Analiză: Cum se vede din Republica Moldova o potențială invazie rusească a Ucrainei

Mădălin Necșuțu
28/01/2022

Criza din Ucraina este urmărită cu îngrijorare și în Republica Moldova, în condițiile în care un eventual conflict s-ar putea extinde și pe teritoriul său, în Transnistria. La nivel oficial, Chișinăul încearcă momentan să se informeze cât mai bine din mediul occidental care sunt reacțiile în cancelariile internaționale față de un posibil război. Diplomația moldovenească este în contact permanent cu Bucureștiul și cu NATO, arătând un interes sporit față de situație, se arată într-o analiză a Veridica.ro

„Noi monitorizăm situația și, bineînțeles, suntem foarte îngrijorați. Instituțiile noastre sunt vigilente. Avem și noi scenarii pe care le considerăm și ne pregătim aceste scenarii, dar ne dorim așa cum își dorește toată lumea să se identifice soluții pașnice la nivel regional de către forțele internaționale, astfel încât să nu trebuiască să punem în aplicare măsurile pe care le pregătim pentru aceste scenarii”, a declarat Maia Sandu în cadrul unui interviu recent la Pro TV România.

La rândul său, ministrul de externe, Nicu Popescu, este în contact permanent cu NATO, dar și cu Rusia pentru a încerca să decripteze cumva la nivel diplomatic situația și să ia pulsul ultimelor evoluții. După o discuție pe 10 ianuarie cu secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a urmat una pe 12 ianuarie cu ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Vașnețov, cu care a vorbit despre „evoluțiilor situației de securitate regională”. Chiar dacă nu are un contact intens cu Tiraspol, Popescu l-a invitat la discuții pe șeful misiunii OSCE din Republica Moldova, Claus Neukirch, cu care a discutat despre situația din Transnistria.

Ceea ce este de remarcat este că Republica Moldova și-a ținut linia priorităților și a cerut Moscovei din nou retragerea trupelor de pe teritoriul său, iar pe 19 ianuarie secretarul de stat al diplomației moldovenești, Ruslan Bolbocean, a insistat la Moscova și pentru distrugerea munițiilor stocate în depozitul militar de la Cobasna.

Continuare pe Veridica.ro

Mădălin Necșuțu
28/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii