AGENDA ZILEI//31.05.2023

Meroslava Parii
30/05/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat prelungirea stării de urgență în Republica Moldova pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 4 iunie, curent. În plenul Legislativului, prim-ministrul Dorin Recean, a menționat că necesitatea de prelungire a stării de urgență este determinată de evoluârile imprevizibile ale războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, contraofensivile lansate, dar și extinderea instabilităților inclusiv pe teritoriul Federației Ruse.

Armata Națională va desfășura în perioada 25 mai – 2 iunie, curent, exercițiul Internațional combinat pe domeniul apărării antiaeriene „Bastion Aerian-2023, în scopul asigurărilor măsurilor de securitate pe perioada desfășurării celui de-al doilea Summit al Comunității Politice Europene (CPE). Exercițiul planificat după cele mai înalte standarde internaționale, va avea loc la centrele de instruire ale Armatei Naționale și în regiunile adiacente și va reuni 200 de militari moldoveni, francezi, britanici, români și americani.

În legătură cu desfășurarea celui de-al doilea  Summit al Comunității Politice Europene, pe data de 31 mai, traficul va fi temporar suspendat pe perioade scurte de timp în legătură cu deplasarea coloanelor oficiale în Chișinău. Urmare a întâlnirii dintre autorități și agenții economici din perimetrul de securitate, unii dintre comercianți au optat pentru sistarea activității pentru data de 1 iunie, și anume: Centrele Comercial „Gemenii”, „Unic”, „MallDova”, Întreprinderea Municipală „Piața Centrală” și piețele din adiacent.

A fost  extinsă perioada în care parcarea auto a Aeroportului Internațional Chișinău va avea regim special.În perioada premergătoare Summitului Comunității Politice Europene, Grupul Media pentru Știri de Securitate (GMSS-CPE) vă informează: Parcarea auto din preajma Aeroportului Internațional Chișinău, va activa în regim special, conform următorului program: În perioada 1 iunie (ora locală 00:01) – 2 iunie (ora locală 07:00),  Aeroportul Internațional  din Chișinău este declarat zonă temporar restricționată. Publicul larg nu va avea acces în zona Aeroportului. În perioada 28.05 – 02.06 (până la 07:00 ora locală) accesul în parcare va fi interzis pe toate nivelele. Mașinile parcate până pe 28 mai, vor putea fi recuperate până pe 31 mai, ora 23:00 sau după 2 iunie, ora 07:00.

Recomandări pentru liceenii și profesorii implicați în examenul național de bacalaureat.Grupul Media pentru Știri de Securitate privind Summitul Comunității Politice Europene informează: Întrucât pe 2 iunie traficul va fi ocazional restricționat în legătură cu plecarea oficialilor europeni, pot fi cauzate unele îngreunări ale traficului în zona centrală a municipiului Chișinău. Autoritățile informează liceenii și profesorii, să ia măsuri respective pentru a vă planifica din timp deplasarea spre centrele de bacalaureat.

 

Ședința Curții de Conturi de examinare a auditului funcționalității și eficiența Sistemului informațional automatizat „Registrul rezervelor de stat și de mobilizare”, inclusiv resurselor investite

UNDE: Online

CÂND: 09:00

 

Briefing de presă susținut de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, cu privire la măsurile întreprinse de polițiști, în perioada 31 mai-2 iunie, curent,  în contextul desfășurării Summitului Comunității Politice

UNDE: Inspectoratul General de Poliție, str. Tiraspol, 11/1

CÂND: 09:00

 

Training: Aplicarea Legislației muncii în entitățile din Republica Moldova: Concedierea, Probleme, Dificultăți

UNDE: Vioser, Online

CÂND: 09:00

CONTEXT: Dacă doriți  să aflați mai multe despre: Noi aspecte de concedierea salariaților în legătură cu reducerea numărului de personal;  Dacă întâlniți  neclarități la capitolul reglementării actuale despre acordarea concediilor; Controlul public și sindical asupra respectării Legislației Muncii, vă așteptăm la trainigul nostru pentru a avea râspunsuri la toate întrebările.

 

Ședința Guvernului din 31 mai 2023

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, str. Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 10:00

CONTEXY: Agenda ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Conferință de Presă

UNDE: Partidul Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, str. Pușkin, 39/1

CÂND: 10:00

CONTEXT: Conferința este organizată de Coaliția pentru Unitate și Bunăstare de prezentare a rezultatelor vizitei delegației CUB la Congresul Familiei Politice Europene, Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE) de la Stockholm.

 

Expoziție :„Art Safari”

UNDE: Castel Mimi, bd. Dacia 1, Bulboaca

CÂND: 10:00

CONTEXT: Expoziția  de artă plastică românească „Art Safari”, este dedicată artistelor românce și basarabene care au pus România pe harta culturală europeană în epoca interbelică. Evenimentul va aduce în atenția publicului lucrări extraordinare care au contribuit semnificativ la crearea istoriei artei. Până la data de 15 iunie, curent, veți putea vedea 24 de lucrări semnate de paisprezece artiste românce și basarabene. Această expoziție unică  aduce în atenția publicului din Republica Moldova o perspectivă nouă asupra artei românești și basarabene moderne și contemporane, subliniind importanța aportului femei artiste.

 

Dezbatere Publică

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

CONTEXT: Dezbaterea publică are ca temă: „Ziua Victoriei, între reconciliere, antagonizare și destabilizare?”.

 

Conferință de presă după Ședința Guvernului Republicii Moldova din 31 mai 2023

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 6 (intrarea din str. Pușkin), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 11:30

 

Expoziție: „Loc de joacă pentru visul meu”

UNDE: Biblioteca Națională a Republicii Moldova, str. 31 August 1989, 78A

CÂND: 12:00

CONTEXT: BNRM vernisează  expoziția „Loc de joacă pentru visul meu”, desfășurată tradițional în ajunul Zilei Internaționale a Copilului. Vor fi expuse lucrări executate din diferite tehnici cu scopul de a promova valorile artistice ale creației elevilor, oferindu-le posibilitatea de a-și manifesta și aptitudinile artistice.

 

Ședința Comisiei juridice, numiri și imunități

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 13:00

CONTEXT: Agenda ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Ședința Comisiei Naționale pentru consultări și negocieri colective din 31 mai 2023

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, (intrarea din str. Gavriil Bănulescu-Bodoni), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND: 13:30

 

Consultări Publice asupra proiectului de lege privind activitatea contrainformativă și activitatea informativă externă

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 915, bd. Ștefan cel Mare. 105

CÂND: 14:00

 

Webinar Internațional: „Pregătirea viitorilor asistenți sociali pentru o practică bazată pe date: Panel de discuții cu Universități din Moldova și SUA”

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Creangă, 1

CÂND: 15:00

CONTEXT: Webinarul este o posibilitate de schimb de bune practici cu referință la utilizarea datelor, care este indispensabilă în practica de asistență socială la etapa actuală, când tehnologizarea e un imperativ în toate aspectele vieții. Această realitate se reflectă în cele mai recente standarde globale pentru educația și asistența socială, care afirmă că școlile trebuie să pregătească elevii pentru utilizare etică a tehnologiei în practică, inclusiv pentru analiza datelor mari.

 

Proiecție de film / The Fault In Our Stars
UNDE: Casa Americii Chișinău, str. Mitropolit Gavrill Bănulescu-Bodoni, 27

CÂND: 16:00
CONTEXT: În film, adolescenții Hazel și Augustus se conectează ușor datorită experienței lor comune de a se confrunta cu mortalitatea, deoarece amândoi au cancer. O mare parte a filmului se concentrează pe Hazel și Augustus care încearcă să dea sens vieții după moarte, moștenirii, sensului vieții și modului în care moartea îi afectează pe cei dragi. Vom face și o discuție despre Diversitate, Incluziune și Reziliență.
 

Expoziția: „Imagini Recurente”

UNDE: Galeria „Constantin Brâncuși”, bd. Ștefan cel Mare, 3

CÂND: 16:00

CONTEXT: Expoziția „Imagini Recurente”, este rodul bunei colaborări dintre Centrul de Cultură „George Apostu” și Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova și reprezintă o amplă sinteză a celor mai importante lucrări fotografice realizate de artistul băcăuan Ovidiu Ungureanu până în prezent. Este un bun prilej de a vedea teoria determinismului geografic filtrată de sensibilitatea artistică a autorului „clipa” surprinsă de fotografiile lui Ovidiu Ungureanu, având o puternică amprentă a „tristeților provinciale”.

 

Spectacol: „Gardenia”

UNDE:  Teatrul Național „Eugene Ionesco”. bd. Grigore Vieru, 11

CÂND: 17:00

CONTEXT: Vă invităm la spectacolul „Gardenia”, reprezentat de Teatrul „Odeon” din București , România, după o piesă semnată de Elzbieta Chowaniec. Rănile-fantomă ale trecutului, pe care le poartă încrustate în ADN, influențează destinul a patru femei, pareu existențe prinse în menghia istoriei. Patru generații de femei din aceeași familie își spun povestea la 33 de ani. În ce măsură se întâmplă acest lucru, vă lăsăm să descoperiți singuri într-un spectacol care propune o viziune regizorală surprinzătoare.

 

Conferință de presă susținută de Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu,  și Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen

UNDE: Președinția Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 154

CÂND: 17:00

 

Proiectul QFORTE

UNDE: Universitatea de Stat din Moldova, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 30-31 mai, curent

CONTEXT: Agenția Română de Asigurare a Calității în învățământul Superior (ARACIS), a început vizita de evaluare în vederea acreditării instituționale la USM, proces susținut în cadrul Proiectului QFORTE. Scopul central al acestei vizite din partea reprezentanților ARACIS, reprezintă stabilirea conformității aspectelor manageriale, administrative, didactice cât și de cercetare cu cadrul legal din Republica Moldova. Utilitatea vizitei este de a optimiza managementul strategic și de a realiza cultura calității.

 

Spectacol: „Micul Prinț”

UNDE: Teatrul ”Alexei Mateevici”, str. Alexei Sciusev, 93

CÂND: 17:00

CONTEXT:  „Micul Prinț”, este  un spectacol pentru întreaga familie, după cea mai cunoscută lucrare a autorului francez Antoine de Saint-Exupery. Să călătorim împreună cu Micul Prinț, printre stele, asteroizi, planete și lumi, o poveste încântătoare, interesantă și sensibilă despre universul copilăriei inocente, prietenie, dragoste, altruism. Pentru cei adulți, piesa este o revenire la copilul din ei, pierdut odată cu trecerea prin timp. Este o meditație profundă despre valorile umane.

 

Master Class: Strategia Keep it Simple, Stupid

UNDE: DoubleCase, str. Vasile Alecsandri, 82

CÂND: 18:00

CONTEXT: Ori de câte ori este posibil, complexitatea ar trebui evitată într-un sistem, deoarece simplitatea  garantează cele mai bune rezultate. Această strategie este la fel aplicată în domeniul tranzacționării, ca și în orice alt domeniu. „A menține totul simplu” în ceea ce privește tranzacționarea valutară înseamnă a menține toate aspectele tranzacționării valutare simple, de la modul în care vă gândiți la mișcarea prețurilor până la modul în care vă executați tranzacțiile.

 

Webinar: Examene fără stres

UNDE: Psihologie MD, bd. Dacia, 65/19

CÂND: 18:00

CONTEXT: Examenele au un rol important atât în viața elevilor, cât și a adulților, deoarece ajută să evaluăm abilitățile și competențele formate în urma unui curs sau a unei activități și ne permite să corectăm greșelile și să ajustăm traseul profesional fie la necesitățile noastre de moment, fie prin urmarea unor cursuri sau activități suplimentare care să ne ajute să dezvoltăm competențele de care avem nevoie.

 

Spectacol: „Divertisment Coregrafic”

UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 18:00

CONTEXT: Vă așteptăm să ne însoțiți într-o călătorie prin lumea dansului, unde veți putea urmări scene din baletul clasic și modern, miniaturi coregrafice, dar și dansuri populare românești și internaționale. Absolvenții și elevii Colegiului Național de Coregrafie, s-au pregătit intens pentru acest spectacol, iar acum sunt gata să împărtășească pasiunea și talentul cu publicul.

 

Spectacol: „Macbeth”

UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 19:00

CONTEXT: O viziune modernă asupra clasicului Macbeth,  inspirată din operele lui William Shakespeare și Eugene Ioneasco. O tragedie, care aduce în prim-plan pasiunea frenetică, care provoacă răsturnări politice și sfidarea valorilor morale.

 

Spectacol: „ZAGS”

UNDE: Geneza ART, str. Alexei Mateevici, 109/1

CÂND: 19:00

CONTEXT: O comedie grotească cu situații diverse și pline de umor. O mireasă care așteaptă și un mire care nu vine.  „ZAGS” este o reflecție a societății anilor 90 cu re verberați în actualitate. Un spectru de relații clasice familiale, în care ne oglindim regăsindu-ne, 21 de caractere într-un delir nupțial.

 

Expoziție: Bienala Internațională de Pictură – Ediția a VIII-a

UNDE: Muzeul Național de Artă al Moldovei, str. 31 August 1989, 115

CÂND: Până la data de 11 iunie, curent

CONTEXT: 123 de artiști, cu peste 140 de lucrări, din 28 țări: Austria, Bulgaria, Cehia, China, Cipru, Croația, Ecuador, Egipt, Franța, Japonia, Germania, Ghana, Grecia, India, Indonezia, Italia, Lituania, Mexic, Polonia, România, Slovacia, Spania, SUA, Togo, Turcia, Ucraina și Republica Molodova, întrunește ediția actuală a Bienalei Internaționale de Pictură, care a oferit mereu oportunități semnificative pentru crearea unui dialog dintre nucleul de pictori autohtoni, orientat cu precăderile către tendințele artistice inovatoare și estetica unor artiști din străinătate.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a lansat concursul pentru acordarea burselor de merit pentru anul de studiu 2023-2024. Această inițiativă are ca scop recunoașterea și recompensarea performanțelor academice excepționale ale studenților. Perioada de depunere a dosarelor începe pe 1 iunie 2023 și se încheie la data de 30 iunie 2023. Comisia de evaluare, formată din experți în domeniul educației, va examina dosarele depuse și va selecta beneficiarii burselor de merit. Bursele de merit reprezintă nu doar o recompensă financiară, ci și un semn de apreciere a angajamentului față de excelența academică, totodată vă vor oferi resurse suplimentare pentru a vă dezvolta abilitățile și cunoștințele.

Programul „EU4Moldova”: „Regiuni chieie” invită potențiali aplicanți pentru Elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Ungheni, în conformitate cu Condițiile Generale de Contact și Termenii de referință prevăzut în această Cerere de Propunere. Pentru mai multe detalii – Primaria Municipiului Ungheni. Termenul limită de înscriere: 7 iunie, curent.

Asociația Presei Independente anunță cea de-a doua  ediție a concursului național de materiale Jurnalistice care promovează diversitatea și incluziunea socială în societate. Concursul se desfășoară la următoarele patru categorii: Presa scrisă și presa online (ziare, reviste, site-uri, bloguri); Audiovizual (TV și Radio, podcasturi, vloguri); Fotografie (fotografii, reportaje, foto de autor); Produse media realizate de studenți ai facultăților de jurnalism din țară și începători în jurnalism. Dosarele vor fi transmise până la data de 20 iulie, 2023. Pentru mai multe detalii AICI

 

 EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Un contingent al Armatei Naționale participă în perioada 29 mai – 9 iunie, curent, la exercițiul multinațional „Saber Guardian 2023” (SG23), care face parte din complexul de exerciții „Defender Europe 23”. „SG23” este condus de Forțele Terestre ale Statelor Unite din Europa și Comandamentul Forțelor Întrunite „General Ioan-Emanoil Florescu” din cadrul Statului Major al Apărării,  Armata Română.  „Saber Guardian 2023” este un exercițiu în teren, care are ca obiectiv creșterea interoperabilității la nivel comun și multinațional cu forțe armate ale statelor aliate și partenere. Antrenamentele se vor desfășura concomitent în poligoanele militare din județele Constanța, Ialomița, Brașov, Galați, Brăila și Tulcea din România.

Anul acesta găsiți cărțile a 9 autori de limba română din Republica Moldova expuse la standul #ICR Madrid, care ne găzduiește cu căldură. Feria del Libro de Madrid, este la cea de-a 82 ediție și se celebrează de la 26 mai pînă la 11 iunie, curent,  în Parcul El Retiro din Madrid.

Țările de Jos văzute prin ochii unui fotograf moldovean și Moldova văzută prin ochii unui fotograf olandez. Expoziția „On the other side of  the cintinent” a ajuns la Amsterdam. Aceasta poate fi văzută de Pension Homeland Kattenburgetraat, 5. Dacă sunteți prin preajmă, nu ratați șansa de a vizita Expoziția. Foto: Ecaterina Buruiană/Mihail Kalarashan.

De la data de 1 mai până la 2 iunie, curent, la sediul JICA Global Plaza din Tokyo, sunt expuse costumele tradiționale moldovenești lucrate de comunitatea Șezătoarea Basarabiei și picturi executate de pictorul Vasile Botnaru. În cafeneaua din sediul JICA se pot gusta bucate tradiționale moldovenești.

Meroslava Parii
30/05/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii