Analiză// România și Moldova: între șanse ratate și consolidarea relației

Mădălin Necșuțu
26/11/2021

Maia Sandu vizitează marți un București care, preocupat de criza politică și epidemiologică, a pus în plan secund relația bilaterală. Ca de multe alte ori în ultimii 30 de ani, și acum s-au ratat șanse; chiar și așa, legăturile continuă să se consolideze, se arată într-o analiză a Veridica.ro

Vizita președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, la București, trebuie privită și tratată cu maximă seriozitate și atenție de către conducerea de la București. Indiferent de persoanele care sunt la conducerea României și mizele interne, relația cu Chișinăul trebuie să fie printre priorități, dacă într-adevăr politicienii români vor să promoveze o politică activă măcar și în vecinătatea sa.

Împreună cu Maia Sandu, la București vor ajunge și doi miniștrii importanți din guvernul Nataliei Gavriliță. Este vorba de șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu, un expert de politică externă care cunoaște foarte bine România, și vicepremierul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, cel care recent a încheiat contractul energetic cu Gazprom. Așadar, Republica Moldova își dorește sincronizarea agendei sale europene cu cea a Bucureștiului pe partea de politică externă.

Nicu Popescu vine la București după ce săptămâna trecută a fost la Moscova, acolo unde i-a spus răspicat și limpede omologului său rus, Serghei Lavrov, că Republica Moldova dorește retragerea trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova și că acest lucru afectează neutralitatea militară a Chișinăului. Popescu nu a vorbit doar despre Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), dar și despre așa-numiții pacificatori, care fac parte dintr-o forță de menținere a păcii.

De altfel, cele două entități se completează reciproc, mulți dintre pacificatori făcând o rotație pentru a păzi și depozitul cu muniții de la Cobasna. De facto, între cele două nu există nicio diferență, ci doar o rotație, cu mențiunea că GOTR se subordonează direct Districtului Militar de Vest al Rusiei cu sediu la Sankt Petersburg. Practic, Nicu Popescu a cerut Moscovei ca atât timp cât își dorește ca Republica Moldova să nu meargă în direcția NATO și ea trebuie să-și scoată rapid trupele staționate ilegal pe teritoriul său. Astfel, nu poate fi invocată neutralitatea Republicii Moldova.

Nu în ultimul rând, neutralizarea celor circa 20.000 de tone de muniții din depozitul de la Cobasna reprezintă o temă importantă de discuție. În lipsa acestora, motivarea staționării GOTR - și așa ilegală, deoarece nu are mandat - ar fi golită de argumente.

De asemenea, completarea delegației cu ministrul Infrastructurii, Andrei Spânu, care se ocupă de poitica energetică, denotă faptul că Republica Moldova este hotărâtă să vină la București pentru a discuta alternative energetice și proiecte viabile de interconectare la sistemul energetic european via România.

Andrei Spânu, în ciuda unei prezentări pozitive, nu a putut face mare lucru în negocierile recente cu Gazpromul din timpul „crizei gazelor”. El nici nu a avut nici atuuri prea multe, atât timp cât și vecinii Ucraina și România s-au limitat mai mult la declarații neconvingătoare în legătură cu un posibil ajutor pentru Republica Moldova în acest scenariu.

Continuare pe Veridica.ro

Mădălin Necșuțu
26/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii