„Agresiune fizică față de membrii familiei”. Diaconul Ghenadie Valuța, sponsorul lui Igor Dodon, a fost exclus din cler Bisericii Ortodoxe din Moldova

Ilie Gulca
03/12/2021
Diaconul Ghenadie Valuța

Susținătorul lui Igor Dodon, diaconul Ghenadie Valuța, a fost exclus din clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova în urma unei decizii a judecății bisericești din 2 decembrie 2021 pentru „vinovăție exprimată prin agresiune fizică în privința membrilor familiei, comportament manipulator, demagogie, neadecvat unui slujitor bisericesc”. 

„În urma deciziei Judecății Bisericești din 2 decembrie, care constată vinovăția exprimată prin agresiune fizică în privința membrilor familiei, comportamentul manipulator, demagogie, neadecvat unui slujitor bisericesc, cât și pentru asumarea samavolnică a administrării treburilor parohiale și depășirea atribuțiilor clericale, Sfinția Voastră sunteți oprit de a săvârși cele sfinte și exclus din clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova, începând cu 3 decembrie”, se menționează în hotărârea judecății bisericești.

În vara anului 2019, Ghenadie Valuța a ajuns în atenția opiniei publice după ce a legat un câine de mașina sa și l-a târât pe drum, incidentul a fost filmat de niște trecători.

Comportamentul clericului a fost condamnat societate și de apărătorii drepturilor animalelor. Cu toate acestea, procurorii din Anenii Noi au refuzat să îl pedepsească, motivând că „acțiunile sale nu sunt prevăzute de legea penală ca infracțiune”.

În vara anului 2018, Judecătoria Anenii Noi l-a declarat pe Valuța vinovat de instigarea la discriminare pe criterii de orientare sexuală și convingeri după ce acesta a stropit-o cu agheasmă pe activista Angela Frolov în februarie 2014. Valuța a fost obligat să îi plătească activistei un prejudiciu moral de 5.000 de lei.

Diaconul a fost unul dintre susținătorii lui Igor Dodon în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 2016. El a sponsorizat campania liderului socialiștilor cu aproape 50.000 de lei.

Contactat atunci telefonic de Centrul de Investigații Jurnalistice, slujitorul bisericii a subliniat că donațiile făcute de el personal și de organizația pe care o conduce sunt și mai mari.

„Sunt bani personali, de la trei cumătrii, nuntă. Am apartament pe care îl dau în chirie în Chișinău. Eu locuiesc în Anenii Noi, în curtea bisericii, mai am niște activități, fac literatură religioasă, nu mor de foame. În cadrul activității electorale, am distribuit cărți de învățătură duhovnicească în numele PSRM-ului, transport, ziare. În campania electorală, am distribuit peste o mie de broșuri, cărți de rugăciuni la zece lei bucata. Cărțile astea erau un fel de cadou la întâlnirile lui în teritoriu. Am dat și iconițe chiar de la noi de la biserică. Toate aceste donații pot să depășească suma de 49.800 de lei”, a subliniat Valuța.

Acesta a mai spuns că are aceleași scopuri ca și obiectivele declarate ale liderului PSRM, Igor Dodon, de a apăra valorile și morala creștină. Preotul mai susține că a avut de suferit de pe urma unor decizii ale Maiei Sandu în calitate de ministru al Educației. „Eu personal, după 15 ani de predare într-un liceu din Anenii Noi, după decizia ei că în faza liceală se exclude Religia, nu mai predau”, s-a arătat nemulțumit Ghenadie Valuța.

Ilie Gulca
03/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii