Studiu // Cum au scăpat Gamrețki, Ceban, Chirinciuc și Triboi de închisoare

Anticoruptie.md
06/12/2018

Un studiu lansat recent de Centrul de Resurse Juridice (CRJM) scoate la iveală faptul că recunoașterea vinovăției este găselnița unor funcționari vizați în dosare de corupție prin intermediul căreia aceștia și-au redus pedepsele. Astfel, Igor Gamrețki, Veaceslav Ceban, Iurie Chirinciuc și Valeriu Triboi, condamnați pentru acte de corupție, au reușit să scape de închisoare.

„Autoritățile au inițiat în 2016–2017 mai multe cazuri de mare corupție. Centrul de Resurse Juridice a analizat dosarele Triboi, Chirinciuc, Gamrețki și Ceban în cadrul cărora a fost aplicată procedura prevăzută de art. 3641 din Codul de procedură penală, indicând reducerea cu 1/3 a pedepselor cu închisoarea și cu 1/4 a amenzilor în caz de recunoaștere a vinovăției. CRJM a examinat cazurile sub aspectul faptei incriminate, măsurii preventive aplicate, sancțiunilor prevăzute de Codul penal, sancțiunilor aplicate de instanța de fond, motivarea sancțiunilor de către judecător, decizia instanței.” 

„În toate aceste cazuri, judecătorii au aplicat sancțiunile minime prevăzute de Codul penal, pe care le-au redus ulterior potrivit art. 3641 din Codul de procedură penală. În niciunul dintre dosarele analizate, persoana nu a fost condamnată la închisoare cu executare. În trei cazuri din patru, după recunoașterea vinovăției, persoanele au fost eliberate din arest sub control judiciar. În trei cazuri din patru, hotărârile judecătorești au fost publicate, dar anonimizate.” 

„Doar într-un singur caz, două hotărâri judecătorești – a instanței de fond și a Curții Supreme de Justiție – au fost publicate integral. Decizia instanței de apel a fost publicată, dar anonimizată”, relevă studiul CRJM.

Mai multe detalii, vedeți în infograficul de mai jos:

Anticoruptie.md
06/12/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii