ANI: Un primar din raionul Taraclia riscă să-și piardă mandatul, după ce și-a angajat soția la biblioteca din comună

Irina Odobescu
30/07/2020
Foto: Oameni și Kilometri

Primarul comunei Salcia din raionul Taraclia, Vladimir Chirnev, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Acesta și-a angajat soția în funcția de șefă a bibliotecii publice din comună. Autoritatea Națională de Integritate a emis un act de constatare în privința lui Chirnev. Edilul va fi înscris în Registrul de stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică.

Inspectorii de integritate au stabilit că Chirnev și-a angajat soția temporar în funcția de directoare a bibliotecii publice din comună. Ulterior, prin altă dispoziție, soția sa a fost confirmată oficial în aceeași funcție. Abia în anul 2019, primarul a emis a treia dispoziție prin care a desfăcut contractul individual de muncă cu soția sa. Primarul nu a declarat în scris conflictul de interese real la ANI și nu a așteptat o soluție înainte de a semna dispozițiile în privința soției. 

Dacă actul de constatare emis de ANI va rămâne definitiv, inspectorul de integritate va sesiza organul competent. În termen de cinci zile, ar putea fi inițiată procedura de încetare înainte de termen al mandatului de primar, cu aplicarea interdicției de a mai ocupa o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv funcția de primar, pentru o perioadă de trei ani.

Vladimir Chirnev a câștigat fotoliul de primar pe listele Partidului Democrat în comuna Salcia, din raionul Taraclia, cea mai mică din Republica Moldova. Acesta a obținut peste 80 la sută din voturi, avansându-l pe contracandidatul fracțiunii politice Șor, Nicolai Mostovoi. 

Irina Odobescu
30/07/2020

Comentarii