BERD și UE oferă fonduri noi pentru susținerea IMM-urilor din Moldova

Crina Dumitriu
20/01/2022
Captura

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) acordă un împrumut de 5 milioane de euro pentru EXIMBANK pentru sporirea competitivității microîntreprinderilor, întreprinderilor mici și medii din Moldova (IMM-uri). Acordul de împrumut a fost semnat joi de președinta BERD, Odile Renaud-Basso, în prima sa vizită oficială în Republica Moldova. Noua finanțare va permite întreprinderilor să investească în echipamente mai moderne și să își alinieze procesele la  standardele (UE) Uniunii Europene.

„O calitate mai bună a produselor și o producere mai eficientă într-un mediu de lucru mai sigur, și mai sănătos, vor ajuta întreprinderile să funcționeze cu succes atât la nivel local, cât și pe piața europeană”, a declarat Renaud-Basso a declarat președinta BERD, precizând că „întreprinderile mici și medii care cresc rapid pot ajuta economiile să se redreseze în urma pandemiei prin crearea de noi locuri de muncă și introducerea inovațiilor. Sunt încântată că putem consolida cooperarea cu EXIMBANK, parte a Intesa Sanpaolo – partenerul nostru de încredere în  multe țări – pentru a canaliza fonduri către companiile din Moldova, cu sprijinul Uniunii Europene.”

"Un acces mai bun la finanțare le va ajuta să crească, să devină mai inovatori și mai verzi.”

Cel puțin 70% din noile fonduri vor fi utilizate pentru finanțarea tehnologiilor verzi, iar o treime va fi dedicată îmbunătățirii accesului la finanțare pentru companiile conduse de femei. 

Debitorii vor fi eligibili pentru un grant de tip cashback în mărime de până la 15% din suma creditului în urma implementării cu succes a investițiilor acestora. Stimulentele financiare sunt finanțate de UE în cadrul inițiativei EU4Business.

Janis Mazeiks, Ambasadorul UE în Moldova, a adăugat: "Cu sprijinul Uniunii Europene și în parteneriat cu BERD, în cadrul abordării Echipa Europa, IMM-urile din Moldova vor putea profita de acest program emblematic care oferă IMM-urilor posibilitatea de a investi în modernizarea producției, creșterea competitivității și stimularea creșterii. Programul privind linia de Credit EU4Business - BERD oferă granturi investiționale care reprezintă un stimulent financiar puternic pentru investițiile productive. Semnarea noului contract de împrumut cu EXIMBANK este un alt pas spre un acces mai bun la finanțare și încurajăm IMM-urile din Republica Moldova să profite de noile oportunități.“

Împrumutul BERD face parte din linia de credit EU4Business - BERD  disponibilă în ArmeniaGeorgia Moldova și Ucraina.

Vitalie Bucataru, Prim-Vicedirector General EXIMBANK, a menționat: „Acest proiect consolidează angajamentul EXIMBANK de a sprijini afacerile locale, în special cele orientate spre criteriile ESG și cele gestionate de femei și de a aduce propria noastră contribuție la creșterea standardelor de calitate și a competitivității acestora pe piață. EXIMBANK este conștientă că are un impact semnificativ asupra contextului social și de mediu în care își desfășoară activitatea, alegând astfel să acționeze și cu scopul de a crea valoare pe termen lung pentru bancă, angajați, clienți, comunitate și mediu. Ne bucurăm că anume acest proiect specific, susținut și de UE pentru componenta de grant, marchează începutul colaborării cu BERD pentru EXIMBANK, ca parte a Grupului Intesa Sanpaolo, care cu siguranță va fi una fructuoasă și de lungă durată.”

Cu sediul la Chișinău și deținută integral de Intesa Sanpaolo din 2018, EXIMBANK deservește aproximativ 36.000 de clienți retail și corporativi printr-o rețea de 17 sucursale.

BERD este un important investitor instituțional în Moldova și, până în prezent, a investit peste 1,54 miliarde de euro în țară prin 151 de proiecte. De asemenea, a oferit servicii de consultanță pentru peste 1.500 de firme din Moldova pentru a le ajuta să își îmbunătățească performanța și să se dezvolte.

Crina Dumitriu
20/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii