Andrei Năstase solicită Procuraturii Generale să inițieze o cauză penală pe numele președintelui Igor Dodon pentru îmbogățire ilicită

Anticoruptie.md
14/08/2018

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a solicitat, într-o postare făcută pe Facebook, Procuraturii Generale să inițieze un dosar penal pe numele președintelui Igor Dodon, pentru îmbogățire ilicită. Potrivit liderului PPDA, veniturile oficiale pe care le-a obținut Igor Dodon, care toată viața a fost funcționar, nu corespund cu stilul de viață pe care îl duce acesta. Deocamdată, Dodon nu a reacționat la acest mesaj, întrucât în prezent acesta se află împreună cu fiul și fratele său, dar și cu alți membri ai PSRM, într-o vacanță pe Muntele Athos.

„Inamovibilitatea Procurorului General, numirea în funcție la Moldova – Gaz a lui Vasile Botnari, confirmarea tuturor judecătorilor și a ambasadorilor, schimbarea sistemului de vot, aprobarea schemei frauduloase de construcție a Arenei Sportive, care va prejudicia statul cu circa un miliard de lei. Nicio adresare televizată către populație pe marginea situației dezastruoase din țară. Nicio alocuțiune în Parlament. Niciun protest organizat împotriva regimului. De doi ani vedem doar concerte, vânătoare, curse cu ATV-ul, colectare de căpșuni, oferire generoasă a distincțiilor de stat și vacanțe opulente. Iată lista activităților lui Dodon în calitate de președinte al RM.

În programul său electoral Igor Dodon jura că va găsi și va întoarce în țară miliardul furat și nu va admite ca cetățenii să restiuie acești bani din buzunarul lor. Dar de facto el nu a ripostat în niciun fel, nu a încercat măcar să inițieze un referendum legislativ de abolire a legii care prevede restituirea în volum dublu a banilor furați de către contribuabili. Codul Electoral îi conferă președintelui dreptul de a face acest lucru! Mai mult, nu demult Dodon a promulgat legea năbădăioasă despre amnistia capitalului, deschizând calea legalizării banilor furați și spălării lor cu doar 3% din total”, a mai scris Andrei Năstase în postarea sa.

Centrul de Investigații Jurnalistice a scris în repetate rânduri despre averile lui Igor Dodon și modul de viață al lui și al familiei sale. Bunăoară, la alegerile locale din 2011, atunci când a candidat pentru fotoliul de primar al Capitalei, Igor Dodon a donat către Partidul Socialiștilor suma de 226.000 de lei, deși a avut venituri în anul precedent de 135.000 de lei. În 2014, într-o anchetă de presă, CIJM scria despre afacerile nedeclarate ale familiei Dodon și anumite privatizări dubioase pe când actualul șef al statului deținea funcția de ministru al Economiei. Jurnaliștii constatau că perioada mandatului de deputat 2010-2014, Igor Dodon, care a intrat în 2010 în Parlament ca deputat pe listele Partidului Comuniștilor, părăsindu-l pentru a prelua Partidul Socialiștilor, nu i-a adus lui Dodon doar notorietate, ci și o avere substanțială. În 2009-2010, acesta declara un apartament cu două odăi de 50 m. p. pe str. Calea Orheiului din Chișinău și o mașină, Toyota Land Cruiser, dar în 2013, Dodon și-a schimbat apartamentul pe o casă de locuit în Chișinău, cu două niveluri. Imobilul este estimat oficial la 2 mln. de lei, valoarea sa de piață, în realitate fiind însă mult mai mare. Tot în 2013, deputatul și-a procurat și o mașină, Toyota Rav 4.

În toamna anului 2016, înainte de alegerile prezidențiale, Centrul de Investigații Jurnalistice a scris detaliat despre „Banii, afacerile și interesele lui Igor Dodon și alianțele „cruciale” PD-PSRM”.

Anticoruptie.md
14/08/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii