Apel // Mai multe ONG-uri solicită returnarea în Moldova a cetățenilor turci extrădați ilegal și tragerea la răspundere a funcționarilor care se fac vinovați

Anticoruptie.md
17/10/2018
CIJM

Mai multe organizații neguvernamentale, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, solicită conducerii Republicii Moldova să ceară președintelui Turciei, Recep Erdogan, returnarea tururor cetățenilor turci expulzați ilegal de către autoritățile moldovenești, iar procurorului general – să demareze anchete pentru a trage la răspundere funcționarii care se fac vinovați de aceste grave încălcări ale drepturilor omului. ONG-urile au făcut public, miercuri, un apel prin care înaintează o serie de revendicări autorităților Republicii Moldova și celor ale Turciei, al cărei președinte se află într-o vizită oficială în Republica Moldova.    

Organizațiile semnatare ale Apelului consideră că „extrădarea forțată a cetățenilor turci la 6 septembrie 2018 a avut la bază interese politice și s-a făcut cu încălcarea prevederilor legislației naționale și a tratatelor internaționale în domeniul drepturilor omului. La distanța de o lună de la cele întâmplate, răspunsurile autorităților în privința legalității îndepărtării cetățenilor turci continuă să trezească multe semne de întrebare. În lipsa unor argumente clare care ar confirma că a existat cu adevărat riscul survenirii unui pericol la adresa securității naționale, se creează prezumția întemeiată că operațiunea desfășurată de către autorități s-a făcut în baza unor interese politice”. 

Organizațiile semnatare solicită:

  1. Autorităților Republicii Moldova să ceară de la președintele Turciei întoarcerea în Republica Moldova a tuturor cetățenilor turci scoși ilegal din țara noastră și să prevină astfel de situații pe viitor;
  2. Procurorului General să declanșeze urmărirea penală pentru a trage la răspundere penală toate persoanele care au comis infracțiuni în legătură cu extrădarea celor șapte cetățeni turci;
  3. Parlamentului Republicii Moldova să organizeze audieri publice și să publice toate informațiile relevante cu privire la această operațiune;
  4. Autorităților Republicii Moldova să acorde azil și alte măsuri de protecție necesare membrilor familiilor persoanelor extrădate, precum și altor cetățeni străini aflați în situație similară, în special în contextul vizitei președintelui Turciei, Recep Tayyp ERDOGAN, care are loc în perioada 17-18 octombrie 2018 la Chișinău.

Apelul integral disponibil aici

Președintele Turciei, Recep Erdogan, se află în aceste zile într-o vizită oficială în R.Moldova, la invitația lui Igor Dodon, șeful statului moldovenesc. Recep Erdogan va avea întrevederi cu președintele R. Moldova, Igor Dodon, și premierul Pavel Filip, de asemenea, el va efectua o vizită în autonomia găgăuză. La Chișinău, Erdogan va participa la inaugurarea clădirii Președinției devastată în timpul protestelor din aprilie 2009 și reparată pe banii oferiți de autoritățile turce. 

Vizita lui Erdogan are loc la o lună după ce șapte profesori turci au fost expulzați de pe teritoriul R.Moldova și sunt în prezent deținuți în penitenciare din Turica. În timpul vizitei lui Erdogan la Chișinău au fost anunțate măsuri sporite de securitate, anticipând eventuale proteste ale opoziției și societății civile. Mai multe detalii despre programul vizitei în R. Moldova a președintelui turc găsiți pe www.investigatii.md.  

Centrul de Investigații Jurnalistice a relatat pe larg pe portalul www,anticoruptie.md despre cei șapte profesori turci de la Liceul „Orizont” expulzați în Turcia în septembrie curent, fără respectarea drepturilor și a procedurilor legale în acest sens.  

 Organizațiile care au semnat Apelul:

  1. Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM)
  2. Amnesty International Moldova
  3. Centrul de Investigații Jurnalistice (CIJ)
  4. Asociația pentru Guvernare Eficientă și Responsabilă (AGER)
  5. IDIS „Viitorul”
  6. Asociația Comunitatea „WatchDog.MD”
  7. Transparency International Moldova (TI-Moldova)
  8. Institutul de Politici Publice (IPP)
  9. Promo-Lex
  10. Centrul de Jurnalism Independent (CJI)
  11. Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției (CAPC)
  12. Asociația Presei Independente (API)
  13. CPR Moldova
  14. Centrul de Informație GENDERDOC-M
  15. Centrul de Drept al Avocaților (CDA)
  16. Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” (CPD)
  17. Institutul de Politici și Reforme Europene (IPRE)
  18. Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”
Anticoruptie.md
17/10/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii