„Am fost intermediar”. Deputatul BCS Petru Burduja, prins cu nereguli în declarația de avere

Ilie Gulca
27/11/2023

ANI a constatat că deputatul legislator în Blocul Comuniștilor și Socialiștilor, Petru Burduja, fost administrator al Exclusiv Media, a evitat să includă în declarațiile de avere și interese personale două contracte de împrumut semnate în 2018 pentru compania colegului său de fracțiune, Corneliu Furculiță.

Inspectorul de integritate a stabilit următoarele carențe în completarea declarației de avere și interese personale pentru 2017.

Pentru Burduja nu a inclus în declarație două împrumuturi contractate pe 1 februarie 2018: primul în valoare de 1.500.000 de lei, contractat de la o persoană fizică, și cel de-al doilea, în valoare de 1.400.000 de lei, acordat companiei Exclusiv Media.

El a explicat că a acţionat în calitate de intermediar, fără să fie proprietar al mijloacelor financiare cu pricina. Burduja a spus că nu dispunea de dreptul de proprietate asupra banilor și că a contractat cele două împrumuturi pentru companie.

„Aceaste mijloace financiare nu mi-au sporit averea. În astfel de circumstanţe, am considerat că aceste operaţiuni financiare nu urmau să fie reflectate în declaraţie”, a spus el. „Nu am gestionat mijloace financiare proprii şi nu am avut statut de beneficiar activ al lor, ci am fost intermediar. Acest fapt nu este interzis şi nu este reglementat expres de lege.”

De cealaltă parte, inspectorul de integritate a menționat că prin contractul de împrumut din 1 februarie 2018 persoana fizică a acordat lui Petru Burduja 1.500.000 de lei până la 31decembrie 2018. Prin cel de-al doilea contract Petru Burduja a acordat companiei Exclusiv Media un împrumut în valoare de 1.400.000 de lei până pe 31 decembrie 2018.

Petru Burduja a fost administratorul al Exclusiv Media SRL. Firma controlează Accent TV, TNT Exclusiv TV, NTV Moldova și ziarul de limbă rusă „Argumentî i faktî”.

Pe 30 octombrie curent, Serviciul de Informații și Securitate a blocat accesul la 31 de site-uri care difuzau falsuri în spaţiul public, inclusiv la Accent TV și „Argumentî i faktî”.  

Pe 16 octombrie 2023, furnizorul a informat Consiliul Audiovizualului despre renunțarea la difuzarea serviciului media NTV Moldova. Licența acestuia a fost suspendată prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale în 16 decembrie 2022.

În februarie 2016, pe conturile Exclusiv Media au ajuns aproape 1,5 milioane de euro de la o firmă înregistrată în Bahamas. În următoarele două luni, Petru Burduja, și soția deputatului Corneliu Furculiță, Ludmila, au retras de pe conturi peste 20 de milioane de lei pentru „restituirea ajutorului financiar obținut de la persoane fizice”.

Banii veniți din Bahamas au fost utilizați pentru finanțarea campaniei electorale a lui Igor Dodon pentru alegerile prezidențiale din 2016.

Ilie Gulca
27/11/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii