Biroul de reintegrare recomandă celor „indezirabili” în Transnistria să evite posturile Tiraspolului

Ilie Gulca
07/05/2021
Foto: Viorica Tătaru

Biroul politici de reintegrare recomandă persoanelor care figurează în așa-numitele „liste de prohibiție” ale structurilor de forță din regiunea de est a Republicii Moldova să ia în calcul probabilitatea unor situații imprevizibile la trecerea prin punctele de control transnistrene și să evite asemenea deplasări până la soluționarea nemijlocită a acestor probleme. Până în prezent, au fost înregistrate trei cazuri în care mgb-ul transnistrean a reținut trei persoane, veterani ai Războiului de pe Nistru, dintre care doi au fost declarați „indezirabili” pe teritoriul din stânga Nistrului, unde locuiesc.

Chișinăul susține că a solicitat în repetate rânduri Tiraspolului să renunțe la lezarea drepturilor inalienabile și să contribuie la revenirea situației în albia normalității. Mai mult, Biroul afirmă că a intervenit constant cu apelul către mediatorii și observatorii din cadrul formatului „5+2” și către partenerii internaționali relevanți să acorde sprijinul necesar în vederea asigurării respectării drepturilor omului în corespundere cu standardele dreptului internațional.

Deși se declară incapabile să exercite control asupra situației din regiunea transnistreană, autoritățile moldovenești spun că vor continua să facă uz de toate pârghiile de intervenție disponibile pentru acordarea de asistență promptă cetățenilor săi și să obțină restabilirea drepturilor legale și universale garantate ale acestora.

Pe 5 mai, Valeriu Mițul din Corjova, raionul Dubăsari, fost primar, veteran al Războiului de pe Nistru și activist pentru drepturile omului, a fost reținut împreună cu soția și sora sa, la pretinsul post vamal din Lunga, Dubăsari. 

„Pretinșii grăniceri i-au ridicat actele de identitate și au refuzat să explice de ce a fost reținut. După ce a sesizat autoritățile constituționale și avocații Asociației Promo-LEX, Valeriu Mițul a fost lăsat să plece.

De asemenea, în august 2020, pretinșii grăniceri transnistreni au reținut alți doi veterani de război – Iurii Coțofan și Victor Timuș. Peste o oră de la reținere, acestora le-au fost înmânate documentele emise de către MGB-ul local despre interzicerea accesului în regiunea transnistreană.

După mai bine de opt luni, situația lui Iuri Coțofan și Victor Timuș nu a fost rezolvată.

În noaptea din 16–17 martie, Tiraspolul a instalat ilegal cele 37 de posturi militare în Zona de Securitate sub pretextul stării de urgență. Justificată oficial ca măsură de protecție, închiderea drumurilor a blocat efectiv așezările administrate de Republica Moldova pe malul de est al Nistrului. A restricționat accesul oamenilor din zonă la asistență medicală, alimente și medicamente pentru mai mult de două luni, sub pretextul unei pandemii.

Ilie Gulca
07/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii