, legal” și că nu-l contestă, și nicidecum nu-l pune la îndoială, din punct de vedere procedural.

„Judecătorul Liuba Șova a susținut că a primit mesaje pe telefon de la o persoană a cărei identitate nu a divulgat-o, mesaje pe care, însă, nu le-a citit înainte de procesul de vot, ci abia luni (19 august 2019), după orele de muncă. În fine, doamna judecător Liuba Șova a afirmat că votul nu i-a fost influențat. Curtea a considerat că, din perspectiva temporală, nu a putut fi exercitată vreo influență asupra doamnei judecător Liuba Șova, în votul exprimat pentru președinția Curții Constituționale. Curtea a reținut și faptul că doamna judecător Liuba Șova a afirmat că a votat pentru propria ei candidatură.

Mai mult, Procesul-verbal nr. 1 al ședinței judecătorilor Curții Constituționale din 19 august 2019, semnat de fiecare judecător al Curții, conține raportul voturilor exprimate. Astfel, judecătoarea Liuba Șova a acumulat două voturi, iar judecătorul Vladimir Țurcan a acumulat patru voturi. Procesul-verbal se bazează pe buletinele de vot completate, al căror conținut îl consemnează. În afară de acest fapt, la procedura de vot nu au participat alte persoane în afară de judecătorii Curții, împrejurare care exclude orice pretins trucaj al procesului de vot pentru funcția de Președinte al Curții Constituționale, fapt confirmat de toți cei șase judecători”, se mai arată în comunicatul Curții.

Amintim că în dimineața zilei de marți magistrata Curții Constituționale, Domnica Manole, a depus cerere de revizuire a hotărârii prin care Vladimir Țurcan a fost ales președinte al CC. Manole și-a motivat cererea prin faptul că  ulterior procedurii de adoptare, au devenit parțial cunoscute rezultatele votului secret la alegerea șefului Curții, ceea ce ar fi indus suspiciuni că rezultatele votării secrete ar fi fost trucate.

În seara zilei de luni, judecătoarea Curții Constituționale, Liuba Șova, a dezvăluit, într-o intervenție pentru postul Tv8, că alegerea lui Vladimir Țurcan în funcția de președinte al Curții ar fi fost aranjată și că ar fi primit „recomandări” de a vota într-un anumit fel. Magistrata a declarat că a primit un mesaj duminică, de la un angajat al Parlamentului, care îi sugerează să-l înainteze pe Vladimir Țurcan la funcția de președinte, iar cel din urmă o va numi președintă în absența lui. De asemenea, ea a făcut public faptul că Nicolae Roșca a înaintat-o pentru funcția de președintă a Curții. „Eu declar în fața întregului popor că eu m-am votat pe mine, logic eu deduc că persoana care m-a înaintat pe mine a votat candidatul pe care l-a înaintat. Mai departe votul este secret, eu nu cunosc cine și pentru cine a votat, dar a fost patru la doi”, a mai subliniat Liuba Șova.

Precizăm că în dimineața zilei de luni, magistrații Curţii Constituţionale, care acum trei zile au depus jurământul în Parlament, l-au ales în calitate de preşedinte al Curţii pe judecătorul Vladimir Ţurcan. Acesta a fost votat, vineri, pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională din partea Legislativului de 54 de parlamentari. O zi mai devreme, printr-o inițiativă legislativă semnată de deputații Alexandru Slusari, Mihai Popșoi și Vlad Batrîncea, în această funcție era propus fostul președinte al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere. El a fost însă înlocuit de socialiști cu Vladimir Țurcanu, întrucât legea prevede că un judecător constituțional nu poate deține mai mult de două mandate. 

Anticoruptie.md
20/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii