Topul sesizărilor pe Harta Corupţiei în 2021// Ce ne-au raportat cititorii: Abuzuri din partea funcţionarilor, cazuri de corupţie şi încălcarea drepturilor omului

Julieta Saviţchi
07/01/2022

Cititorii portalului Anticorupţie.md au postat zeci de sesizări pe Harta Corupţiei, în care au raportat abuzuri de partea funcţionarilor publici, lezarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, estorcări de mită. Reporterii Centrului Investigaţii Jurnalistice au verificat majoritatea sesizărilor, iar cele relatate au ajuns subiecte de ştiri, reportaje sau investigaţii jurnalistice. Deşi sesizările de pe Harta Corupţiei nu reprezintă materiale jurnalistice, unele cazuri descrise au prezentat interes sporit pentru cititori, acumulând un număr impresionant de vizualizări.

1. ANP face acte de binefacere prin șantaj. Aceasta este una din primele sesizări postată pe Harta Corupţiei în 2021 şi a întrunit 17.845 vizualizări. Autorul anonim ne informa că directorul interimar al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Vladimir Cojocaru, împreună cu adjunctul său, Demcenco Serghei, și directorii de penitenciare, au obligat toți angajații din cadrul sistemului penitenciar la donarea "benevolă" a salariului pentru o zi pentru acțiuni de caritate. Anterior, pe Harta Corupţiei au fost depuse mai multe sesizări anonime în care era reclamată conducerea de la penitenciare şi, în special, Serghei Demcenco. În scurt timp de la postarea acestei sesizări, Demcenco a fost reţinut, fiind învinuit de infracţiuni de corupţie şi abuz în serviciu, comise în complicitate cu unii din subalternii săi.
2. Soțul meu a decedat în accident de muncă, dar dosarul este plimbat dintr-o procuratură în alta, fără să avanseze. Sesiarea respectivă care a acumulat aproape 12.000 de vizualizări a fost postată pe Harta Corupţiei de Inga Ciobanu din Hânceşti.

Inga Ciobanu

Femeia ne-a scris că a rămas singură cu 2 copii după ce soțul i-a decedat, în mai 2018, în urma unui accident de muncă pe șantierul de pe strada Decebal, 99, al companiei IMPEX Businesscom. Sunt aproape 3 ani de la producerea accidentului și cazul nu se mișcă din loc, iar compania nu a ajutat-o cu nimic. Cazul a fost reflectat în investigația VIDEO // CÂT COSTĂ VIAȚA UNUI OM.

3.În plină pandemie, automobil din bani publici pentru Aparatul președintelui raionului Ialoveni. Sesizarea care a adus 12.509 a fost plasată de către un consilier raional. Consiliul raional Ialoveni a procurat, în decembrie 2020, în plină pandemie de coronavirus, pentru aparatul președintelui raionului, un automobil Duster  în sumă de 360 de mii de lei. Acest automobil nu era necesar, deoarece în 2018, președintele raionului de atunci, Lilian Carmanu, a cumpărat, tot din bani publici, un automobil Skoda Superb de circa 700 de mii de lei. Mai mulți consilieri raionali sunt nemulțumiți de această achiziție, întrucât mai multe instituții medicale din raion nu au automobile sau cele pe care le au în dotare sunt uzate. Reporterii CIJM au realizat un material jurnalistic în baza acestei sesizări.

4. Avocatul Harujen a luat 45 de mii de euro şi nu a făcut nimic. Un caz de corupţie şi trafic de influenţă şi abuz ne-a fost raportat de către cetăţeanul Israelului, Dan Seghev.

Dan Seghev 

,,Sunt cetăţean al Israelului, profesor de fizică şi matematică. Cu trei ani în urmă i-am dat 20 de mii de euro avocatului Artur Harujen, frate cu fostul procuror general, Eduard Harujen, pentru ca să ajut o tânără ajunsă în arest. Acesta nu s-a prezentat, cel puţin în instanţă, ca să o apere. Ca să se desfăşoare procesul, i-a fost oferit un avocat de stat. Tânăra, care a fost la locul nepotrivit şi la timpul nepotrivit, a fost condamnată la 16 ani de închisoare, deşi ea a fost doar martoră. Avocatul Harujen nu s-a obosit, cel puţin să contesteze decizia în instanţa superioară.Iar o familie din Chişinău a vândut apartamentul cu 3 odăi ca să-l plătească cu 25 de mii de euro pe Harujen ca să apere un tânăr de 22 de ani. La fel, acesta nu s-a prezentat nici la şedinţe şi nici nu a contestat sentinţa de condamnare", ne-a scris autorul sesizării. Cazul a fost investigat de reporterii CIJM, care au realizat un material jurnalistic. După publicarea materialului, procurorul pe caz a accelerat investigaţia şi a transmis dosarul în judecată.

5. Produse proaspete pentru familia Voronin. Sesizarea a fost postată de un anonim, care ne-a comunicat că în pădurea de la Ţiganca fostul preşedinte comunist, Vladimir Voronin, deţine o fermă în care se produc produse ecologice de calitate şi trimise zilnic la Chişinău pentru familia acestuia. Reporterii CIJM au verificat cele descrise în sesizare şi au descoperit ferma respectivă unde munceau la negru locuitori din satele vecine.

Prisaca lui Voronin

Jurnaliştii au făcut filmări şi au realizat o anchetă care a fost publicată în ajund de alegerile parlamentare din 11 iulie, la care a candidat şi Vladimir Voronin.

6.Organele de drept tergiversează dosarul în care a fost omorât copilul nostru. Sesizarea a fost depusă de Sergiu Borş, un moldovean stabilit de mai mulţi ani cu traiul în Irlanda.

Sergiu Borş

,,În august 2018, ne-am pierdut copilul, în vârstă de 15 ani, în urma unui accident rutier provocat de un vitezoman. Copilul a decedat pe loc, în faţa mea şi a soţiei. Organele de anchetă bat pasul pe loc. Dosarul a ajuns abia acum în instanţă. Noi suntem stabiliţi în Irlanda şi suntem nevoiţi să venim de la mii de kilometri pentru ca să se facă dreptate copilului nostru. Se creează impresia că tergiversarea este intenţionată, ca să se uite despre cele întâmplate şi infractorul să fie scos basma curată. Bănuiesc că această tergiversare nu a trecut fără acţiuni de corupţie», ne-a scris Sergiu Borş. Reporterii CIJM au realizat în baza acestei sesizări un reportaj din sala de judecată.

7.Stoianoglo a minţit când a spus că antreprenorii nu mai sunt arestaţi. Sesizarea a fost depusă de către omul de afaceri Iurie Flueraru.

Iurie Flueraru

,,Alexandr Stoianoglo a minţit atunci când a afirmat că antreprenorii nu au fost arestaţi de când el se află la conducerea Procuraturii Generale. Eu sunt un om de afaceri care a fost reţinut de două ori de când Stoianoglo a preluat funcţia. Am încercat să obţin la el audienţă, dar nu m-a primit. Am scris o plângere, dar mi s-a răspuns că ţine de competenţa Procuraturii Generale, ne-a scris businessmanul. Precizăm că sesizarea a fost depusă la scurt timp după reţinerea procurorului general Stoianoglo şi a ajunctului său, Ruslan Popov. După publicarea sesizării a fost realizat un interviu video cu Iurie Flueraru.

8. Am rămas fără maşină şi permis în câteva minute. Eugen Trifan, un tânăr antreprenor din Căuşeni, ne-a scris despre cum a fost lăsat fără permis şi mijlocul de transport de către agenţii de circulaţie pentru că nu a vrut să le dea mită. Reporterii Centrului de Investigaţii Jurnalistice din Moldova au realizat un reportaj în acest caz, care i-a autosesizat pe insăectorii Serviciului Protecţie Internă şi Anticorupţie a Ministerului de Interne.

Eugen Trifan

9.Organele de drept din Găgăuzia sunt corupte. Valerii Kilioglo, un om de afaceri din Comrat, ne-a scris că a fost deposedat de cota deţinută la fabrica de vinuri din Tomai de către fostul său partener de afaceri, Constantin Sibov.

Valeri Kilioglo

,,A făcut-o printr-o schemă şi cu falsificarea documentelor. Am fost deposedat de bunuri în valoare de peste 600 de mii de dolari. Falsificarea documentelor a fost constatată de experţi. M-am adresat organelor de drept, dar în Comrat sunt toţi cumpăraţi", ne-a comunicat Kilioglo. Şi în acest caz repoirterii noştri au realizat un material jurnalistic.

10.VIDEO// Fiul meu este torturat în închisoare. Nicolae Negru din Durleşti a postat o sesizare video în care denunţă că fiul său este torturat în închisoare.

Nicolae Negru

,,Fiul meu îndură chinuri mari, are răni pe picioare, este afectat de o infecţie, dar nu vor să-l trateze. Îi pun diferite diagnoze şi îi prescriu tratamente care nu-i ajută. Vasile ne telefonează uneori şi ne spune că este la limită şi nu mai poate îndura aşa chinuri. În rest, nu putem să-l vedem pentru că administraţia închisorii nu ne permite întrevederile cu fiul nostru. Am încercat să cerem socoteală de la administraţia închisorii, dar nu vor să ne audă şi nu dau niciun răspuns. Viaţa băiatului meu este în pericol şi din cauza iresponsabilităţii autorităţilor nu-l pot ajuta. Dacă statul i-a dat o pedeapsă, l-a privat de libertate pentru aproape 20 de ani, cu ce drept este pedepsit cu violenţe fizice atât timp cât îşi ispăşeşte pedeapsa?", ne-a spus părintele îngrijorat. Cazul a fost preluat de instituţia Avocatului Poporului.

Anticoruptie.md este prima platformă online din Republica Moldova pentru semnalarea cazurilor de corupţie şi a infracţiunilor conexe. Aici pot fi raportate abuzurile şi comportamentul neadecvat al funcţionarilor, traficul de influenţă, conflictul de interese şi incompatibilităţile, lipsa de transparenţă în instituţiile publice şi gestionarea frauduloasă a banilor publici, averi nedeclarate sau dobândite ilicit şi orice alte situaţii și fapte generatoare de corupţie.

Jurnaliştii de investigaţie direcţionează cele mai importante sesizări către organele de drept şi autorităţile responsabile şi urmăresc reacţia, dar şi eficienţa acțiunilor care urmează. Reporterii monitorizează etapă cu etapă cum decurg investigaţiile în cele mai răsunătoare dosare de corupţie. Prin ştirile, analizele, interviurile publicate continuu pe site, jurnaliştii abordează obiectiv şi echilibrat flagelul care a poziţionat Republica Moldova în topul celor mai corupte ţări din lume. Tot aici pot fi găsite investigații care scot la iveală scheme menite să aducă venituri nemeritate sau să promoveze interese obscure.

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889. Portalul www.anticoruptie.md este un proiect al Centrului de Investigații Jurnalistice. 

Julieta Saviţchi
07/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii