Pediștii și socialiștii caută calificări penale pentru liderii PPDA și PAS  

Anticoruptie.md
16/11/2018
Foto: moldova24.md

Deputatul democrat Igor Vremea a prezentat în cadrul ședinței în plen raportul Comisiei de anchetă despre Fundația „Open Dialog”. În concluziile trase de această comisie se menționează că organizația nonguvernamentală este finanțată din scheme frauduloase implicate în Laundromatul rusesc, iar Ludmila Kozlowska, fondatoarea acestei organizații nonguvernamentale din Polonia, este implicată în mai multe acțiuni geopolitice. Lidera PAS, Maia Sandu, spune că „domeniul de activitate atribuit comisiei de anchetă este îngust”, iar formațiunea sa nu a fost finanțată de Fundația „Open Dialog”. 

„Interesul ei [Open Dialog] pentru Moldova, subliniază autorii raportului, a apărut în 2016, după extrădarea lui Veaceslav Platon din Ucraina în Republica Moldova. Partidul Acțiune și Solidaritate și Paritului Politic Platforma Demnitate și Adevăr și liderii acestuia au beneficiat de finanțări din partea fundației „Open Dialog” fără a le declara. Comisia a constatat o lipsă de decizie din partea Comisiei Electorale Centrale privind finanțările partidelor politice în campaniile electorale.

Astfel, Comisia de anchetă a recomandat Procuraturii Generale să examineze calificarea juridică a Fundației „Open Dialog”, precum și persoanelor afiliate etc. (Andrei Năstase și Maia Sandu – n.r.) în acțiuni care atentează la securitatea națională prin prisma infracțiunii de trădare de patrie și spionaj.”

„Recomandări” pentru Guvern, Parlament, Comisia Electorală Centrală  

Igor Vremea a precizat că scopul declarat al Ludmilei Kozlovska este apărarea drepturilor omului în statele ex-sovietice. „În realitate, [Fundația „Open Dialog”] este un vehicul de lobby de influență, de promovare a persoanelor cu trecut dubios, care utilizează tactici de deteriorare a imaginii statelor la nivel internațional. Se impune ideea unor presiuni asupra presei independente”, a menționat Vremea.

„Open Dialog s-a implicat în lobbarea intereselor lui Platon prin intermediul unor firme off-shore implicate în laundromat și jaful secolului. Există suficienți indici că operațiunile au fost coordonate de serviciile speciale ale Rusiei”, a adăugat deputatul PD.

Președintele Comisiei a recomandat Legislativului să reevalueze proiectele de legi privind activitatea organizațiilor politice. Guvernul să înainteze propuneri cu privire la perfecționarea legislației. Comisia Electorală Centrală să sancționeze persoanele responsabile de admiterea încălcărilor, să efectuze o analiză amplă a proceselor și capacităților instituționale.

Raportul a fost remis Procuraturii Generale, Serviciului de Informații și Securitate, Ministerului Afacerilor Interne ca să analizeze materialele și să întreprindă măsurile în conformitate cu legea.

Maia Sandu, președinta PAS, a precizat, într-un comunicat de presă, că formațiunea politică pe care o reprezintă nu a fost finanțată și nu a beneficiat de alte servicii din partea Fundației „Open Dialog”.

Maia Sandu: „Domeniul de activitate atribuit comisiei de anchetă este îngust”

Sandu a informat de asemenea că a participat la 4 mai 2017, la invitația unui grup de europarlamentari – Anna Fotyga, membră a Grupului Conservatorilor și Reformatorilor, președinte al Subcomitetului pentru securitate și apărare al Parlamentului European, Ramona Nicolae-Mănescu, membră a Grupului Popular European, Renate Weber, membră a Grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, la un eveniment public organizat în cadrul Parlamentului European împreună cu Fundația „Open Dialogue”.

Președinta PAS a precizat că în cadrul aceluiași eveniment a fost discutată nerespectarea drepturilor omului în Republica Moldova. Ea a subliniat că a informat membrii Parlamentului European despre abuzurile pe care le comite majoritatea parlamentară și alte instituții subordonate regimului din Republica Moldova față de presa liberă, societatea civilă, administrația publică locală și opoziție.

Maia Sandu a semnalat de asemenea că problema finanțării ilegale a unor partide politice din Republica Moldova este foarte gravă, exprimându-și regretul că domeniul de activitate atribuit comisiei de anchetă este îngust și nu include o examinare exhaustivă a subiectului în cauză.

Președinta PAS a amintit că a expediat la 1 mai 2018 o scrisoare principalelor instituții europene în care a indicat ilegalitățile comise de câteva partide politice în finanțarea activităților lor: colectarea de către PDM a donațiilor mari în numerar, ceea ce face imposibilă urmărirea provenienței banilor, finanțarea PSRM din zone offshore; finanțarea ascunsă a PDM, PSRM și a Partidului Șor prin intermediul fundațiilor de caritate din bani obscuri, fără a fi prezentate dovezi clare că aceste surse de finanțare sunt legale.

Membri ai comisiei parlamentare sunt implicați în scheme ilegale de finanțare a partidelor 

Această comisie parlamentară a fost formată din trei transfugi. Vasile Bolea este persoana care, potrivit unei anchete RISE Moldova, în 2016, a primit 500.000 de lei din Federația Rusă prin intermediul unui off-shore din Bahamas. O parte din acești bani au fost donați PSRM.

Adrian Lebedinschi, fratele lui Maxim Lebedinschi, consilierul lui Igor Dodon, a primit 500.000 de lei din Federația Rusă prin intermediul aceluiași off-shore din Bahamas.

„Președintele Comisiei, Igor Vremea, imediat ce a plecat din PCRM în PDM, i-a cumpărat mașină de lux soției sale. Vicepreședintele Reșetnicov a fost șeful Serviciului de Informații și Securitate în aprilie 2009, când au fost maltratați tinerii în comisariatele de poliție”, a menționat Maia Sandu.

„Simion Grișciuc este și el transfug după ce trecut de la PLDM la PPEM, un satelit al PD, ca să poată rămâne director la Tutun CTC și să primească mai departe salariu de sute de mii de lei”, a dezvăluit președinta PAS.

Fiind invitată la aceleași audieri, Asociația „Promo-Lex” a emis, la rândul său, un comunicat în care a adus la cunoștință Comisei parlamentare că rapoartele sale privind finanțarea partidelor politice pentru 2017 și semestrul I 2018 nu conțin nicio informație despre Fundația „Open Dialog” și fondatoarea acesteia, Ludmila Kozlowska.

În același timp, Asociația „Promo-Lex” a identificat o serie de alte organizații necomerciale din Republica Moldova care trebuie să aibă o activitate apolitică: „Din suflet” a primei doamne a Republicii Moldova, Galina Dodon; Fundației lui Vlad Plahotniuc „EDELWEISS”; Fundației „Renato Usatîi”; Fundației „Soluția”; precum și a Asociației „Pentru Orhei” (fondatoarea SRL Magazine Sociale).              

Cine este Ludmila Kozlowska

Cetățeana Ucrainei, Ludmila Kozlowska, și soțul său, polonezul Bartosz Kramek, s-au manifestat activ în timpul protestelor din 2013–2014 din Ucraina. Aceștia au un rol activ în manifestațiile antiguvernamentale din Polonia în contextul crizei democratice din acest stat.

În august curent, Ludmila Kozlowska a fost expulzată din Uniunea Europeană la solicitarea serviciilor secrete din Polonia.

Stanisław Żaryn, purtător de cuvânt al șefului serviciilor secrete din Polonia, Mariusz Kamiński, a declarat că are îndoieli serioase privind finanțarea Fundației „Open Dialog”.

De cealaltă parte, Kozlowska a spus că această acțiune este „o răzbunare politică personală a lui Kamiński pe soțul ei, Bartosz Kramek, implicat în manifestații antiguvernamentale”.

Deși a fost expulzată în august din Uniunea Europeană, Ludmila Kozlovska a reușit să meargă în septembrie la Berlin, la invitația membrului Bundestagului, Frank Schwabe.

Potrivit portalului de știri wpolityce.pl, Schwabe „se prezintă drept mare apărător al drepturilor omului. El a sprijinit ani la rând activități de lobby prorusești în viața politică germană. Schwabe a apărat Rusia după ocuparea Crimeii și a criticat protestele care au deturnat regimul Ianukovici din Ucraina”.

Radio „Europa Liberă” a transmis că mai mulți activiști pentru democrație din Polonia sunt îngrijorați de faptul că această acțiune a autorităților împotriva Ludmilei Kozlowska este parte a unei campanii pentru a discredita opoziția după trei ani de proteste ample.

Anticoruptie.md
16/11/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii