Acum poți vedea cum aleșii poporului lucrează pentru tine

Mihaela Cibotaru
05/06/2023
CIJM

„Parlamentul lucrează pentru tine?” este întrebarea care a impulsionat crearea paginii web 101.promolex.md, dedicată activității legislativului, lansată, luni, de Asociația Promo-LEX. Acum cetățenii pot afla care e prezența deputaților la ședințele Parlamentului, despre ce inițiative au avut, cum au votat pentru fiecare inițiativă, dar și pot lua legătura cu fiecare dintre deputați, în cazul în care au întrebări la aceștia.

Pagina prezintă informații despre activitatea Parlamentului Republicii Moldova, inclusiv despre activitatea deputaților separat – cum a votat, cu ce inițiative a ieșit. Datele sunt preluate de pe pagina web a Parlamentului, dar și din alte surse, pentru a oferi informații complete, sistematizate într-un mod accesibil, inclusiv sub formă de grafice, într-o manieră deschisă, încât să fie ușor de găsit. Potrivit autorilor paginii, scopul creării paginii este „de a sigura o transparență mai mare a instituției, de a eficientiza procedurile legislative și de a responsabiliza părțile implicate”. Totodată, autorii au inclus și informații care lipsesc de pe pagina web a Parlamentului, „cum ar fi anumite date de contact, CV-urile unor deputați, sau votul deputaților, acestea fiind prezentate după ședințele Parlamentului de o manieră puțin accesibilă și neatractivă pentru a fi analize și studiate”, a spus Nicolae Panfil, director de program Promo-LEX.

Pagina prezintă informații despre Parlament, date desfășurate despre activitatea de control parlamentar și a comisiilor permanente, statutul și etapa care se află proiectele de lege, referințe la diferite pagini utile, portaluri și date de contact ale instituției. Fiecare ședință plenară a Parlamentului este însoțită pe pagina web de o scurtă sinteză a acesteia.

Informații complete despre activitatea deputaților sunt prezentate pe pagina fiecărui deputat în parte. Acestea conțin CV-ul, comisiile permanente sau de anchetă din care face parte deputatul, inițiativele legislative pe care le-a înregistrat în Parlament, dar și modul în care a votat pentru fiecare inițiativă legislativă.

La fel, pe pagina web lansată se poate vedea și prezența fiecărui deputat la ședințele plenare, informație care nu este disponibilă pe pagina Parlamentului, interpelările făcute către instituțiile publice, informații despre declarația de avere și interese personale, prezentate într-un mod detaliat, dar și despre conturile acestora pe rețelele de socializare. Pagina are un motor de căutare performant, care permite identificarea mai ușoară a datelor necesare.

Printr-un modul inserat în pagina web, cetățenii pot adresa întrebări deputaților, secretariatului, comisiilor parlamentare, iar răspunsurile primite vor apărea automat la secțiunea „Întrebări și răspunsuri” de pe pagina web. „Îndemnăm cetățenii se adreseze întrebări de interes public, întrebarea nu trebuie să instige la ură, la discriminare sau să conțină expresii licențioase”, a spus Nicolae Panfil, menționând că echipa Promo-LEX va vizualiza întrebările adresate și le va filtra „pentru ca să ne asigurăm că nu contribuim la promovarea nor mesaje de ură sau discriminare”.

Sursa primară de informații este pagina de web a Parlamentului, însă autorii subliniază că portalul lansat nu înlocuiește pagina web a Parlamentului, care dispune de mult mai multe date. Totodată, ei îndeamnă Parlamentul să facă publice datele disponibile într-o manieră proactivă, cât mai transparent posibilă”.

Mihaela Cibotaru
05/06/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii