JURNAL DE CARANTINĂ III: Ziua Învierii în Lombardia

Ana Pîrțac-Potlog
12/04/2020
Captura

12 aprilie 2020 

Ziua de carantină numărul 49 ...

Astăzi Italia a sărbătorit Ziua Învierii. Ar fi trebuit să fie o zi în care se merge la biserică, cei dragi în sfârșit se adună la aceiași masă, iar peste tot în stradă se aude „Buona Pasqua„. Însă nu a fost să fie...

Italia astăzi a sărbătorit Paștele în mod virtual... Ca aproape toate lucrurie care s-au făcut în ultimele 49 de zile.

Milano, orașul frenetic și mereu aglomerat, în care zilele par clipe, s-a oprit în loc. Timpul, de lipsa căruia ne plângeam mereu acum pare că și-a schimbat viteza, a adus o undă de liniște și calm, a pus pentru un timp omenirea în pauză și ne rechiamă la origini.

Astăzi, mai mult ca niciodată, străzile orașului au fost inundate de miros de bucate preparate în casă, dar oamenii au ciocnit paharele de la balcoane sau în fața rețelelor sociale.

Oamenii, mereu grăbiți, mereu nemulțumiți și cu ochii în telefoane, mereu indignați și concentrați pe obiective de prosperitate, de creștere profesională au parte de un răgaz de meditație. Ni s-a dat timpul la care râvneam atât de mult, dar pentru a înțelege valoarea lucrurilor cu adevărat împortante, ni s-a sechestrat libertatea

Ar fi trebuit să ieșim din carantină deja de 9 zile, însă nu a fost să fie. Suntem parcă într-un fel de arest la domicilui, în care așteptăm cu respirație intretăiată ziua în care vom fi eliberați, dar în care, spre ironia sorții, ziua eliberării este amânată precum un proces de judecată.

Ni-am rugat toți pentru o minune: ca până de Paște să putem relua vechiul stil de viață, pe care demult nu îl mai numim normalitate.

Ni-am obișnuit deja cu modul de viață pe care suntem nevoiți să îl trăim. Ni-am format noi abitudini, iar activitățile pentru care eram nevoiți să parcurgem diverse distanțe acum le practicăm acasă.

Atât de multe s-au schimbat în ultimele zile încât este inutil să încercăm să ținem pasul.

Cine s-ar fi gândit vreo dată că 431 de morți ar putea fi un rezultat pozitiv, și că soarta întregii țări ar putea depinde de asemenea numere...

Bilanțul făcut în fiecare seara la ora 18 ține Italia cu respirația la gură, iar bucuria cauzată de un rezultat cât de cât bun, este spulberată în ziua imediat următoare de un altul care nu prevestește nimic nou.

Lucrurile pentru noi înspăimântătoare la începutul acestei carantine au devenit parte din contextul normalității: sunetul sirenelor ambulanțelor care sparg din când în când liniștea, poliția care face mai multe controale ca niciodată, dar care indiferent de presiunea la care este supusă își păstrează atitudinea calmă, înțelegătoare, pozitivă și respectuoasă, rândurile din fața magazinelor, care acum, înainte de Paște au devenit insuportabil de lungi, dar în care oamenii s-au obișnuit să stea cu răbdare pentru că este una dintre puținele oportunități de a petrece timpul afară. Chiar și prezența convoaelor funerale care încă continuă să deplaseze persoanele decedate spre locul de veci care prin multe eforturi le-a fost găsit nu ne mai înfioară ca la început.

A devenit surprinzător pentru noi să observăm de la geamul casei cât de extraordinar a evoluat natura în toată această perioadă. Zilele din ce în ce mai calde prevestesc o vară timpurie, și ne fac să disperăm tot mai mult în captivitatea asta forțată. Rîmânem optimiști însă, pentru că „drama” asta a noastră, a celor care suntem nevoiți să stăm în casă nu e nimic în comparație cu ce se întâmplă defapt în lume.

Însă optimismul acestui minunat popor insuflă mereu sentimentul că „totul va fi bine”.

A început să fie tot mai clară ideia că acest nou inamic nu are de gând să cedeze, și că sunt inutile încercările disperate de al extermina, prin urmare Italia, ca și alte multe țări au început să caute cele mai avantajoase metotde pentru a putea continua să coexistăm cu acest blestemat Coronavirus, care în două luni a reușit să schimbe cursul unei plenete și a tuturor generațiilor care o populează.

25 martie -3 aprilie

Continuă să crească linia contagiilor. Numărul persoanelor decedate se menține, variază între 700 și 900, ajungând să bată orice record pe 27 martie, când într-o singură zi doar de coronavirus au decedat 919 persoane. Numărul persoanelor vindecate este încă mic, și exclude orice speranță că 3 aprilie ar putea fi ultima zi de carantină. Se discută tot mai mult despre o eventuală prelungire a carantinei. Sunt anulate din nou toate zborurile care ar fi trebuit să reia pe 5 aprilie. Continuă să fie închise tot mai multe fabrici, se caută soluții de producere internă a tuturor echipamentelor și ustensilelor sanitare necesare acestei lupte.

S-au repus în funcție fabrici de producere a măștilor, închese mulți ani în urmă, producătorii de ventilatoare pulmonare și-au anulat exportul și, cu ajutorul armatei au sporit producerea lunară a acestor aparate de care depind atâtea vieți la moment.

Lombardia rîmâne a fi cea mai afectată. Aici situația sistemului medical este critică. Se poartă tratative între regiuni, iar bolnavii care nu mai au loc în spitale sunt transportați spre alte orașe. Unlele cazuri grave, de bolnavi în terapie intensivă sunt duși chiar în țările vecine, pentru a li se da o șansă la viață cât mai multor persoane.

Continuă să sosească ajutoare din alte țări, mai ales echipe de medici care sunt atât de necesare la moment.

Se caută cele mai avantajoase soluții, se experimentează noi metode, se caută medicamente care ar putea fi un antidot în potriva bolii, și încet încet lumina de la capătul tunelului începe să se vadă.

O altă problemă gravă însă i-a amploare pe teritorriul întregii țări: schimbările provocate de noul virus, provoacă tot mai multe probleme economice. Dispar tot mai multe posturi de lucru, ca urmare a stopului total impus de ultimul decret, foarte mulți angajați rămân acasă, neavând la dispoziție o sursă de venit, companiile încep încet, încet să se pomenească, în lipsa posibilității de a activa, în situația de faliment.

Chiar dacă statul italian depune eforturi colosale pentru a ține sub control sittuația sanitară, autoritățile încearcă să ofere ajutoare oamenilor în dificultate, interprinderilor aflate în criză.

Unele primării din diverse regiuni organizează activități de voluntariat prin care asigură populația cu măști și mănuși, altele chiar au organizat un frumos eveniment prin care s-au asigurat că fiecare copil v-a primi un ou de ciocolată de Paște, acesta fiind un mod de a-și cere scuze de la acești mici cetățeni a căror suferință silențioasă s-a conformat cu tragedia pe care o trăiesc neputincioși.

O altă măsură importantă implementată de guvern și realizată de primării este distribuirea de bonuri alimentare, suma cărora este calculată de fiecare regiune în parte, variind în jurul a 100 de euro de persoană.

Este clar că e prematur să se stabilească un termen limită a carantinei. Dar se discută totuși de o eventuală  fază 2 de repunere în mișcare a activităților economice.

A devenit tot mai evident că șansele ca școlile să fie redeschise s-au restrâns la maxim, prin urmare s-au implementat metode tot mai serioase de menținere a învățământul la distanță. S-au creat noi instrumente virtuale care să permită o colaborare cât mai productivă între părinți, studenți, și profesori.

Ca urmare a numărului mare de contagiați s-a decis prelungirea perioadei de carantină până pe 13 aprilie.

3-12 aprilie

Pentru că noutățile care vin din spitale sunt mai îmbucurătoare, iar presiunea exercitată pe structurile de terapie intensivă se diminuiază de la o zi la alta și numărul persoanelor internate scade considerabil, Italia a  început să pregătească masiv planul de ieșire din carantină, pentru că frica autorităților este ca după colapsul care a îngenunchiat pe moment sistemul sanitar, să nu nască un alt colaps extrem de periculos: cel economic.

Însă în ciuda tuturor rezultatelor pozitive există bănuiala că după sărbătorile Pascale linia bilanțului ar putea să crească considerabil, pentru că în această perioadă oamenii au început să iasă incontrolabil din casă: unii pentru motive de necesitate, alții pentru că nu mai au răbdare să stea îchiși, prin urmare s-au intensificat controalele poliției, cărora le-au fost puse le dispoziție drone pentru a ține mai ușor sub control deplasările sociale.

Numărul de persoane pozitive, astăzi, 12 aprilie, a depășit pragul de 100000, , însă Italia încearcă totuși să privească pozitiv situația, și planifică treptat modul în care își va relua activitățile.

Se discută tot mai mult despre faza a doua, care urmează să înceapă marți, 14 aprilie, și care ar consta din redeschiderea treptat a unor activități esențiale, dar care nu ar pune în risc sănătatea socială.

Primele activități care urmează să redeschidă sunt librăriile, magazinele de articole pentru birou, esențiale fiind și pentru studiul la distanță, după care urmează magazinele de articole și vestimentație pentru copiii mici și alte activități considerate necesare.

Toate aceste activități vor redeschide treptat și numai respectând cu strictețe normele igienice și de distanță socială.

Carantina se prelungește până pe 3 mai cu posibilitatea unor eventuale modificări pe parcurs.

Și de parcă problemele cu care este nevoită să se confrunte la moment nu ar fi de ajuns, Italia a fost luată din nou cu asalt de navele de migranți care vin din nordul Africii, dar ca întotdeauna acest popor frumos nu lasă pe nimeni de izbeliște, chiar dacă unul dintre pasagerii navelor clandestine este infectat cu coronavirus.

Cu pași mici Italia redeschide, de la și prin cultură.

În lupta cu necunoscutul greșelile sunt inevitabile, însă este esențial acum, când lucrurile devin din ce în ce mai clare ca țările să învețe una din greșelile celeilalte, ca oamenii să se respecte pe ei și pe cei din jur și ca fiecare să își facă partea sa.

Paște fericit să ai, Moldova, chiar dacă nu va fi așa cum ți-l dorești.

Nu se știe când, dar „Va fi totul bine”, până atunci „eu stau acasă”. Te provoc să faci la fel.

Ana Pîrțac-Potlog
12/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii