Ghid pentru părinți // „Cum poți susține copilul tău în contextul pandemiei COVID-19”

Irina Odobescu
01/09/2020
Colaj: CIJM

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în colaborare cu Ministerul Sănătății Muncii și Protecției Sociale, UNICEF Moldova, USAID Moldova și Organizația Copil, Comunitate, Familie (CCF) Moldova au elaborat un ghid pentru părinți denumit „Cum poți susține copilul tău în contextul pandemiei COVID-19?”. Documentul oferă răspunsuri clare pentru părinți/ reprezentanții legali ai copiilor la cele mai frecvente întrebări privind reluarea procesului educațional în cadrul instituțiilor de învățământ din țară.

Ghidul conține informații utile privind prevenirea infecției cu virusul COVID-19; acțiunile de răspuns în caz de apariție a semnelor de boală a unui membru al familiei; modelele de desfășurare a procesului educațional; reguli privind reluarea activității școlilor; rutina zilei - înainte și după lecții; siguranța online; starea psiho-emoțională a copilului în timpul și în afara școlii etc.

Potrivit Ghidului, instituția de învățământ trebuie să ofere un mediu sigur, de aceea managerii vor asigura dezinfectarea mâinilor la intrarea în școală, dar și în fiecare clasă. Punctul medical al școlii va avea medicamente necesare pentru intervenția primară în caz de infectare cu COVID-19. Părinții vor stabili împreună cu copiii lor rutina zilei înainte și după ore, ca să minimalizeze timpul pe care îl vor petrece școlarii în fața ecranelor. 

Părinții sunt îndemnați să-și asculte copilul și să fie empatici, să petreacă mai mult timp cu copiii, ca să evite stările de anxietate, iar dacă acestea deja predomină, să discute și să-l ajute pe copil să iasă din această stare. Informarea corectă și analizarea surselor veridice este un alt îndemn al Ghidului, de aceea părinții trebuie să consulte sursele oficiale de informare. 

 

Ghidul în limba română poate fi accesat aici, iar în limba rusă aici. 

Irina Odobescu
01/09/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii