VIDEO// „Cina cea de taină” a magistratului Vladislav Clima cu colegii săi influenți din justiție la un restaurant luxos din Chișinău. Cine a achitat nota de plată

Julieta Savițchi
18/09/2020

Judecători, procurori, avocați, profesori universitari și un deputat, promoția anului 1997 a facultății de drept a Universității de Stat din Moldova, și-au dat întâlnire la finele săptămânii trecute într-un local select din Capitală.

Mai multe surse ne-au comunicat că petrecerea ar fi fost dată de Vladislav Clima cu ocazia numirii recente în funcția șef al Curții de Apel Chișinău, lucru negat vehement de magistrat.

Întâlnirea absolvenților selecți a avut loc în restaurantul de la hotelul Diplomat, amplasat într-un cartier de lux din Chișinău. Este unul din cele mai scumpe localuri din Capitală. Administratorul restaurantului ne-a comunicat că prețul consumației pentru o persoană variază de la 1.000 la 1.500 de lei, în afară de băuturi.

Restaurantul din hotelul Diplomat

La întâlnirea absolvenților promoției anului 1997 au participat în jur de 12 din cei peste 180 de absolvenți. Printre cei ăe care i-am identificat sunt Vladislav Clima, deputatul PDM, Igor Vremea, fostul director al AGEPI, avocatul Dorian Chiroșca, ex-miniștrii justiției, Oleg Efrim și Vladimir Grosu, avocata, doctor în drept, Alina Șavga. Printre participanți ar fi fost și Elena Belei, șefa Departamentului Drept Procesual Civil al Facultății de Drept din cadrul USM, membră a Consiliului Superior al Magistraturii.

Majoritatea au sosit cu mașini de lux, iar unii au preferat să vină cu taxiul.

O absolventă din promoția respectivă, angajată a unei organizații neguvernamentale, care a solicitat anonimatul, ne-a declarat că nu a fost invitată la această întâlnire. „Știu că foștii mei colegi se întâlnesc deseori. Mai demult am fost și eu invitată, dar nu m-am dus. Nu-mi pare rău că nu am fost invitată, oricum m-aș fi abținut”, ne-a declarat femeia.

Accesul, în bază de invitație în scris

Am încercat și noi să ajungem în seara respectivă în restaurantul din hotelul Diplomat. Un angajat ne-a întâmpinat la poartă. Fiindcă dețineam informația că banchetul ar fi fost organizat de Vladislav Clima, i-am spus angajatului că mergem la petrecerea lui Clima. Acesta ne-a întrebat numele și ne-a rugat să așteptăm. Apoi a ieșit peste câteva minute și ne-a cerut invitația.

- Acesul este doar în baza unei invitații în scris?

- Da, așa este. Nu puteți intra fără invitație. Dacă ați fost invitată, prezentați invitația.

Un alt angajat ne-a interzis să filmăm. Acesta a confirmat că în restaurant are lor un banchet organizat de Clima și că se va sfărși pe la orele 23:00.

 

Ce spun participanții la întâlnire

Din discuțiile avute cu unii participanți la întâlnirea de la Diplomat, se pare că singurul invitat a fost Vladislav Clima, iar restul s-au organizat singuri.

Pe Vladislav Clima l-am contactat a doua zi, sâmbătă, după întâlnirea cu absolvenții. Magistratul ne-a scris că va răspunde la întrebări peste două zile, deoarece weekend-ul îl dedică exclusiv familiei. Luni după amiază, șeful Curții de Apel și-a onorat promisiunea și ne-a declarat în scris că a fost o întâlnire cu foștii colegi, fiecare și-a achitat consumația, iar el personal a achitat 800 de lei.

„Dețineți o informație eronată. Vă comunic cu toată sinceritatea că, vineri seara am fost invitat la o cină cu colegii de facultate, într-un local din Chișinău. După absolvirea facultății, am păstrat tradiția frumoasă de a ne întâlni periodic cu colegii, deja de 23 de ani, indiferent de activitățile sau funcția pe care o deține fiecare din noi. În 2020, ne-am revăzut împreună pentru prima dată. Chiar dacă mai mulți au avut ocazii de a fi felicicitați, regula este că fiecare își achită consumația, iar ultima întâlnire nu a fost o excepție. Dar vreau să vă comunic că sunt un om normal și oriunde, inclusiv în public, mă comport cu maxim respect față de cei din jur”, ne-a declarat președintele Curții de Apel Chișinău.

Întrebat cine a organizat petrecerea, Vladislav Clima a declarat că nu este vorba de o petrecere. „Ne-am întâlnit să ne revedem după mai mult de jumătate de an și să mai socializăm. Cineva dintre colegi a propus și toți au acceptat pentru seara de vineri”, a precizat magistratul.

Avocata Alina Savga, doctor în drept și conferențiar universitar la facultatea de drept a Universității de Stat, a recunoscut că a fost la întâlnirea din hotelul Diplomat.

„Invitată eu? Eu am fost la o întâlnire cu foștii colegi. Dar nu am fost un invitat special. Singuri între noi ne înțelegem. Uneori ne întâlnim și de două ori pe an, iar dacă există posibilitatea, și de mai multe ori. Anul acesta ne întâlnim pentru prima dată. E din cauza pandemiei. Uneori ne întâlnim mai mulți, dar anul acesta am fost puțini, e și din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Nu am numărat exact câți am fost, cred că vreo 10-12. Nu vă pot răspunde cine a organizat. La final, fiecare și-a achitat consumația”, ne-a spus avocata.

La aceeași facultate, în calitate de profesor, l-am găsit și pe ex-ministrul Justiției și fostul agent guvernamental la CEDO, Vladimir Grosu. „Am fost la întâlnire, dar nu m-a invitat nimeni. Noi singuri ne organizăm. Ne strângem 10-12 persoane, căutăm localul și ne întâlnim. Anul acesta am fost vre-o 10-12 persoane. De ce așa de puțini? Mulți se abțin, alții zic că altă dată, alții nu au posibilitatea. La următoarea întâlnire vom discuta de ce așa de puțini ne strângem. Și să nu uitați că aceasta este viața mea privată, eu nu mai sunt persoană publică și nu primesc salariu de la stat”, ne-a declarat ex-ministrul.

Avocatul Dorian Chiroșca a recunoscut că a fost la întâlnirea de la Diplomat, dar s-a arătat deranjat de ce ne interesează evenimentul. I-am spus că vrem să aflăm dacă nu cumva s-au aranjat dosare. „La întâlnire au fost așa persoane că nu a fost posibil de aranjat dosare”, ne-a declarat apărătorul.

Cel mai zgârcit în declarații s-a dovedit a fi avocatul Oleg Efrim: „Nu mai sunt persoană publică, lucrez la privat și mă duc unde vreau. Nu aveți de ce să mă întrebați unde mă duc”.

Promoția din 1997, una din cele mai „reușite”

Promoția anului 1997 s-a remarcat prin mai multe nume ajunse sonore în justiția moldovenească. Colegi cu cei menționați mai sus au fost judecătorul Oleg Melniciuc și fostul vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție, ambii învinuiți în dosare penale pentru îmbogățire ilicită, magistratele Nadejda Toma, Silvia Gârbu și Stela Bleșceaga, procurorii Mariana Gornea, Sergiu Zmeu și Sergiu Petrușca, avocații Vitalie Ciofu, Oleg Chicu, Daniel Martin, Sergiu Brînza și Igor Poțeluev, notarul Mihai Șișcanu, fiul fostului președinte al Judecătoriei Nisporeni, fostul vice-ministru de Interne, Valentin Zubic, ex-directorul SIS, Artur Reșetnicov.

 

 

Ce spun experții: „E viață privată, dar ar trebui să fie mai grijulii”

Experta anticorupție, Mariana Calughin, susține că este vorba de viața privată, în afara orelor de serviciu și nimeni nu le poate interzice să se întâlnească. Totuși, procurorii și judecătorii, mai ales cei care dețin funcții adminstrative, ar trebui „să fie mai grijulii”.

„Dacă există vreun dosar în care sunt implicați din ambele părți cei prezenți la banchet, judecătorul ar trebui să se abțină de la ceremonie. La fel și procurorii. Legea nu prevede recuzarea pentru că judecătorul s-a întâlnit la o ceremonie cu părțile pe dosar, dar vor fi interpretări și acest lucru știrbește din imaginea justiției. Este o chestie ce ține mai mult de moralitate și bun simț. Procurorii și judecătorii trebuie să înțeleagă că ei reprezintă prin funcția lor imaginea instituție. Și cu cât mai mult avansează în carieră, cu atât mai mult sunt restrânși în viața privată”, a spus experta.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. „Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

 

Julieta Savițchi
18/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii