Avocatul poporului și Comisia juridică numiri și imunități refuză să cerceteze cazul de agresarea a unei jurnaliste de investigație de către deputatul socialist Oleg Savva

Cornelia Cozonac
14/02/2019
Foto: colaj CIJM

Avocatul Poporului și Comisia juridică numiri și imunități din Parlament au refuzat să cerceteze cazul în care deputatul socialist Oleg Savva a agresat o reporteră a Centrului de Investigații Jurnalistice. Ombutsmanul Mihai Cotorobai a trimis plângerea jurnalistei și sesizarea Centrului de Investigații Jurnalistice Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării, iar Comisia parlamentară, deși recunoaște că „deputatul este obligat prin lege să respecte cu strictețe Constituția, legile și normele etice și morale”, ne-a răspuns că este „în imposibilitatea examinării și soluționării unor astfel de cazuri”.   

„La moment cadrul legislativ nu conține norme procedurale care ar reglementa expres regulile de etică și conduită și sancțiunile aplicabile în cazul nerespectării acestora”, se menționează în răspunsul Comisiei parlamentare, semnat de vicepreședintele acesteia, Anatolie Zagorodnii. Oficialul mai precizează că „în conformitate cu articolul 69 din Constituția Republicii Moldova, deputatul nu poate fi persecutat sau tras la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile exprimate în exercitarea mandatului”.    

Centrul de Investigații Jurnalistice și reportera Mariana Colun au depus plângeri și demersuri către mai multe instituții, prin care au solicitat organelor abilitate să investigheze cazul, dar și comportamentul parlamentarului socialist. Au mai fost sesizate Inspectoratul General de Poliție, Procuratura Generală, Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii.

Până acum doar Consiliul Nediscriminare a demarat examinarea cererii reporterei Mariana Colun. 

Parlamentarul Oleg Savva s-a arătat nemulțumit că a fost vizat într-un material, realizat în cadrul campaniei Pentru un Parlament curat. El a numit reportera „mincinoasă”, „lepădătură” și „fetișcană necărturară”. De asemenea, Savva a amenințat jurnalista cu un proces de judecată și cu răfuiala fizică. „Noi tot putem bate! Las să știe că orice „atac” la adresa socialiștilor nu va rămâne fără răspuns”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

„Așa și nu te poți liniști... Am trimis deja o cerere prealabilă. ... scuipați, oricum nimeni nu va vota pentru monștrii voștri morali. Citeste articolul... scris de o fetișcană necărturară. Și nici o singură inițiativă legislativă nu a fost retrasă de mine. Mincinoaso!!!!! Și scrieți că aceste inițiative îi vizează și pe combatanții din regiunea transnistreană. Explicați acestor veterani ce aveți împotriva lor”, a mai scris Oleg Savva. „Niște lepădături sunt jurnaliștii voștri păduchioși”, mai scrie deputatul socialist la adresa Marianei Colun, dar și a jurnalistului Vasile Năstase, autor al emisiunii ”60 de minute” de la Jurnal TV. 

Atacurile verbale ale deputatului socialist Oleg Savva au continuat, ulterior cu o intensitate mai mare și au generat alte comentarii incitante la ură și amenințări la adresa reporterei CIJM în parte, dar și împotriva presei în general.  Socialistul a mers și mai departe, amenințând jurnalista cu răfuiala fizică. „Noi tot putem bate! Las să știe că orice „atac” la adresa socialiștilor nu va rămâne fără răspuns”, a mai comentat parlamentarul. „În română vei vorbi în patria ta, România”, a mai scris Oleg Savva. 

Cornelia Cozonac
14/02/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii