Care au fost cele mai frecvente acte de corupție în 2020 și în ce instituții au fost depistate

Mariana Colun
02/03/2021

Instituții subordonate Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, primăriile, dar şi întreprinderile de stat se numără printre instituţiile, unde au fost depistate cele mai multe acte de corupţie, în anul 2020. În același timp, cele mai frecvente acte de corupție anul trecut au fost traficul de influență, coruperea pasivă și escrocheria. În 2020, oamenii legii au investigat de patru ori mai multe episoade de escrocherie decât în 2019. Informaţia se conţine în raportul de activitate al Centrului Național Anticorupție pentru anul trecut.

Ofițerii de investigații ai CNA au depistat 621 de infracţiuni, din ele 449 de infracţiuni de corupţie şi conexe corupţiei şi 172 din alte categorii. Cele mai frecvente acte de corupție și conexe corupției în 2020 au fost traficul de influenţă – 182 de infracțiuni; coruperea pasivă – 128 de infracțiuni; escrocheria – 97 de infracțiuni; coruperea activă – 50 de infracțiuni. De asemenea, anul trecut, urmare a măsurilor speciale de investigații şi de urmărire penală au fost realizate 66 de acţiuni de reținere în flagrant delict a făptuitorului.

Potrivit raportului CNA, din numărul total de infracţiuni constatate 2020, 73 au fost înregistrate în instituțiile subordonate Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, 68, în cadrul primăriilor, 63 la întreprinderile de stat, câte 45 în Ministerul Afacerilor Interne și în întreprinderile comerciale. 

Printre subiecţii actelor de corupţie, depistate în 2020, sunt 51 de şefi de instituţii autonome din cadrul autorităţilor; 43 de inspectori de poliție; 23 de primari și vice-primari; 18 inspectori vamali; 16 directori și adjuncţi de întreprinderi de stat; nouă angajați în domeniul educaţiei și trei în domeniul sănătăţii, se mai arată în document.

În sectorul privat şi liber-profesionist, subiecţi ai dosarelor CNA au fost 119 persoane fizice, 20 de directori de întreprinderi și organizații din sectorul privat, nouă avocați și un executor judecătoresc.

După criteriul de gravitate, 20 de infracțiuni au fost calificate ca deosebit de grave, 394 de infracţiuni grave, 121 de infracţiuni mai puţin grave şi 86 de infracţiuni uşoare.

Mariana Colun
02/03/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii