Balanța Energetică: ce tipuri de energie consumă moldovenii și în ce proporții

Balanța Energetică: ce tipuri de energie consumă moldovenii și în ce proporții

Ion Chislea
03/12/2021

Biroul Național de Statistică a făcut publică culegerea statistică privind balanța energetică a Republicii Moldova pentru anul 2020 în care a reflectat  ce tipuri de energie se consumă anual și proporțiile pentru fiecare sector.

Pentru a face comparabile volumele de diferiți combustibili sau energie electrică,  acestea au fost echivalate în funcție de energia emisă cu tone de petrol.

Astfel, consumul final energetic al Republicii Moldova în 2020 a fost de 2,581 milioane tone echivalent petrol. Cel mai mult se consumă produse petroliere, care reprezintă 35% din total. Urmează biocombustibilii și deșeurile cu o pondere de 24%, partea covârșitoare aici revenindu-i lemnului de foc, care  a rămas combustibilul de bază pentru încălzirea în zonele rurale.

Gazele naturale au o pondere de 19% iar electricitatea-de 12%. Energia termică are o pondere de 7% iar cărbunele – de doar 3%.

Ce-i drept, producerea energiei termice cât și a celei electrice consumă într-o proporție covârșitoare gaze naturale. Circa 93% din totalul energiei electrice și termice este generată de arderea gazelor naturale. Biocombustibilului îi revine în acest sens 5% din energia generată iar hidrocentalei de la Costești Stînca  – 2%.  

 

Cine consumă energie și în ce proporție?

Exact jumătate din consumul final îi aparține sectorului rezidențial, adică populației. Transportului îi revin 26%. Zece la sută din consum aparține sectorului comerțului și a serviciilor publice iar industria folosește doar 9% din totalul de energie, consumat în Republica Moldova. Mai puțin consumă doar agricultura și sectorul silvic cu 5%. Astfel, specificul pronunțat al economiei moldovenești drept una de consum se reflectă și în balanța energetică.

Este de menționat că în calcule nu este introdus consumul de energie a regiunii transnistrene, care, cu siguranță ar schimba radical proporțiile grație faptului că în partea stângă este concentrată multă industrie, inclusiv centrala termoelectrică de la Kuciurgan.

”Balanța energetică a Republicii Moldova” reprezintă o culegere statistică amplă, care prezintă indicatorii statistici privind formarea resurselor primare și generale de energie, distribuţia şi consumurile energetice finale pe principalele activităţi ale economiei naţionale, în perioada anilor 2015-2020.

În calitate de stat cu drepturi depline al Comunităţii Energetice, Republica Moldova, are obligaţia să elaboreze şi să disemineze date relevante, fiabile şi actualizate privind cantităţile, tipurile, sursele, producţia, aprovizionarea, transformarea şi consumul de energie necesare pentru evaluarea și monitorizarea situației în domeniul energiei.

Culegerea este elaborată în baza datelor cercetărilor statistice anuale efectuate de către Biroul Național de Statistică asupra întreprinderilor, organizaţiilor, autorităţilor administrative, altor instituţii de stat şi private.

Ion Chislea
03/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii