BNM scumpește banii, fără a arăta însă rata inflației la zi. La cât s-ar putea majora aceasta până la finele anului

Ion Chislea
03/12/2021

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a hotărât, vineri, majorarea cu un punct procentual a ratei de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt până la 6,5% anual, având în vedere anticipările inflaționiste. 

Potrivit comunicatului băncii, decizia are drept scop crearea condițiilor monetare necesare să tempereteze ritmurile de creștere a prețurilor de consum. Totodată, se vor mări cu un punct procentual ratele de dobândă la creditele și la depozitele „overnight” - până la 8,5 și, respectiv, până la 4,5 la sută anual. Nivelul rezervelor obligatorii rămâne neschimbat.

Toate aceste măsuri urmăresc majorarea de către bănci a ratelor dobânzilor la credite în vederea reducerii apetitului spre creditare a populației, care a ajuns la un nivel record în acest an. Anterior, expertul Veaceslav Ioniță relata că ne aflăm în condițiile unei furtuni perfecte în ce privește creșterea prețurilor. Și unul din factori, care a determinat acest lucru pe plan intern îl reprezintă sporirea fără precedent a creditelor noi contractate de populație, în special pentru consum. Grație celei mai mici rate a dobânzii percepută de bănci, în acest an, moldovenii împrumută de la bănci circa un miliard și jumătate de lei pe lună.

Volumul creditelor noi ar putea ajunge la circa 25 de miliarde de lei în acest an. Dintre aceștia 18 miliarde de lei probabil vor fi direcționate spre rambursarea creditelor vechi însă șapte miliarde ajung în consum, sporind cererea. În plus este la un nivel record cererea pentru creditele imobiliare. Și remiterile vor ajunge în acest an la un nivel record de 1,7 miliarde dolari. Toți acești factori conduc la sporirea cererii. Și așa cum oferta nu ține pasul cu acest ritm, produsele de larg consum se scumpesc. 

Pe deasupra și la nivel internațional avem o scumpire constantă a produselor alimentare dar și a mărfurilor industriale pe fundalul relansării economiilor de după Pandemie. Și acestea au influențat prin impoerturi prețurile interne.

Toți acești factori au condus la faptul că la finele lunii octombrie inflația anuală a ajuns la 8,81%, depășind cu mult coridorul admis de BNM, care se plasează în limitele 3,5%-6,5%.

A urmat însă criza gazelor și majorarea de aproape trei ori a tarifelor pentru consumatorii moldoveni, care urmează să fie inclusă deja în Indicele Prețurilor de Consum (inflația pentru luna noiembrie). Potrivit unor estimări, aceasta ar putea deja acum depăși bariera psihologică de 10% iar până la finele anului ar putea ajunge chiar la 12-14%.

Banca Națională nu a publicat încă nivelul inflației la zi așa cum nu a primit datele de la Biroul Național de Statistică. Potrivit calendarului diseminării datelor al BNS, acestea urmează a fi făcute publice pe 12 decembrie în comunicatul privind evoluția Indicelui Prețurilor de Consum (IPC). Neavând aceste cifre la dispoziție, Banca Națională s-a limitat să promită că va continua să monitorizeze atent evoluțiile mediului intern și internațional și este pregătită să vină cu măsurile necesare în vederea îndeplinirii obiectivului fundamental de asigurare a stabilității prețurilor.

 

Ion Chislea
03/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii