ANI a început să verifice averea lui Ruslan Popov înainte de solicitarea procurorului general

Julieta Savițchi
23/01/2020

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a început verificarea averii procurorului general adjunct, Ruslan Popov, cu aproape trei săptămâni în urmă, după ce a fost sesizată către Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției  (CAPC). Totodată, Popov a fost informat de către ANI despre controlul averii cu o zi înainte să fie publicată investigația Centrului de Investigații Jurnalistice.

ANI a comunicat, joi, că sesizarea a fost repartizată, la 3 ianuarie 2020, aleatoriu prin intermediul Sistemului informațional «e-Integritate» în cadrul Inspectoratului de Integritate. La 17 ianuarie 2020, după verificarea prealabilă a sesizării, Autoritatea Națională de Integritate a întocmit procesul-verbal prin care s-a inițiat controlul privind respectarea regimului juridic al averilor în privința lui Ruslan Popov.

„La 20 ianuarie curent, informația despre inițierea procedurii de control a fost expediată Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, iar persoana supusă controlului a fost notificată despre inițierea procedurii de control. Pentru moment, inspectorul de integritate se află în procedura de acumulare a materialului probator, fiind solicitate în acest sens materiale și din cadrul Procuraturii Generale”, se arată în comunicatul ANI.

CAPC a solicitat ANI să verifice respectarea regimului juridic al averilor de către procurorul general adjunct, Ruslan Popov, procurorul municipiului Chișinău, Ștefan Șaptefrați, directorul AGEPI și un vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție.

„Deși toată viața a primit salariu de bugetar, un actual adjunct al procurorului general a fost contrazis de experți, care i-au evaluat unele bunuri declarate de acesta și care s-ar ridica, de fapt, la cifra de 2 milioane de lei pentru casa sa din Mileștii Mici. Pe lângă aceste bănuieli de eludare a legii, demnitarul mai are întrebări legate de integritatea și sinceritatea sa: a obținut două apartamente la preț preferențial (!) acordate procurorilor. Ambele au ajuns ulterior în proprietatea rudelor lui apropiate - tatăl și verișorul acestuia. Și, tot din salariul de bugetar, aparent, familia acestuia deține în proprietate două automobile care ar atinge suma de peste 460.000 de lei. Totuși, demnitarul s-ar fi îngrijit de justificarea averii lui: s-ar fi acoperit cu împrumuturi pe termen lung fără dobândă, luate de la persoanele apropiate”, se arată într-un comunicat al CAPC.

Amintim că Procuratura Generală a emis, joi, un comunicat de presă în care anunță că după publicarea anchetei CIJM despre averea lui Ruslan Popov a solicitat ANI să verifice averea funcționarului.

Câteva ore mai târziu, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că a solicitat ca ANI să verifice averea adjunctului său pentru a evita „tălmăciri eronate și aberații”.

Julieta Savițchi
23/01/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii