Natalia Gavrilița a depus în Parlament lista de miniștri. CV-urile candidaților

Mariana Colun
08/02/2021

Candidata desemnată de președintă la funcția de prim-ministru, Natalia Gavriliţa, a depus luni în Parlament programul de activitate și lista de miniștri. Centrul de Investigații Jurnalistice a analizat CV-urile candidaților la funcția de miniștri și vă prezintă cine sunt aceștia.

Mihai Popșoi

Mihai Popșoi – Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Mihai Popșoi este vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate și vice-speaker al Parlamentului. Anterior, s-a evidențiat ca analist politic la Jamestown Foundation (SUA), a fost manager de proiect în cadrul Oficiului NATO din Republica Moldova și analist politic la Ambasada SUA din țara noastră. A studiat la universități din Italia (Milano), Marea Britanie (York), Ungaria (Budapesta) și la Universitatea de Stat din Moldova.

Ion Luca

Ion Luca – Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. A abolvit Facultatea de Relații Economice Internaționale a Academiei de Studii Economice, deține un masterat în administrarea afacerilor și este absolvent al școlii doctorale a Universității Tehnice din Moldova. Ion Luca este vinificator cu peste 15 ani de experiență. În 2010 a fondat Casa Vinicolă Luca și Carpe Diem Wines. A cofondat și timp de șapte ani a fost președintele Asociației Micilor Producători de Vin din Moldova. În perioada 2007–2014, a fost coordonator de proiecte în domeniul agriculturii în cadrul agenției KulturKontakt Austria. 

Anatolie Nosatîi

Anatolie Nosatîi – Ministerul Apărării. A absolvit Institutul Militar de Arme Întrunite din Odesa și a făcut masteratul în strategii de securitate națională la Universitatea Națională de Apărare din SUA. A activat timp de 30 de ani în Armata Națională și în structuri militare internaționale. Până anul trecut a fost șeful Direcției operații al Marelui Stat Major al Armatei Naționale. În perioada anilor 2014–2018, a fost ofițer militar în cadrul Departamentului pentru operațiuni de menținere a păcii al ONU din New York. A fost șef al Statului Major în Comandamentul Forțelor de Reacție Rapidă și Comandamentul Forțelor Terestre, comandant de batalion în cadrul Institutului Militar și comandant al Batalionului 22 de menținere a păcii.

Anatolie Nosatîi este decorat cu Ordinul „Credință Patriei” și „Meritul Militar”, Medalia Internațională a Organizației Națiunilor Unite pentru participarea la misiunile ONU, și Medalia „Steaua de Bronz” pentru participarea în două misiuni umanitare post-conflict din Irak. 

Andrei Spînu

Andrei Spînu – Ministerul Economiei și Infrastructurii. Spînu este secretarul general al Aparatului Președintelui, desemnat recent de către președinta Maia Sandu. Are studii în business și administrarea afacerilor. Anterior a fost președintele organizației tineretului liberal-democrat din Moldova și chiar a figurat cu numărul 87 în lista PLDM pentru alegerile parlamentare din 2010. Până a deveni membru PLDM, Andrei Spânu a fost vicepreședinte al AIESEC Moldova, apoi, împreună cu câțiva colegi de-ai săi, a fondat organizația neguvernamentală Mediapoint. Din august 2015 până în ianuarie 2016 a fost viceministru al Tineretului și Sportului.

Andrei Spînu este fondatorul și cofondatorul mai multor afaceri. În 2010 - 2012 a cofondat companiile Focus Marketing SRL, Moresense Partners SRL și Arbora Grup SRL. Din primele două afaceri Spînu s-a retras, în timp ce ultima companie a fost lichidată. În prezent, Andrei Spînu figurează drept cofondator în cadrul a trei firme - Evolutics Technologies Inc., înființată în SUA, OneTwoStart Ltd, înregistrată în Hong Kong și Wupp Ltd, fondată în Regatul Unit. În 2019, Spînu a încasat peste 2,1 milioane de lei, respectiv aproape 53 de mii de euro de la ultimele două companii.

Anatolie Topală

Anatolie Topală – Ministerul Educaţiei, Culturii și Cercetării. Și-a luat licența în Matematică și Cibernetică, după care a făcut studii de doctorat la Academia de Științe a Republicii Moldova, în același domeniu. A fost colaborator științific la AȘM, lector, apoi conferențiar universitar la USM. În 2013-2015 a fost directorul Agenției de Asigurare a Calității, iar în 2015-2019, șeful Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare. Din noiembrie 2019 este secretarul general al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Rozalina Albu

Rozalina Albu – Ministerul Finanţelor. Și-a luat licența în economie și finanțe, după care a făcut un masterat în comerț internațional și Integrare Europeană la Universitatea Antwerpen.

Are peste 15 ani de experiență în sectorul public și privat. În 2008-2012 a condus Secția elaborarea bugetului și prognoze multianuale de la Ministerul Finanțelor. Ulterior, timp de șapte ani, a lucrat pe poziții manageriale în Microsoft Irlanda și Ericsson Moldova. În 2019 s-a întors în sectorul public, fiind numită șefă de cabinet la Ministerul Finanțelor.

Ala Nemerenco

Ala Nemerenco – Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

Ala Nemerenco este expertă internațională pe sisteme de sănătate. Anterior a fost consultantă la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Deţine titlul de doctor în medicină, este director la IMSP Clinica Universitară de Asistență Medicală Primară a USMF „Nicolae Testemițanu” şi conferențiar universitar la Școala de Management în Sănătate Publică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”. În 2005, Ala Nemerenco a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru pace de către Organizația elvețiană „1000 de femei pentru pace”.

Ala Nemerenco a fost aleasă în funcția de consilieră municipală în CM Chișinău din partea Partidului Popular European din Moldova la alegerile locale din 2015. Ulterior s-a retras din partid. În iunie 2019, a fost învestită în funcția de ministră a Sănătății în Guvernul Sandu. În prezent este consiliera președintei Maia Sandu în domeniul sănătății.

Viorel Cibotaru

Viorel Cibotaru – viceprim-ministru pentru Reintegrare. Este expert în securitate și reglementarea conflictelor. Anterior, a fost ministru al Apărării în Guvernul Gaburici. În calitate de Director de Program al Institutului de Politici Publice a condus un număr de proiecte și cercetări în domeniul de reintegrare și consolidarea măsurilor de încredere pe ambele maluri ale Nistrului. Este co-fondatorul Centrului de Informare și Documentare privind NATO. Din 2006 este directorul Institutului European pentru Studii Politice. După arestarea fostului lider PLDM, a fost președintele Partidului Liberal Democrat.

Ana Revenco

Ana Revenco – Ministerul Afacerilor Interne. Și-a luat licența în relații economice internaționale, după care a făcut un masterat în administrarea organizațiilor non-profit. Ana Revenco este directorul executiv al organizației „La Strada”, iar anterior a condus Centrul pentru combaterea traficului de persoane, subordonat Ministerului Afacerilor Interne. Recent, a fost numită în funcția de consilier prezidențial în domeniul apărării și securității naționale, secretar al Consiliului Suprem de Securitate.

Sergiu Litvinenco

Sergiu Litvinenco – Ministerul Justiției. Sergiu Litvinenco este deputat în fracțiunea PAS. A absolvit Facultatea de Drept a USM în anul 2005, iar mai devreme – Colegiul Republican de Informatică. Anterior a fost consultant juridic la organizația neguvernamentală Fortius, al cărei scop declarat este „mobilizarea cetățenilor pentru exercitarea dreptului lor de a participa la procesele decizionale și de a cere o mai bună guvernare”. Litvinenco este și unul dintre fondatorii acestei organizații obștești. 

Anterior a activat în calitate de consultant juridic în diferite proiecte cu finanțare internațională, prin intermediul cărora se acorda consultanță unor instituții de stat. Printre acestea – și Ministerul Educației în perioada în care acesta era condus de actuala președintă a țării, Maia Sandu. 

Mariana Colun
08/02/2021

Comentarii