APCE renunță la misiunea de observatori pentru scrutinul prezidențial din Moldova

Ilie Gulca
22/10/2020

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a decis să renunțe la misiunea programată de observare a alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Această decizie a fost determinată de restricțiile de călătorie adoptate de un număr de state membre despre călătoria în Republica Moldova.

„PACE observă sistematic alegerile din orice țară al cărei parlament a solicitat sau deține deja statutul de Invitat Special sau Partener pentru democrație, care a solicitat aderarea sau care este supusă procedurii de monitorizare – cazul Republicii Moldova – sau este supusă dialogului post-monitorizare, se menționează într-un comunicat al instituției.

Alegerile prezidențiale în Republica Moldova vor avea loc pe 1 noiembrie. Termenul-limită pentru depunerea solicitărilor de acreditare la Comisia Electorală Centrală sau la consiliile electorale este data de 24 octombrie.

Observatorii acreditați au dreptul să asiste la toate operațiunile electorale, fără a se implica în proces, inclusiv la verificarea, sigilarea și deschiderea urnelor de vot, precum și la numărarea și bilanțul rezultatelor votării.

Ilie Gulca
22/10/2020Become a Patron!

Comentarii