23 august, zi de doliu în R.Moldova. Maia Sandu: „Condamnăm în mod ferm și neechivoc toate crimele împotriva umanității”

Valeria Vițu
23/08/2019
www.gov.md

La Chișinău este astăzi zi de doliu. Se împlinesc 80 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov prin care era anexată Basarabia. Astfel, Guvernul condus de Maia Sandu a declarat 23 august drept Ziua europeană a comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare, precum nazismul, stalinismul, regimurile fasciste și comuniste. Între timp, socialiștii lui Dodon se pregătesc de sărbătoare și cum spun chiar ei, vor marca sâmbătă, ”75 de ani de la eliberarea Moldovei de fascism”, scrie rfi.ro.

Drapelul de stat va fi coborât în bernă, vineri dimineață, iar la ora 10.00, autoritățile publice vor păstra un moment de reculegere în memoria tuturor victimelor regimurilor totalitare și autoritare. De asemenea, vor fi oferite panglici negre cetățenilor. Premierul Maia Sandu a îndemnat instituțiile de presă, seara la ora 20.00, atunci când majoritatea cetățenilor urmăresc programele televizate – să păstreze un moment de reculegere în memoria celor uciși, deportați, înfometați sau torturați.

Sandu: „Condamnăm în mod ferm și neechivoc toate crimele împotriva umanității”

 ,,Prin instituirea unei asemenea zile, condamnăm în mod ferm și neechivoc toate crimele împotriva umanității și încălcările grave ale drepturilor omului comise de toate regimurile totalitare și autoritare. Din perspectiva victimelor, nu contează care regim i-a lipsit de libertate, i-a torturat sau  i-a ucis sau care a fost motivul, iar o zi a memoriei tuturor victimelor ar veni să unească societatea în jurul compasiunii, a înțelegerii și a recunoașterii suferințelor tuturor victimelor și membrilor familiilor acestora și să asigure că cei care s-au opus activ acestor regimuri și au luptat împotriva tiraniei și oprimării nu vor fi uitați”, a menționat Maia Sandu.

Miting, organizat de unioniștiSechelele se simt și astăzi, nu a trecut nici o viață de om din acele timpuri, sunt încă vii, ecoul lor se aude și astăzi”

Tot vineri, mai multe asociații unioniste, dar și un grup de intelectuali vor organiza un miting de comemorare, la ora 18.00, în fața Monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău. 

„Pentru noi, cei dintre Prut și Nistru, Pactul Ribbentrop-Molotov a însemnat anexare forțată, ocupație, deznaționalizare, deportări, foamete organizată și epurări în masă. Sechelele se simt și astăzi, nu a trecut nici o viață de om din acele timpuri, sunt încă vii, ecoul lor se aude și astăzi de la bunicii noștri bătrâni. Dacă patria, neamul, identitatea națională care stă la baza ființei noastre - nu sunt importante, nu sunt actuale, sau devin subiecte de "dezbinare" - atunci unde am ajuns, cine suntem și mai ales, încotro mergem?”, precizează organizatorii. 

Dodon: ”Vom avea un program vast cu prilejul celor 75 de ani de la eliberarea Chișinăului în cadrul Operațiunii Iași-Chișinău”

Președinția de la Chișinău anunță însă un amplu program, pentru sâmbătă. Cele mai multe evenimente vor avea loc pe 24 august, atunci când, afirmă Igor Dodon,  „se împlinesc 75 de ani de la eliberarea Chișinăului în cadrul Operațiunii Iași-Chișinău”. În această zi, va avea loc tradiționala depunere de flori la Complexul Memorial „Eternitate”, ulterior se va desfășura o ceremonie de comemorare la Complexul Memorial „Capul de Pod Șerpeni”.

De asemenea, va avea loc inaugurarea Monumentului eroilor eliberatori ai capitalei, din fața sediului Academiei de Științe a Moldovei, restaurat la inițiativa președintelui țării. Evenimentele din 24 august vor finaliza prin prezentarea, în premieră, a filmului documentar „Operațiunea Iași-Chișinău. Istoria Moldovei”, realizat sub egida Președintelui și un concert grandios în Piața Marii Adunări Naționale.

La evenimentele din R.Moldova, Dodon a invitat și câțiva oficiali ruși. Mai exact e vorba despre ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu și a vicepreședintelui Consiliului Federației, Galina Karelova.

Precizăm că, premierul Maia Sandu a calificat vizita ministrului rus al Apărării, drept una privată, nu oficială din cauza lipsei notificării Guvernului de către Ministerul Apărării și neefectuării demersurilor necesare. Astfel, în timpul vizitei, nu vor putea fi semnate acorduri sau înțelegeri oficiale. 

Valeria Vițu
23/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii