Binomul Șor-Dodon vine cu „soluții salvatoare” la criza gazelor: unul vrea moțiune de cenzură, celălalt cere să se umble la rezerva națională

Mădălin Necșuțu
17/01/2022
ZdG

Forțele parlamentare pro-ruse din Legislativ, Partidul Șor și Partidul Socialiștilor, și-au intensificat retorica pe fondul scumpirii facturilor la gaze și încearcă să joace politic această criză în avantajul lor.

Primul a fost oligarhul fugar și condamnat în dosarul „furtul miliardului”, Ilan Șor, care a cerut astăzi examinarea posibilității depunerii unei moțiuni de cenzură împotriva Guvernului pro-european condus de Natalia Gavriliță.

„Cerem convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru perioada 20-28 ianuarie. Motivul este cât se poate de argumentat, logic și plauzibil. Este vorba de situația critică și deplorabilă în care s-au pomenit cetățenii Republicii Moldova în urma aprofundării crizei energetice și sociale, generate de creșterea galopantă a prețurilor la toate resursele energetice, precum și incompetența, dar și incapacitatea Guvernului de a gestiona această criză și necesitatea de a întreprinde unele măsuri urgente în vederea depășirii acestei situații critice și a veni în ajutorul cetățenilor”, a declarat Șor, cel care se ascunde în prezent de organele legii în Israel.

El a mai propus constituirea unei comisii care să preia frâiele gestionării acestei situații dificile provocată de prețul gazelor livrate din Rusia și ca Republica Moldova să ceară renegocierea acordului energetic cu Moscova. Pentru acest lucru, el a invitat să se alăture inițiativei sale și Partidul Socialist, condus în continuare informal de Igor Dodon.

Dodon revine la ideea cheltuirii rezervei națioanle și sugerează diminuarea cu 5% a acesteia

La rândul său, Igor Dodon, a venit și el cu o serie de soluții la criza energetică și a cerut reducerea și înghețarea prețurilor la resursele energetice până la 1 aprilie 2022. În viziunea lui, aceasta ar putea fi o soluție pentru depășire acestei crize energetice.

Nu în ultimul rând, Dodon a propus ca Guvernul de la Chișinău să Guvernul de la Chișinău să acopere și consumul de gaze din regiunea separatistă transnistreană. Dodon a și făcut calculul necesar pentru Transnistria care ar în cuantum „de 450 milioane de metri cubi, în acest scop ar fi necesare cca 3,6 miliarde de lei (circa 200 milioane de dolari americani)”, scrie Dodon.

„Astfel, costul întregului pachet de compensații se ridică la 200-220 milioane de dolari”, a scris Dodon pe pagina sa Facebook. 

Fostul președinte a revenit și la o mai veche idee a sa de a găsi resurse financiare prin tipărirea de bani noi de către Guvern, fapt ce inevitabil ar urca și mai mult actuala inflație care a ajuns în prezent la cota de 14%.

În caz contrar, Dodon propune cheltuirea rezervelor naționale. „Dispunem, însă, de rezerve oficiale de valută străină, care, la data de 6 ianuarie 2022, constituiau $3,9 mlrd [...] R.Moldova se confruntă cu o situație de criză care necesită măsuri de urgență. Care a fost scopul creării acestor rezerve pe parcursul celor 30 de ani de independență? De a ajuta țara într-un moment de dificultate. Acest moment a sosit acum. Moldova nu s-a mai confruntat cu o criză similară în ultimele câteva decenii. Consider că este mai bine să utilizăm $200-220 milioane din rezervele valutare (aproximativ 5%) pentru a ajuta populația”, este de părere Dodon.

Mădălin Necșuțu
17/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii