„Afirmații revoltătoare”. Un grup de angajați ai Oficiului Avocatului Poporului dezvăluie rolul lui Dumitru Godorog în administrarea instituției în mandatul Nataliei Moloșag

Ilie Gulca
02/12/2021
Natalia Moloșag

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului și un grup de foști și actuali angajați ai Oficiului Avocatului Poporului au reacționat la declarațiile critice despre situația „haotică” din cadrul acestei instituții făcute de Natalia Moloșag. Aceasta a declarat miercuri, în cadrul unui briefing de presă, că criticile la adresa ei ar fi o răzbunare din partea unor colegi verificați pentru neglijență în serviciu.

„Încercarea de a prezenta lucrurile în atare manieră este un gest de disperare pentru a sustrage atenția opiniei publice de la adevăratele abateri pe care le-a comis domnia sa prin implicarea unei persoane neangajate oficial nu doar în activitatea instituției, dar și în luarea unor decizii importante referitoare la aceasta”, se menționează într-o declarație publicată pe site-ul Oficiului Avocatului Poporului.

Funcționarii Oficiului Avocatului Poporului și cei care și-au dat demisia „din cauza atmosferei din instituție în ultimele două luni” susțin că pot să ofere detalii despre modul de administrare a acesteia cu participarea așa-numitului „asistent personal ” al Ombudsmanului, Dumitru Godorog.

Grupul de angajați apreciază drept „revoltătoare” afirmațiile despre dezordinea și haosul care ar fi prezente în instituție la intrarea Nataliei Moloșag în exercitarea mandatului.

Dimpotrivă, subliniază semnatarii declarației, Natalia Moloșag s-a discreditat în totalitate și prin orice zi de activitate în funcția de Avocat al Poporului aduce instituției grave prejudicii de imagine.

„Aceasta nu doar a implicat Oficiul Avocatului Poporului într-un imens scandal, dar a afectat încrederea oamenilor în instituția Avocatului Poporului, care trebuie să fie unul total independent de orice influențe și ingerințe din exterior. Or, prin oferirea asistentului său cu antecedente penale a posibilității de a lua decizii în numele său, Natalia Moloșag a neglijat în cel mai sfidător mod unul dintre principiile de bază ale funcționării unei Instituții Naționale pentru Drepturile Omului. Prin admiterea ca persoane străine să intre în penitenciare, Avocatul Poporului a compromis și Consiliul pentru Prevenirea Torturii, al cărui președinte este Natalia Moloșag.

Oficiul Avocatului Poporului a anunțat joi că Natalia Moloșag a depus cerere de demisie în Parlamentul R. Moldova.

Dumitru Godorog, „angajatul tehnic” al Avocatului Poporului, Natalia Moloșag, a fost recunoscut vinovat în 2017 de proxenetism în cazul mai multor persoane. El a fost condamnat la patru ani închisoare, cu suspendarea condiționată a executării pedepsei, pe o perioadă de probațiune de trei ani.

Natalia Moloșag l-a angajat în calitate de asistent în cadrul Oficiului Avocatului Poporului.

Ilie Gulca
02/12/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii