APCE renunță la misiunea de observatori pentru scrutinul prezidențial din Moldova

Ilie Gulca
22/10/2020

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a decis să renunțe la misiunea programată de observare a alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Această decizie a fost determinată de restricțiile de călătorie adoptate de un număr de state membre despre călătoria în Republica Moldova.

„PACE observă sistematic alegerile din orice țară al cărei parlament a solicitat sau deține deja statutul de Invitat Special sau Partener pentru democrație, care a solicitat aderarea sau care este supusă procedurii de monitorizare – cazul Republicii Moldova – sau este supusă dialogului post-monitorizare, se menționează într-un comunicat al instituției.

Alegerile prezidențiale în Republica Moldova vor avea loc pe 1 noiembrie. Termenul-limită pentru depunerea solicitărilor de acreditare la Comisia Electorală Centrală sau la consiliile electorale este data de 24 octombrie.

Observatorii acreditați au dreptul să asiste la toate operațiunile electorale, fără a se implica în proces, inclusiv la verificarea, sigilarea și deschiderea urnelor de vot, precum și la numărarea și bilanțul rezultatelor votării.

Ilie Gulca
22/10/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii