Acces limitat la țigările electronice și la produsele din tutun încălzit. Parlamentul a modificat Legea privind controlul tutunului

Ilie Gulca
14/10/2021

În Republica Moldova va fi limitat accesul la produsele din tutun încălzit și țigările electronice. Parlamentul a aprobat, joi, în lectură finală, modificările la Legea privind controlul tutunului.

Documentul interzice expunerea vizibilă a produselor de tutun, a dispozitivelor și a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a produselor din tutun și a produselor conexe.

Aceasta are drept scop prevenirea accesului minorilor la produsele din tutun și la produsele conexe, protejarea sănătății populației de consecințele consumului de tutun și ale expunerii la fumul de tutun. 

De asemenea, deputații au exclus excepțiile de etichetare a unor produse de tutun. Astfel, cerințele de imprimare a avertismentelor de sănătate se vor aplica și asupra produselor din tutun și produselor conexe destinate vânzării în magazine, baruri și restaurante cu regim duty-free.

Deputații au aprobat și scăderea cantității de nicotină în lichidul pentru țigaretele electronice. Astfel, se restabilesc reglementările aprobate în 2015 pentru cantitatea de nicotină – 20mg per 1 ml de lichid. Această prevedere corespunde Convenției Cadru a Organizației Mondiale a Sănătăți.

Totodată, se modifică și Codul contravențional al Republicii Moldova, care vizează încălcarea prevederilor de prevenire a accesului minorilor la produsele din tutun şi la produsele conexe.

Ilie Gulca
14/10/2021Become a Patron!

TestRapid

Comentarii