VIDEO// Litvinenco confirmă: Stoianoglo a vrut să plece, dar nu i s-a permis. Ce motiv invocă ministrul Justiției

Mădălin Necșuțu
19/11/2021

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat joi seară, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, că procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, a avut intenția de a-și prezenta demisia, însă nu i s-a permis de către un „personaj care nu mai este în țară”, cu referire voalat la Veaceslav Platon.

„Stoianoglo ar fi vrut să plece, dar nu i s-a permis de către un personaj care nu este acum în Republica Moldova. Dacă Stoianoglo demisionează în momentul în care evaluarea este deja inițiată, ea trebuie să fie finalizată, chiar dacă subiectul evaluat nu va avea vreo funcție în Procuratură pentru viitor, pentru a stabili niște standarde ale activității procurorului general ar trebui ca evaluarea să fie dusă la bun sfârșit”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

El a mai spus că Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) va cere președintelui Maia Sandu să îl demită pe Stoianoglo în cazul în care membrii comisiei de evaluare vor oferi calificativul „nesatisfăcător” activității procurorului general suspendat. Comisia care va evalua activitatea procurorului general suspendat este creată din cinci membri, propuși de către președintele Republicii Moldova, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Procurorilor, Consiliul Superior al Magistraturii și un reprezentant al Procurorului General.

Litvinenco a mai precizat că viitorul procuror general va putea fi inclusiv din afara țării, după ce criteriile de selecție vor fi lărgite.

„Conform legii, evaluarea trebuie să fie finalizată în 30 de zile de la data constituirii comisiei. Comisia, cel mai probabil, va fi constituită luni. Respectiv, 30 de zile începând cu ziua de luni. În a doua parte a lunii decembrie, evaluarea ar trebui finalizată. În momentul în care funcția devine vacantă, CSP poate iniția concursul sau CSP poate decide ca să fie continuat interimatul. Ambele opțiuni sunt valabile și legale”, a mai spus Sergiu Litvinenco. 

Mădălin Necșuțu
19/11/2021Become a Patron!

Comentarii