VIDEO // Larisa Nefiodkina: „Igor Dodon nu a avut cum să nu știe cine este Mihail Aizin”

Julieta Savițchi
24/09/2020

Larisa Nefiodkina este văduva lui Valeri Rotari, alias Zelionîi, persoană cu autoritate imensă în lumea interlopă a anilor 90. Femeia susține că îl cunoaște personal pe Aizin de cel puțin 30 de ani, că acesta a avut legături cu crima organizată și că i-ar fi tras țeapa regretatului om de afaceri Leonid Volneanschi. În același timp, în perioada aflării Partidului Democrat la guvernare, Mihail Aizin ar fi fost protejat de Vladimir Plahotniuc, iar acum nu exclude că ar putea fi protejat de Dodon. Larisa Nefiodkina susține că a fost cu doi ani în urmă în audiență la șeful statului și l-a informat despre trecutul și afacerile pretins dubioase ale lui Aizin, iar președintele i-a promis că va lua atitudine.

Femeia a declarat că după ce a auzit că Igor Dodon l-a decorat pe Aizin cu ordinul Gloria Muncii, vrea să obțină o nouă audiență la șeful statului.

Anticoruptie.md: De ce aveți nevoie de o nouă audiență la președintele Dodon?

Larisa Nefiodkina: Eu vreau să-i aduc aminte despre Șpigheli, despre Aizin. El zice că nu ține minte cine este acesta... Eu o să-i amintesc.

Anticoruptie.md: Dar președintele a declarat că nu l-a cunoscut și nici nu a auzit de Mihail Aizin...

Larisa Nefiodkina: Să luăm lucrurile altfel. În perioada când Vladimir Voronin era la putere, Igor Dodon făcea parte din anturajul său. Anume Voronin l-a fugărit atunci pe Aizin din Moldova. Este exclus ca Dodon să nu fi știut despre aceasta.

Anticoruptie.md: Dumneavoastră i-ați povestit lui Igor Dodon despre Aizin?

Larisa Nefiodkina: Da, desigur, i-am povestit despre toți, despre Aizin, despre Șpigheli, despre procurora Bețișor, despre Plahotniuc.

Anticoruptie.md: Și ce v-a răspuns președintele?

Larisa Nefiodkina: A spus că se va strădui să se clarifice, că se va interesa despre toate. Eu am fost la el în audiență, am stat față în față. I-am lăsat și un set de documente confirmative. Apoi am sunat de multe ori în Cancelaria prezidențială. Le întrebam pe fetele de acolo, dacă s-a întreprins ceva. Timp de doi ani și jumătate nu s-a mișcat un deget!

Larisa Nefiodkina ne-a declarat că Aizin îi datorează o sumă mare de bani, peste 400 de mii de euro și 300 de mii de dolari. Acești bani i-a împrumutat lui Leonid Volneanschi, fostul patron și director de la Centrul comercial Elat pentru dezvoltarea întreprinderii. În 2009, Volneanschi a aflat că are cancer și a plecat în Israel la tratament. „M-am întâlnit cu Volneanschi în Israel la clinica unde se trata și fiica mea. Serviciile sunt extraordinar de scumpe acolo. Am întrebat când poate să-mi restituie banii. Leonid mi-a zis că el și partenerul său, Igor Sologur, au decis să vândă afacerea, deja a avut și o înțelegere, și că urmează să primească peste trei milioane de euro pentru partea sa. L-am întrebat cine este cumpărătorul și mi-a răspuns că este vorba despre Mișa Aizin. Eu l-am prevenit pe Leonid cine este Kitaeț și că acesta nu va rata momentul să-l tragă pe sfoară. Volneanschi a zis că este imposibil, că ambii sunt evrei și un evreu nu va trage țeapa altui evreu. Din păcate, am avut dreptate, când s-a întors Volneanschi la Chișinău, nu mai avea afacerea.

I-au rămas doar 18 procente din acțiuni și mi-a semnat o recipisă pentru ele în contul datoriei. Dar n-am primit niciodată măcar un leu dividente. Am vorbit cu administratorul de iure al întreprinderii să-mi dea raportul contabil despre veniturile firmei. A promis, apoi când m-am dus la el la ora indicată, ușa era închisă. Ulterior mi-a spus la telefon că a fost amenințat de către Simion Șpigheli că va fi concediat dacă îmi va elibera măcar un document. Sima Șpigheli, care este omul lui Kitaeț, este angajat în calitate de consilier la Elat și conduce tot acolo. Pe numele lui Aizin nu este scris nimic. Acesta este stilul lui de a face business.

Anticoruptie.md: Ați încercat să vorbiți cu Simion Spigheli?

Larisa Nefiodkina: Da. M-am umilit, l-am implorat. A fost brutal, m-a dat afară, numindu-mă cu cuvinte urâte. Eu am 70 de ani. A zis că îmi voi vedea banii atunci când va coborî Dumnezeu pe Pământ. După ce mi-am înmormântat fiica și aproape că mi s-au terminat lacrimile, vreau să spun ca să nu creadă nimeni, inclusiv Aizin și Șpigheli că lacrimile unei mame și ale unei bunici nu cad pur și simplu pe pământ. 

Anticoruptie.md: Ați încercat să vă întâlniți și să discutați cu Aizin?

Larisa Nefiodkina: Da, eu am fost la el, împreună cu Leonid Volneanschi. Nu știam unde locuiește el, unde este oficiul lui. Aizin este așa un om că nimeni nu știe prea multe despre el. Este foarte secretos.

Anticoruptie.md: Unde totuși v-ați întâlnit?

Larisa Nefiodkina: M-a dus așa într-o fundătură că nici nu am înțeles unde mă aflu. L-am întrebat pe Volneanschi unde am venit. Kitaeț era cu Jenea Kleierman, un afacerist. Leonid i-a zis să-mi dea măcar ceva din banii pe care îi datorează, dar Kitaeț a zis că nu va da nimic. A ieșit pentru 10 minute, iar când a revenit a început să strige și să ne insulte pe toți. Eu cu Volneanschi am plecat.

Anticoruptie.md: Aceasta a fost ultima întâlnire cu Aizin?

Larisa Nefiodkina: Odată eram cu o prietenă în față la Elat. Ea l-a văzut pe Aizin și m-a convins să mă apropii. M-am apropiat de el, dar a zis că nu are ce discuta și că, dacă soțul meu ar fi fost viu, m-ar fi bătut pentru că i-am împrumutat bani lui Volneanschi.

Larisa Nefiodkina ne-a comunicat că a încercat să-și recupereze banii prin justiție și chiar dacă a câștigat procesul și avea titlu executoriu, nu a putut obține nimic. „Titlul executoriu a fost transmis de la un executor la altul. Au mușamalizat și i-au menajat pe procurorii și polițiștii care i-au împrumutat bani lui Volneanschi. Aceștia și-au primit banii înapoi”, a spus femeia.

Anticoruptie.md: Cine credeți că ar fi dirijat din umbră cu organele de drept pentru a-l proteja pe Aizin?

Larisa Nefiodkina: Adriana Bețișor și Vladimir Plahotniuc.

Anticoruptie.md: Reise că aceștia s-ar fi cunoscut cu Aizin și l-ar fi acoperit?

Larisa Nefiodkina: Desigur că așa e.

Anticoruptie.md: I-ați povestit aceste amănunte președintelui?

Larisa Nefiodkina: Absolut tot, chiar cu mai multe detalii decât le spun acum.

Anticoruptie.md: Ce intenționați să întreprindeți mai departe?

Larisa Nefiodkina: Văd ce îmi mai spune avocatul. Sunt cetățeană a Federației Ruse. Mă voi adresa organelor de drept de acolo. Dle Dodon, eu mă adresez Dvoastră, dacă nu hotărâți, mă voi plânge la Ambasada Federației Ruse.

Larisa Nefiodkina a mai declarat că nu-și amintește ca Aizin să fi muncit undeva și a confirmat că el și fratele său au făcut parte din lumea interlopă. Văduva lui Valeri Rotari a mai comunicat că Aizin venea la ei acasă în fiecare seară de Revelion pentru a-i felicita, dar soțul său nu-l prea avea la inimă. Cât îl privește pe Simion Șpigheli, Rotari nu-i permitea cel puțin să intre în ogradă.

Anticoruptie.md: Dar Mihail Aizin s-a învrednicit de mai multe distincții bisericești. Ce credeți despre asta?

Larisa Nefiodkina: Prima dată aud. Dar este ceva caracteristic pentru interlopii șmecheri ca să se atașeze de cele sfinte și să facă donații la biserici. Kitaeț nu e primul, nici ultimul.

Anticoruptie.md: Credeți că a meritat să fie decorat cu ordinul Gloria Muncii?

Larisa Nefiodkina: Desigur că nu. Eu când am auzit, mi s-a ridicat tensiunea. Mi-a fost rău toată ziua. Eu am avut altă părere despre Igor Dodon, dar m-a dezamăgit.

Julieta Savițchi
24/09/2020Become a Patron!

Comentarii