Orhei, după fuga lui Șor: „A furat, dar a făcut frumos orașul” Reportaj RFI

Valeria Vițu
19/08/2019
Valeria Vițu

Parlamentul de la Chișinău, convocat recent în ședință extraordinară, l-a lipsit de imunitate parlamentară pe deputatul Ilan Șor, fost primar de Orhei, controversat om de afaceri, implicat în furtul miliardului. Ministerul de Interne l-a anunțat pe Ilan Șor în căutare națională și internațională. După plecarea democraților de la putere, Șor a părărsi R.Moldova, la mijloc de iunie, cu un avion privat. În prezent, nu se știe exact unde se află fostul deputat. RFI România a încercat să afle ce cred oamenii din Orhei, orașul condus mai multă vreme de Ilan Șor, despre decizia aleșilor poporului de a-i ridica imunitatea parlamentară. 

”Dacă îl vedeți pe dnul Șor, să îi spuneți că îl iubim și îl așteptăm să vină acasă cât mai repede. El tot a făcut pentru noi”, ne spune mătușa Iulia, de 69 de ani. Am întâlnit-o pe strada Vasile Lupu, principala arteră din Orhei, renovată și amenajată de fostul primar, Ilan Șor.

”Șor se purta frumos cu pensionarii. Cu toată inima, îl iubim”

Cu lacrimi în ochi, femeia încearca să mă convingă cât de bun a fost Ilan Șor în calitate de primar al orașului, iar acum regretă că nu va fi de găsit nici în Orhei, nici în Parlament. ”Eu perosonal îl iubesc. Se purta frumos cu pensionarii. Cu toată inima. A făcut frumos Orheiul. Dar iată a dispărut, dar unde este, nu știm. Cred că nu degeaba a dispărut”. Mătușa își amintește și de concertele pe care le organiza fostul edil la Orhei. Dna Iulia pare îngrijorată acum că nu mai prinde asemenea spectacole. ”Îți era dragă să ieși duminica. Aveam joc. Brad frumos iarna am avut. Dar acum nu știu ce va fi”.

„Decizia deputaților de a-i anula imunitatea lui Șor nu este corectă” 

Pe o bancă, la umbră, tot pe strada Vasile Lupu o zăresc pe Ioana Croitoru. Femeia spune că decizia aleșilor poporului de a-l lipsi de imunitate parlamentară pe Ilan Șor este una incorectă. Deputații, de fapt, crede femeia, își doresc să pună mâna pe Orhei.”Vor să ajungă ei aici, să conducă, să nu-i judece. Toți sunt legați unul cu altul. Ei au uitat de popor. Ei se judecată unul pe altul și au ajuns, unde au ajuns. Nu cred că degrabă va veni. Trebuie să treacă câțiva ani. Cred că îl vor reține. Justiția trebuie să-și facă treaba”. ”Se spune că este implicat în furtul în miliardului. Ei toți împreună au furat”, continuă femeia.

”Oamenii de aici au de suferit mult”

Și pentru că august este luna concediilor, pe străzile din Orhei am zărit mai multe mașini cu numere de înmatriculare străine. Moldovenii din Italia, Franța, Marea Britanie, Spania au revenit acasă. Aflu că Natalia Bodrug tocmai s-a întors din Londra.

”Oamenii de aici au de suferit mult. Statul nu face nimic pentru oameni. Toți și-au făcut interesele. Să presupunem că Șor este implicat, dar a făcut pentru oraș, pentru oameni. Frumos e Orheiul și țara. A fost o lecție pentru ăștia care sunt în Parlament și nu fac nimic. Acolo în Parlament este multă corupție. Cel mai trist că tinerii continuă să plece, iar bătrânii rămân singuri acasă”.

Să spunem, că Ilan Șor, până a deveni parlamentar, fiind în funcția de primar al orașului Orhei și liderul Partidului Șor, a deschis mai multe magazine sociale, atât în orașul pe care îl conducea, cât și prin satele din țară. Pensionarii făceau coadă pentru a-și lua produse ceva mai ieftine, dar de o calitate dubioasă sau cu gata să expire.

Întâmplător sau nu, zeci de magazine din țară ce aparțineau lui Șor, au fost închise, la scurt timp după alegerile parlamentare din februarie 2019. Motivul invocat de reprezentanții Partidului Șor ar fi că taxele percepute de primarii din localități ar fi foarte mare. 

Lilia Garștea este vânzătoare la o alimentară din centrul orașului Orhei. Ea nu părea deranjată de activitatea magazinelor sociale. ”Fiecare își are cumpărătorul său. Ceea ce s-a făcut, s-a făcut bine. Mult se vorbește despre furtul miliardului și Șor, dar nu sunt dovezi. Șor nu a avut nevoie de miliard ca să facă tot ce a făcut”.

Am încercat să aflu și ce zic unii locuitori ai satului Cucuruzeni, localitate aflată la peste 10 kilometri de Orhei. Iată ce ne spune Vladimir David. ”Ce a făcut înainte, cum a făcut, nu vreau să știu. Chiar dacă și a făcut ceva, avem ceva frumos. Raionul nostru arată super. Am doar păreri bune despre Șor”.

Și dacă Vladimir David se pare că se mândrește cu Ilan Șor, mătușa Alexandra Sinchevici, în vârstă de 87 de ani din Cucuruzeni crede că fostul primar de Orhei trebuie să fie reținut și să-și ispășească pedeapsa ”pentru că a furat bani de la oameni”, spune bătrâna. ”Orheiul va merge înainte, cum a mers. Dar Șor trebuie să facă pușcăria și să răspundă pentru tot. În galoși am umblat și în galoși o să umblăm”.

”Șor a făcut bani pe spatele nostru. A furat și a făcut Orheiul frumos”

Faptul că face ca Orheiul să arate curat și cu drumuri bune, nu-l scutește de pedeapsă, crede mătușa Alexandra. 

”Tot ce s-a făcut în Orhei, s-a făcut pe spatele oamenilor. A furat de la oameni și Șor zice că a făcut tot. Așa oameni nu au ce căuta în Parlament. El stătea în fotoliu de parlamentar, dar gândurile erau departe, cum să mai fure, de unde și ce ar mai fura. Ăștia nu sunt oameni cinstiți. Unul muncește flămând și vai de capul lui, dar unul vinde averi. Pe ce bani și-a luat atâtea mașini luxoase, pentru că a făcut curat în Orhei?”, se întreabă bătrâna Alexandra Sinchevici.

Un nou dosar penal pe numele lui Șor

Săptămâna trecută, procurorul general interimar, Dumitru Robu a anunțat de la tribuna Parlamentului, că pe numele lui Șor a fost intentat un nou dosar penal în cazul furtului din sistemul bancar, iar infracțiunea urmează a fi investigată ca una comisă de un grup criminal organizat, scrie portalul Anticoruptie.md.

Amintim că, Ilan Șor a fost condamnat în iunie 2017 la şapte ani și șase luni de închisoare cu executare în penitenciar de tip semiînchis, pentru spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari în dosarele creditelor neperformante acordate în 2014 de Banca de Economii.

Dosarul lui Ilan Șor se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018. Mai mulți judecători de la Curtea de Apel Chișinău au invocat anterior diferite motive pentru a se abține de la examinarea dosarului.

După cedarea guvernării de democrați, Procuratura Anticorupție a solicitat mandat de arestare și anunțarea lui Șor în urmărire generală, demers acceptat de magistrații Curții de Apel Chișinău. 

Ilan Șor este cel care, în toamna anului 2015, l-a denunțat pe fostul premier moldovean Vlad Filat, iar în prezent ex-premierul își ispășește pedeapsa de 9 ani, pentru trafic de influență și corupere pasivă. Filat pledează nevinovat și spune că dosarul său este fabricat. 

Ascultați reportajul audio, RFI România.  

 

 

Valeria Vițu
19/08/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii