ANRE anunță schimbarea trendului: după două luni de scădere, prețurile la carburanți încep să crească

Ion Chișlea
19/08/2022
Foto:Anticoruptie.md

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a stabilit pentru sfârșitul săptămânii prețuri de comercializare mai ridicate pentru carburanți, anunțând că perioada de două luni în care produsele petroliere s-au ieftinit constant a luat sfârșit. În același timp, analiștii internaționali nu se așteaptă  la o scumpire a țițeiului.

Conform calculelor ANRE, prețul-plafon pentru un litru de benzină va fi în următoarele trei zile de 25,69 lei, în creștere cu opt bani față de ziua de azi.

Prețul-plafon al motorinei, care a început să se scumpească de miercuri, a fost stabilit la nivelul de 25,94 lei, în creștere cu 16 bani față de prețul de azi și cu 29 de bani mai scump decât prețul înregistrat marți.

Agenția explică scumpirea carburanților prin majorarea cotațiilor Platts de comercializare a produselor petroliere pe piețele internaționale.

„Majorările înregistrate pe parcursul săptămânii curente se datorează creșterii cotațiilor Platts pentru produsele derivate din petrol la bursele internaționale, indicator care stă la baza metodei actuale de determinare a nivelului prețurilor. Conform analizelor de specialitate, unul dintre factorii majori care afectează cotațiile este instabilitatea continuă la capitolul aprovizionării rafinăriilor cu țiței și insuficiența produselor petroliere pe principalele piețe de pe continentul European”, informează ANRE. 

Scumpirea produselor petroliere disonează de evoluția prețurilor petrolului la bursele internaționale. Potrivit site-ului Investing.com, țițeiul de marca Brent, utilizat în special pe piețele europene, s-a tranzacționat constant de la începutul lunii august sub valoarea de 100 de dolari pentru un barril, iar de la începutul săptămânii curente costă în jur de 95 de dolari pentru un barril.

După o ușoară apreciere în zilele de miercuri și joi, vineri, la ora 12.00, acesta se vindea la prețul de 95.48 de dolari pentru un barril.

Potrivit Reuters, cotațiile la petrol nu se mențin pe un trend de creștere din cauza îngrijorărilor cu privire la o încetinire a economiei globale și a unui dolar puternic.

„Recesiunea globală și distrugerea cererii sunt în centrul preocupărilor actuale, având în vedere datele slabe din SUA, zona euro și China. Semnele de încetinire a creșterii economice sunt omniprezente și ar putea afecta cererea de petrol”, transmite agenția cu referire la analiștii PVM.

Cotațiile la petrol au scăzut considerabil în ultimele două luni și se află acum la un nivel similar cu cele de până la războiul din Ucraina.

Totodată, produsele petroliere nu s-au ieftinit la fel de mult. Potrivit unui comentariu, acordat pentru Anticoruptie.md de expertul Sergiu Tofilat, acest fapt este cauzat de trei factori: distrugerea depozitelor și rafinăriilor de petrol din Ucraina, dereglarea lanțurilor logistice și deprecierea leului în raport cu dolarul.

Ion Chișlea
19/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii