Auditul cheltuielilor în perioada pandemică: Achiziţii dubioase şi 7,7 milioane de lei utilizaţi ineficient

Irina Odobescu
26/07/2021
msmps.gov.md

Guvernul a utilizat ineficient 7,7 milione de lei în urma achiziţiei, din primăvara anului trecut, a ecranelor de protecţie şi a respiratoarelor în contextul pandemiei de Covid-19. Constatarea se regăseşte într-un Raportul al Curţii de Conturi, făcut public luni. În document se mai regăsesc alte 45 milioane de lei, destinate prevenirii şi combaterii pandemiei, care au rămas nevalorificate.

Auditorii au constatat că la achiziționarea ecranelor de protecție și a respiratoarelor, nu a fost negociată oferta operatorului economic, precum şi detaliile contractului.

Curtea de Conturi a mai constatat şi alte neregularităţi în privinţa utilizării banilor publici în contextul pandemiei. Astfel, câştigător al tenderului privind achiziţionarea a 38 de ultrasonografe de înaltă performanță, în sumă de 11 milioane lei, a fost declarat un agent economic care a admis specificaţii tehnice eronate în oferta depusă. În alt caz, a fost anulată achiziționarea unităților mobile de radiografie, în sumă de circa 4.5 milioane de lei, în lipsa unui motiv documentat.

În perioada pandemică au fost desfășurate 30 de proceduri de achiziții publice, prin intermediul cărora au fost contractate bunuri în sumă de 338 milioane de lei, necesare instituțiilor medicale pentru combaterea pandemiei COVID-19. Raportul Curţii de Conturi denotă că nu au fost valorificate 45 milioane de lei pentru achiziții de echipamente de protecție, medicamente și alte bunuri destinate prevenirii și combaterii infecției COVID-19.

La fel, au fost depistate nereguli şi la achiziţionarea a 90.000 de combinezoane și costume de maximă protecție pentru lucrătorii medicali, în sumă de 6,4 milioane de lei. Achiziţia s-a efectuat în lipsa evaluării necesităților raportate de către instituțiile medicale.

Curtea de Conturi a mai constatat că, în cadrul procedurilor de achiziție a respiratoarelor şi mănușilor a fost tergiversat cu cel puţin trei luni termenul de semnare a contractelor. În consecinţă, nu s-a asigurat realizarea și valorificarea contractului privind procurarea a 4,5 milioane de mănuși și respiratoare, în sumă de 8,4 milioane lei.

Unele instituţii medico-sanitare nu s-au conformat cerinţelor de optimizare a cheltuielilor și au efectuat achiziții în sumă de cel puţin 1,5 milioane de lei pentru reparații capitale.

Irina Odobescu
26/07/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii