Asistență externă pentru Moldova // Elveția contribuie cu 6,67 mln de dolari la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice

Crina Dumitriu
21/12/2022
PNUD Moldova

Elveția contribuie cu 6,67 milioane de dolari la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice din Moldova, printr-un acord semnat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Fondurile vor permite Guvernului Republicii Moldova să ofere compensații direct în factură, în perioada noiembrie-decembrie 2022, pentru cel puțin 100.000 de gospodării vulnerabile.

„Elveția a fost printre primele țări care au oferit sprijin financiar direct Guvernului Republicii Moldova pentru ca aceasta să își fortifice capacitatea de a acoperi costurile și necesitățile legate de răspunsul la criza refugiaților. Acum, Elveția contribuie la efortul colosal al Moldovei de a gestiona criza energetică și de a limita repercusiunile facturilor mari pentru oameni”, a declarat Guido Beltrani, directorul Biroului de cooperare al Elveției în Republica Moldova.

Fondul de reducere a vulnerabilității energetice a fost instituit de Guvernul Republicii Moldova, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene și al Guvernului Slovaciei. PNUD a susținut crearea fondului, dezvoltarea sistemului informațional, instruirea asistenților sociali, crearea și funcționarea call centrului, precum și desfășurarea campaniei de informare dedicată Fondului de reducere a vulnerabilității energetice.

„Apreciez contribuția semnificativă a Elveției la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, care vine într-un moment critic și care va contribui la reducerea poverii costurilor ridicate ale energiei asupra populației cele mai vulnerabile, inclusiv asupra refugiaților”, a declarat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

Și Suedia a contribuit recent cu 10 milioane de dolari la Fondul de reducere a vulnerabilității energetice, printr-un acord cu PNUD.

La rata actuală a inflației, există un risc mare ca un sfert din populație să ajungă să trăiască în condiții de sărăcie (mai puțin de 1,5 dolari/zi), conform estimărilor PNUD. Dacă va fi implementat pe deplin, Fondul de reducere a vulnerabilității energetice ar putea preveni acest risc. Totodată, potrivit analizei preliminare a PNUD, datorită compensării facturilor la energie, circa 160.000 de gospodării ar putea să iasă din sărăcie.

Crina Dumitriu
21/12/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii