JURNAL DE CARANTINĂ IV: Lombardia revine la viață

Ana Pîrțac-Potlog
13/05/2020

Duminică, 10 mai. Ziua a 77-a de la începutul carantinei. De azi, oficial, suntem liberi, dar încă sub strictă observație. Putem să ieșim liber în oraș. Mai sunt închise multe instituții, parcurile de joacă pentru copii, dar cel mai important este că putem să ne plimbăm nestingheriți. Orașul Milano, atât de aglomerat anterior, dar pustiu în ultimele două luni, acum își revine încet. Totuși, măsurile de precauție sunt la fel de importante. Ne mai simțim ca niște deținuți eliberați sub strictă supraveghere, cu riscul de a reveni în detenție, la cea mai mică rea-purtare. Și totuși ne bucurăm de libertate, după atâta timp de captivitate în propria casă. 

Am ieșit din carantină, dar încă privim prudenți după colțul ușii de la intrare la fiecare ieșire, pentru a evita fiecare eventual contact. Oamenii se tem. Chiar dacă șocul produs inițial de tragedie s-a ameliorat în timp, încă suntem suspicioși și prudenți. Tot mai multe chipuri ascunse în spatele măștilor surâd cu ochii la fiecare reîntâlnire. Măștile ascund adevărata bucurie a „renașterii”.

Pe zi ce trece străzile sunt din ce în ce mai pline. Milano se reîntoarce la viață, la fel ca și restul Italiei, însă frica persistă, pentru că dușmanul continuă să circule printre noi și nu se știe ce planuri ne rezervă pentru viitor.

Diagramele prezentate de oficialități vestesc lucruri bune. Cu toate că este devreme pentru anunțarea unei eventuale victorii, Italia pare a câștiga lupta.

Cazuri noi se înregistrează în continuare, dar sunt tot mai puține de la o zi la alta. Numărul persoanelor vindecate crește, iar cel al persoanelor decedate scade. Linia cazurilor actual pozitive a coborât până la aproximativ 80 de mii, pe când abia acum o săptămână amenința agresiv să treacă de 110 mii.

Încă așteptăm cu nerăbdare ora 18 a fiecărei zile, când se anunță rezultatele despre situația privind pandemia în țară. Durerea își face simțită prezența, pentru că acest inamic continuă să ia cu el mame, tați, bunici și multe alte vieți omenești. Fiecare mică victorie este un motiv de mare bucurie, pentru că după multe sărbători petrecute virtual, astăzi, de ziua mamelor, Italia poate în sfârșit să își împartă, printre măști, mănuși și dezinfectanți, mici îmbrățișări.

Raportul Departamentului Situație Civilă pentru 4 mai: 

În timpul scurtelor plimbări pe care ni le permitem din cauza fricii, imaginile funerare atașate la intrările din casele sau blocurile în care cineva și-a pierdut viața lasă o senzație greu de digerat. Din spatele măștilor se observă priviri pierdute, semnul unei mari suferințe, îngrjorări și durerea pe care doar o pierdere sufletească o poate provoca.

Imaginea celor doi vecini din blocul de vizavi, soț și soție, care și-au pierdut viața la aproximativ 10 zile distanță unul de celălalt, și pentru care ambulanța a sosit seara în echipament de coronavirus, ca a doua zi să le vedem sicriile scoase de către cei de la funerare, ne va însoți probabil toată viața, iar anunțul morții lor, pe care îl vedem pe ușa de la intrare de fiecare dată când trecem pe lângă, chiar dacă a trecut aproape o lună, ne amintește de toți cei care nu așa ar fi trebuit să moară.

În ciuda celor peste 30 de mii de victime, Italia își păstrează optimismul și încet, încet o ia de unde a rămas.

Magazinele au început să ștergă praful de pe vitrine, iar vitrinele au rămas aceleași ca la început de martie. Doar copacii înverziți și iarba înaltă dau de înțeles că au trecut deja două luni.

Indicații pe bănci pentru a păstra distanța. Foto: Ana Potlog 

13 aprilie - 4 mai: sistemul economic afectat de colaps

A fost o perioadă confuză pentru Italia. Au avut loc mii de discuții, de confruntări între specialiști, de experimente sociale. Oamenii au început să își piardă răbdarea în fața necunoscutului, companiile riscă colapsul economic, iar familiile care au rămas fără o sursă de venit riscă să nu mai aibă ce pune pe masă. Sistemul medical din Italia s-a ridicat în sfîrșit din genunchi, dar a căzut cel economic.

În această perioadă li s-a permis unor mici magazine considerate de maximă necesitate să redeschidă ușile, printre acestea: librării, magazine agricole și cele cu haine pentru copii.

Rândurile la magazinele alimentare persistă, și continuă să fie încă suficient de lungi. Controalele poliției, cu care cei care au avut norocul să iasă erau deja obișnuiți, continuă, iar amenzile nu întârzie să le urmeze.

Investigații amănunțite încep în casele de bătrâni, unde zeci de persoane și-au pierdut viața fără un motiv clar, multe dintre acestea rămânând chiar goale.

Unele regiuni ale Italiei anunță deja zero cazuri noi, altele, precum Lombardie și Piemonte sunt încă centrele unor focare puternice.

Este o perioadă incertă pentru Italia, în care nimic din ce va urma nu este clar nimănui.

4 - 10 mai: sfârșit de carantină 

Am ieșit din carantină. Italia a început cea de-a doua etapă: cea de supraviețuire. Starea de urgență continuă, iar riscul unei noi perioade de lockdown este sporit.

Oamenii au început pe 4 mai să își adune curajul de a reieși în stradă. Strigăte de copii reîncep să fie parte din forfotă. Unii sărbătoresc fericiți reîntoarcerea la normalitate, dar pentru cei mai mulți este încă mult prea devreme.

S-au redeschis câteva parcuri, cele care dispun de mai mult spațiu, dar oamenii sunt prea speriați ca să le ocupe, și se încearcă disperat păstrarea distanței. Spațiile de joacă pentru copii rămân a fi închise, și este dureros și pentru părinți, dar mai ales pentru copii să se țină departe de aceste locuri mult îndrăgite.

Continuă redeschiderea fabricilor, și pe rând a multor magazine considerate necesare. Rămân a fi închise frizeriile și saloanele de frumusețe.

Restaurantele își restructurează spațiile pentru o eventuală redeschidere pentru clienți. Între timp le-a fost permisă efectuarea comenzilor cu livrare la domiciliu sau cu ridicarea produsului de către client.

Poliția continuă să fie prezentă peste tot, pentru că riscul unor noi situații de criză este foarte sporit.

Suntem în perioadă de probă până pe 17 mai, iar mult așteptatele vacanțe estivale cu care Italia era obișnuită sunt încă sub un mare semn de întrebare. În aceste zile se discută mult și este imposibil să ții pasul vitezei cu care sunt luate noile decizii.

Cerul încă este liniștit, dar aeroporturile se pregătesc pentru reluarea zborurilor.

Este interzisă încă circulația între regiuni sau circulația de la o locuință la alta, însă în sfârșit sunt permise întâlnirile dintre familiari. Cu multe restricții și precauțiuni, oamenii în sfârșit pot să îi îmbrățișeze pe cei dragi. Continuă să fie interzise mesele în familie și întâlnirile între amici.

În Milano revine aglomerația 

Străzile orașului Milano, pustii în ultimele două luni, încep să prindă viață. Revine aglomerața cu care eram obișnuiți, iar agitația oamenilor grăbiți își reia spațiul.

Cerul de un albastru curat pe care Italia l-a avut în această perioadă, liniștea străzilor, timpul și momentele frumoase petrecute în familie în ultimele două luni îmi vor lipsi enorm.

Cu speranță, nostalgie și regret pentru victimele acestui „război”, Italia începe, din spatele măștilor, să surâdă din nou.

Moldova, cum te descurci?

„Va fi totul bine”. Pentru binele meu și al celor din jur, eu încă stau acasă, iar când ies respect cu strictețe spațiul celorlalți, mă înarmez cu mască și mănuși, iar dezinfectantul face parte din lucrurile strict necesare. Fă și tu la fel. Împreună suntem mai puternici! 

Ana Pîrțac-Potlog
13/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii