Reportaje multimedia CIJM în an pandemic: provocări, lipsa de informare și bullying

Irina Odobescu
05/01/2022
Colaj: CIJM

Pandemia cauzată de noul coronavirus în 2019 a adus multe probleme și provocări în 2020, care nu au reușit să fie soluționate nici în 2021. Lipsa de informare pentru persoanele cu nevoi speciale, imunizarea copiilor în pandemie, sarcina în pandemie și munca părinților cu copii în prima linie au fost printre cele mai stringente probleme relatate de Anticoruptie.md în reportajele multimedia. Vă oferim mai jos cele mai importante reportaje realizate de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice în 2021. 

  1. Reportaj // Provocările unei sarcini cu gemeni în pandemie, între bucurii, frică, speranță și incertitudini

Reportajul relatează cazul unei locuitoare a municipiului Chișinău, Elena Crihan, care era însărcinară cu doi băieți gemeni în 2020. A ales să devină mamă în pandemie, într-o perioadă plină de restricții și incertitudine. Elena a trecut prin Covid, a făcut față complicațiilor pe care le-a provocat infecția, dar și-a păstrat optimismul, energia și pofta de viață.

Interviul a fost amânat de câteva ori pentru că Elena avea febră și urma să facă un test la Covid. Ulterior, am aflat că a ieșit pozitiv. A doua încercare a fost după ce a fost externată. 

  1. Reportaj // O mamă singură, patru copii și un telefon cu ecranul spart: povestea educației online în pandemie dintr-un sat al Moldovei

La mai puțin de 20 de kilometri de pretinsa frontieră cu regiunea separatistă transnistreană, în satul Roșcani, raionul Anenii Noi, o mamă singură își crește cei patru copii. Reporterii au discutat cu membrii familiei. Toți cinci locuiesc cu chirie în cele două camere ale anexei unei case vechi, acoperită cu tablă, de pe una din ulițele desfundate ale satului. Chiar dacă le este greu, țin cu toții curtea și casa curate.

Ana și Dana nu au un computer și stau cu rândul pe telefonul vechi, cu ecranul spart, al mamei lor ca să participe la lecțiile online.

„De când a început învățământul acesta online, nouă ne este foarte greu. Am două fete de vârsta școlii care stau și învață amândouă la același telefon. Una stă o zi la ore pe telefon, și cealaltă a doua zi”, a explicat mama fetelor. 

Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a dăruit un calculator acestei familii. 

  1. Reportaj Video // Necesitatea imunizării la copii pe timp de pandemie

Chiar dacă, în Republica Moldova, toți copiii sunt asigurați de stat cu vaccinuri de calitate, verificate de UNICEF, prin Programul național de imunizare, rata de vaccinare a copiilor a scăzut în pandemie. Medicii dau asigurări părinților indeciși că și pe timp de pandemie imunizarea se face în condiții de siguranță.

 „Imunizarea este un proces foarte important în creșterea sănătoasă a generației tinere și a copilașilor din motivul că protejează de o multitudine de boli, care pot agrava calitatea vieții în viitor al copilașilor și, totodată, formează o comunitate imunitară ca să fie o siguranță de frecventare a copiilor în colectivități în mediile sociale. Astfel, limităm maladiile grave și, în special, decesele la copii”, a explicat Veronica Pascari, manager al Centrului Consultativ Diagnostic de la AMT Rîșcani din Chișinău.

  1. Reportaj // Vigilență dublă în pandemie: și la frontieră de stat și acasă cu familia

Victoria Sinighin-Starasciuc este una dintre polițistele de frontieră care verifică veridicitatea actelor de călătorie și autorizează trecerea frontierei de stat a persoanelor și a mijloacelor de transport la Punctul de trecere Sculeni. Reporterii i-au relatat cazul din perioada pandemică. Lucrează de zece ani în sistem și educă împreună cu soțul său, Ion, două fetițe. Familia a trecut peste numeroase încercări din cauza pandemiei. Frica de infectare face parte din rutină, dar cu respectarea regulilor antiepidemice familia reușește să facă față necontenitelor schimbări.

Pentru că pandemia a schimbat și programul grădinițelor, activitatea cărora a fost și sistată, familia Starasciuc a fost nevoită să apeleze la serviciile unei bone. Așa că pe lângă cheltuielile curente a apărut și necesitatea de a achita bona, care să ajute părinții să ia de la grădiniță fetițele de trei și cinci ani, dar și să stea cu ele acasă până când părinții vin de la serviciu. 

  1. Reportaj // Strigătul de ajutor al părinților elevilor cu deficiențe de auz în pandemia de COVID-19: „Copiii noștri au dreptul să învețe”

Incluziunea socială și dezinstituționalizarea elevilor cu nevoi speciale presupune ca toți școlarii să locuiască și să studieze într-un mediu comun, unde să le fie respectate drepturile. În acest sens, au fost închise școlile speciale de nivel regional. Copiii care studiau în aceste instituții rezidențiale învață acum în școlile generale din satele și orașele de baștină. Reporterii au discutat cu părinții și copiii, descoperind provocările care au fost intesificate de pandemie. 

Acomodarea a fost anevoioasă deoarece a coincis cu perioada pandemică. Măsurile de distanțare socială impuse din cauza pandemiei Covid-19 au perturbat sistemele de educație din întreaga lume: începând cu primăvara anului 2020, școlile generale au fost închise în 189 de țări, elevii continuând să învețe de acasă. Nu este o excepție nici țara noastră. 

Dacă închiderea școlilor i-a marcat și pe părinți, și pe copii deopotrivă, trecerea din sistemul clasic de învățare la clasă în mediul online a creat dificultăți unice pentru copiii cu nevoi speciale și părinții lor, îndeosebi pentru cei cu deficiențe de auz.

  1. REPORTAJ // Bullying-ul și cicatricele emoționale adânci pe care le poate lăsa asupra copiilor

Fenomenul de bullying în rândul copiilor și tinerilor a ajuns la un nivel alarmant în ultimii ani în Republica Moldova. Situația în cauză preocupă din ce în ce mai mult atât părinții și profesorii, precum și psihologii. Toți aceștia caută împreună soluții pentru a opri și a ridica nivelul de conștientizare asupra acestui fenomen care poate să lase cicatrici emoționale adânci încă de la nivelul copilăriei și care poate să modeleze ulterior comportamentul copilului ajuns la maturitate.

Odată cu tehnologizarea, bullying-ul a căpătat noi valențe, evoluând la fenomenul de „cyberbullying”, care definește hărțuirea online.

„În prima jumătate a anului 2020, am avut peste 70 de copii care s-au adresat cu astfel de situații, față de perioada similară a anului 2019, când am înregistrat 20 de cazuri. Este practic o creștere de peste trei ori”, a declarat specialistul în domeniul siguranței online din cadrul Centrului Internațional „La Strada”, Cristina Vașchevici.

  1. Reportaj multimedia // Persoanele cu deficiențe de auz, lipsite de informare în pandemie 

Informarea în pandemie a fost și rămâne o muncă sisifică pentru persoanele cu deficiențe de auz și vorbire, mai ales că statul nu asigură pe deplin informarea tuturor cetățenilor. Astfel, sunt lezate drepturile a cel puțin 5.000 de persoane, conform datelor Asociației Surzilor. 

Într-o asemenea situație se află și Olga Soltan, care face parte din comunitatea persoanelor cu deficiențe de auz și de vorbire din Republica Moldova. Pliantele din troleibuze și știrile difuzate la Moldova 1 și TVR Moldova, care au și translator mimico-gestual, precum și pagina de facebook/web a Asociației Surzilor se numără printre sursele unde Olga găsește informație actualizată despre pandemie.

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889. Portalul www.anticoruptie.md este un proiect al Centrului de Investigații Jurnalistice. 

Irina Odobescu
05/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii