Impactul anchetelor CIJM în 2021: Averile a 24 procurori și judecători, în vizorul Autorității Naționale de Integritate

Irina Odobescu
04/01/2022
Colaj: CIJM

Averile a 13 procurori, a 11 judecători, a unui consilier și a unui funcționar din UTA Găgăuzia au ajuns în atenţia Autorității Naționale de Integritate (ANI) după ce instituţia s-a autosesizat la anchetele Centrului de Investigații Jurnalistice (CIJM), realizate în 2021. 

1. VIDEO // Procurorul Vinițchi își ridică o casă pe malul lacului Ghidighici

Reporterii de investigație au descoperit că procurorul Pavel Vinițchi își construiește o casă într-o zonă împădurită de pe malul lacului Ghidighici. Averea procurorului Pavel Vinițchi a ajuns sub lupa ANI, ca urmare a anchetelor CIJM. Casa, care pare să aibă cel puţin 200 de metri pătraţi, a fost declarată de omul legii în declaraţia de avere şi interese personale că ar avea puţin peste 79 de metri pătraţi. 

Procurorul din municipiul Chişinău, Pavel Viniţchi,  a figurat în mai multe anchete ale Centrului de Investigaţii Jurnalistice. Acesta a ajuns bănuit în două dosare penale, pentru corupere pasivă şi îmbogăţire ilicită. 

2. „Săracii” procurori cu apartamente, case și zeci de mii de euro donați de părinți și rude

În cadrul documentării, reporterii de investigație au analizat 700 de declarații de avere și interese personale ale procurorilor. Investigația „Săracii” procurori cu apartamente, case și zeci de mii de euro donați de părinți și rude a scos în vileag că nu mai puţin de 170 de acuzatori de stat, au indicat în 2020 cadouri generoase

În nouă proceduri de control ale ANI figurează procurori din cadrul Procuraturii Generale, Procuraturii pentru Combaterea Criminalității organizate și Cauze Speciale, procuraturilor din Chișinău, Căușeni și Ungheni, Glodeni şi Drochia.

3. „Bogații de la Procuratura Anticorupție”

Trei acuzatori de la Procuratura Anticorupție au ajuns în vizorul ANI după publicarea investigației  Bogații de la Procuratura Anticorupție. Ancheta a scos în vileag că majoritatea acuzatorilor de stat de la Procuratura Anticorupţie trăiesc pe picior larg, având în proprietate imobile şi maşini de lux. Chiar dacă sunt remuneraţi cu salarii lunare de peste 20 de mii de lei, cheltuielile, de multe ori, depășesc veniturile. 

Din informația oferită de Autoritate, unul dintre acuzatorii de sub control este Alexandru Cernei. Anticoruptie.md a scris că procurorul Cernei şi-a procurat anul trecut o casă de 133,9 metri pătraţi, pentru care a achitat 1.460.986 de lei. Pentru a intra în posesia locuinţei râvnite, omul legii a contractat un credit de un milion de lei de la o bancă comercială, cu dobânda anuală de 7%. Acesta s-a obligat să îl restituie în termen de cinci ani. Până atunci, familia a locuit într-un apartament cu suprafața de peste 80 de metri pătraţi pe care îl deţine în proprietate din 2010.

Și fostul şef interimar al Procuraturii Anticorupţie, Serghei Gavajuc, a ajuns sub lupa ANI. Numele lui Serghei Gavajuc a figurat primăvara trecută în două anchete ale Centrului de Investigaţii Jurnalistice, în care s-a menţionat că anul trecut tatăl său a procurat un apartament costisitor, de cel puţin 80.000 de euro, într-o zonă de elită a Capitalei.

Achiziţia a ridicat semne de întrebare după ce s-a constatat că Gavajuc senior nu deţine afaceri, a fost simplu muncitor la întreprinderea Răut, iar în ultimul timp era angajat în calitate de operator la o benzinărie.

4. Sponsorii bogați ai magistraților

Investigația Sponsorii bogați ai magistraților scoate în vileag că fiecare al cincilea judecător din Republica Moldova a raportat în declarațiile de avere pentru anul trecut că a beneficiat de donaţii de la părinţi, socri, fraţi, surori sau alte rude apropiate.

Averile a șase magistraţi de la Judecătoria Chișinău și a doi magistrați de la Judecătoria Comrat sunt verificate de Autoritatea Națională de Integritate. ANI nu a precizat numele judecătorilor, dar a promis că va face public detaliile dacă vor fi găsite neconformități. 

Și judecătorul de la Ungheni, Ion Ghizdari, a ajuns sub lupa ANI. Investigația Sponsorii bogați ai magistraților a arătat că magistratul a beneficiat anul trecut de donații în valoare de peste 100.000 lei de la părinți. 

5. Maşinile preferate ale magistraţilor din instanţele ierarhic superioare

Ancheta arată că mai mulţi judecători moldoveni şi-au procurat în 2020 automobile. Radiografia declarațiilor de avere ale magistraților, depuse pentru anul 2020, scoate în evidență preferințele magistraților pentru bolizii pe patru roți.

Și bunurile a trei judecători, dintre care doi de la Curtea de Apel Chișinău și unul de la Judecătoria Ungheni, vor fi analizate de ANI.  Pe numele unuia dintre judecătorii Curții de Apel Chișinău, în privința căruia a fost inițiată procedură de control a averii, a fost pornită și o cauză contravențională pentru nedepunerea declarației de avere și interese personale. 

6. Consilierul socialist de la Hîncești

În ancheta de pe portalul Anticoruptie.md Consilieri socialist de la Hânceşti: averi de milioane cu salariu modest se arată că Ivan Ududovici, consilier al raionului Hînceşti, şi doi fii ai săi, aflaţi în funcţii publice, ar fi încălcat regimul de declarare a averilor şi intereselor personale. Ivan Ududovici şi soţia sa au declarat pentru anul trecut doar venituri din salariul de 114.000 de lei.

Fiul său mai mare, Dumitru Ududovici, director adjunct al Fondului pentru Investiţii Sociale din Moldova, nu a raportat cel puţin trei tranzacţii cu automobile şi mai multe donaţii, inclusiv 50.000 de euro câştigate la cumetria copilului. 

7. VIDEO // Scandalul rudelor de la Comrat ale procurorului general

Autoritatea Națională de Integritate s-a autosesizat după o anchetă a portalului Anticoruptie.md  despre directorul-adjunct al Direcţiei Tineret şi Sport din UTA Găgăuzia, Serghei Stoianoglo. Ancheta scoate în vileag că Serghei Stoianoglo nu și-a declarat afacerile şi potenţialele venituri generate de acestea.

Portalul Anticoruptie.md a scris în anchetă că Serghei Stoianoglo a raportat în Declaraţia de Avere şi Interese Personale pentru anul 2019 doar salariul anual de funcţionar, ce constituie 172.262 de lei și o casă oferită în abitaţie gratuită. În Registrul de stat al întreprinderilor, numele lui Serghei Stoianoglo figurează în calitate de fondator şi administrator al patru întreprinderi, cu adresa juridică pe strada Treteacov nr.60 din oraşul Comrat.

Investigațiile jurnalistice, realizate pe parcursul anului 2021 de echipa Centrului de Investigații Jurnalistice, care au intrat în  acest top, au fost susținute în cadrul proiectelor desfășurate cu suportul Fundației Soros-Moldova, Ambasadei SUA în Republica Moldova, Organizației internaționale Fredom House și Asociației Juriștii pentru Drepturile Omului din Moldova.  

Pentru a deconspira mai multe scheme de corupție și delapidare a banilor publici, încălcări ale drepturilor omului avem nevoie de susținere. Ne poți ajuta cu o contribuție pentru echipa Centrului de Investigații Jurnalistice din Moldova prin Patreon sau poți redirecționa anual 2% din impozitul pe venit, pentru jurnalismul de investigație, cod fiscal al Centrului de Investigații Jurnalistice – 1019620008889. Portalul www.anticoruptie.md este un proiect al Centrului de Investigații Jurnalistice. 

 

Irina Odobescu
04/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii