Ambasadorul Moldovei în România, Victor Chirilă: „Republica Moldova este pregătită să facă parte din UE, dar acum trebuie să-și păstreze stabilitatea internă”

Cornelia Cozonac
08/03/2022
Captura

Ambasadorul Moldovei în Romțnia, Victor Chirilă, susține că Republica Moldova este mai pregătită să facă parte din UE decât unele țări, care au această perspectivă acum, dar, spune diplomatul, „pentru a putea face toate acestea, este primordial ca Moldova să-și păstreze stabilitatea internă și să evite orice provocare inutilă venită din interior și din exterior”.   

„Moldova și-a câștigat din greu dreptul de a solicita aderarea la UE. Am plătit-o cu sângele nostru în 1992 când am rămas singuri să ne apărăm libertatea, demnitatea și independența împotriva trupelor rusești și cazacilor veniți Dumnezeu știe să ne ia pământul și să ne "denazifice". Orașul Bender și multe sate liniștite au fost bombardate fără discriminare, zeci de mii și-au pierdut casele, mii și-au pierit oamenii dragi, 1000 dintre apărătorii noștri și-au pierdut viața. De atunci Moldova a mers încet dar constant pregătindu-se pentru câștigarea dreptului de a candida la aderarea la UE. Astăzi, în multe domenii, suntem mai bine pregătiți să facem parte din UE decât din unele țări care au deja perspectiva aderării la UE. Și în ciuda unor sincope temporare, pluralismul și democrația Moldovei au continuat nestingherite. Mai mult decât atât, economia și comerțul nostru sunt conectate/integrate mai puternice ca niciodată cu piața comună a UE”, scrie ambasadorul Republicii Moldova la București, Victor Chirilă, pe pagina sa de Facebook.

„Astăzi, suntem cot la cot cu poporul ucrainean împotriva acestui război teribil și nejustificat care ne amenință libertatea, democrația și independența. Moldova face tot ce poate sa ajute Ucraina si oamenii indurerati. Aproape 250 000 de refugiați din Ucraina au intrat până acum în țara noastră, iar asta înseamnă aproape 10% din populația actuală. Peste 100 000 de refugiați, din care 40 000 de copii au rămas în Moldova și facem totul pentru a-i găzdui, oferindu-le protecția și tot sprijinul necesar”, precizează Victor Chirilă.

„Vom continua să fim cot la cot cu poporul ucrainean nu pentru că noi, moldovenii, avem nevoie de o cursă gratuită spre UE, ci pentru că ei, ca și noi acum 30 de ani, luptă pentru libertatea, demnitatea, democrația și independența lor! În sfârșit rămânem cot la cot cu prietenii noștri ucraineni pentru că știm cum este să lupți singur pentru libertatea ta împotriva unei mașini de război puternice! Și vă rog să nu puneți la îndoială poziția noastră morală, este lipsă de respect”, susține Ambasadorul Republicii Moldova în România.

Victor Chirilă este Ambasadorul Republicii Moldova în România din noiembrie 2021. Diplomatul are în spate o carieră în diplomație, politică și în domeniul asociativ de 25 de ani. În această nouă funcție el a venit de pe poziția de director al Asociației de Politică Externă. 

Cornelia Cozonac
08/03/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii