EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA
Lansarea reformei sistemului de asistență socială de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale
UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea din str. Gavriil Bănulescu-Bodoni). Str. Piața Marii Adunări Naționale, 1
CÂND: 09:00
Ședința Comisiei Juridice, Numiri și Imunități
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 302, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 09:00
CONTEXT: Agena Ședinței poate fi vizualizată AICI
Briefing de presă organizat de Partidul Național Moldovenesc
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 09:00
Conferința științifică Internațională „Institituția Avocatului Poporului pentru drepturile copilului – 15 ani de activitate. Impact și perspective”
UNDE: Universitatea de Stat din Moldova, blocul 2, Aula nr. 119, str. Alexei Mateevici, 60
CÂND: 09:00
Eveniment: Legislația Muncii și Contribuții de Asigurări Sociale
UNDE: Vioser, str. Mitropolit Varlaam, 65
CÂND: 09:00
CONTEXT: În program: „Modulul I – Aplicarea Legislației Muncii în Republica Moldova. Dificultăți, neclarități și soluții”- va fi prezentat de Tudor Capșa, director al Centrului de Cercetări ale Relațiilor de Muncă, doctor în dreptul muncii, conferențiar universitar. Modulul II – „Aspectele declarării indemnizațiilor și contribuțiilor de asigurări sociale” - va fi prezentat de Clara Sorocean, șef Direcție Generală Casa Națională de Asigurări Sociale.
Ședința Consiliului Municipal Chișinău din 27 martie 2023
UNDE: Primăria Municipiului Chișinău, bd. Ștefan cel Mare, 83
CÂND: 10:00
Conferință de presă
UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22
CÂND: 10:00
CONTEXT: Conferința este organizată de Mișcarea „Forța Veteranilor de Război pentru neam și Țară” cu tema „Replică la acuzațiile nefondate în adresa Mișcării din partea grupului de veterani I.Batîr, V.Țapeș, P.Roșca ș.a.”
Conferință de presă
UNDE: Parlamentul Republcii Moldova, Sala pentru conferințe, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 10:30
CONTEXT: Conferința va fi susținută de Președintele Parlamentului, Igor Grosu, pe subiecte de actualitate.
Conferință de presă
UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1 (intrarea din str. Gavriil Bănulescu-Bodoni), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1
CÂND: 10:30
CONTEXT: Conferința este susținută de Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, de prezentare a conceptului reformei.
Inaugurarea Parcului Public cu teatru de vară și havuz din comuna Bacioi
UNDE: Municipiul Chișinău, comuna Bacioi
CÂND: 10:00
Consultări publice asupra Proiectului de lege (nr.30 din 20.02.2023) pentru modificarea Legii comunicațiilor poștale (nr.36/2016) organizate de Comisia economie, buget și finanțe
UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, biroul 915, bd. Ștefan cel Mare, 105
CÂND: 11:00
Inaugurarea Monumentului Regelui Ferdinand I din Municipiul Bălți
UNDE: Campusul Universității de Stat „Alecu Russo”, din Bălți
CÂND: 11:00
Licitațiile deschise nr. 24 – nr.28 privind amplasarea unitățolor de comerț ambulant pe teritoriul orașului Chișinău
UNDE: Pretura sectorului Centru, Sala de ședințe, str. Bulgară, 43
CÂND: 12:00
CONTEXT: Pentru mai multe detalii AICI
Training – Motivația elevilor spre învățare – Între vis și realitate
UNDE: Psihologie. Md, bd. Dacia 65/19
CÂND: 14:00
CONTEXT: O problemă care fascinează și în același timp dă bătăi de cap, și pedagogilor este dată întrebarea: „Cum să motivăm elevii în epoca tehnologiilor informaționale?”. Vă propunem să explorăm împreună strategiile de identificare și stimulare a motivației școlare. Abilități dobândite: Identificarea cauzelor lipsei motivației la elevi; Analiza influenței intereselor și aspirațiior asupra motivației; Elaborarea portretului elevului motivat; Stimulația motivației școlare.
CEO Talks Event „Empower ment Journey” by Carolina Bugaian
UNDE: Atcor, Sala Mare, str.21 August 1989, 137
CÂND: 16:00
CONTEXT: Evenimentul este dedicat Lunii Abilitării Femeilor, care promite o discuție captivantă, cu un accent special pe experiențele și perspectivele unei femei CEO de succes în industria tehnologiei. Programul are loc în contextul Lunii Abilitării Femeilor al Moldcell, un moment în care sărbătorim și promovăm abilitarea sub toate formele ei.
Dezbatere: Despre starea literaturii de o parte și de alta a Prutului, în contextul sărbătorii Zilei Unirii Basarabiei cu România și a eforturilor continue ale editorilor din România și Republica Moldova de a crea o piață comună de cărți de limbă română
UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60
CÂND: 16:00
CONTEXT: La Centrul Mediacor din cadrul Universității de Stat din Moldova, personalități culturale de pe ambele maluri ale Prutului dezbat soarta literaturii române, în cadrul Pactului pentru Lectură, lansat pe 15 februarie, la București.
Eveniment: „Poezie la înălțime”
UNDE: Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, str. Alexei Mateevici, 60A
CÂND: 16.00
CONTEXT: Se va întâmpla de Ziua Mondială a Teatrului. Fă-ți curaj să-ți citești poemele deasupra tuturor, adică în intimitatea Sălii panoramice a muzeului. Te invităm să citim și să fim citiți. Organizatori: Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău sub egida Direcției Generale Cultură și Patrimoniu Cultural, în colaborare cu tânăra poetă Iraida Darmancev.
Expoziție „Mari personalități ale culturii române în viziunea atrtistului plastic Valentin Vârtosu”
UNDE: Muzeul Național al Literaturii Române, Sala de expoziții nr. 1, str. Alexei Mateevici, 79
CÂND: 15:00
CONTEXT: Cu ocazia Zilei Unirii Basarabiei cu România, va fi prezentată expoziția „Mari personalități ale culturii române”, autor Valentin Vârtosu. Artistul plastic moldovean, a debutat în 1990 cu portretul „Mihai Ivanovici” și este Membru al Asociației Internaționale a Artiștilor Plastici. Este autorul unor cruci dedicate victimelor regimului sovietic, al plăcilor comemorative instalate în locuri publice, precum și a unor portrete dedicate marilor personalități ale culturii române.
Concert de gală - Limba Română este Patria mea – Decernarea Premiilor în domeniul Culturii
UNDE: Palatul Național „Nicolae Sulac”, str. Pușkin, 21
CÂND: 19:00
CONTEXT: Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii, în cadrul ediției a 10-a a Decernării Premiilor în domeniul Culturii. Ziua de 27 martie nu a fost aleasă întâmplător, fiind Ziua Unirii Basarabiei cu România, acum 105 ani. Republica Moldova și România: două țări – o singură cultură!
Olimpiada Republicană de Biologie
UNDE: Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării
CÂND: 24-27 martie, curent
CONTEXT: Peste 170 de elevi, câsttigători al etapei raionale/municipale la biologie, vor concura pentru locurile de frunte în cadrul Olimpiadei Republicane la această disciplină școlară. Evenimentul este organizat de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare din cadrul Ministerului Educației și Cercetării. Prezent la festivitatea de deschidere a Olimpiadei, Ministrul Anatolie Topală a felicitat elevii și le-a urat succes la realizarea probelor de concurs propuse în cadrul competiției.
Elevii claselor a IX-a – a XII-a sunt invitați să participe la concursul educațional „Moștenire”, care va cuprinde două secțiuni – Istoria Românilor și Istoria Literaturii române și va avea două etape de evaluare
Prima etapă – Prezentarea lucrărilor până la data de 20 aprilie
A doua etapă – invitarea concurenților finaliști la data de 29 aprilie 2023, la ora 10:00, în incinta Instituției Publice Liceul Teoretic ”principesa Natalia Dadiani”, str. Calea Ieșilor, 21.
Pentru una din teme, elevii din toate instituțiile școlare din republică vor elabora și trimite lucrările conform regulamentului concursului. Pentru mai multe detalii AICI
Expoziție – Arta Cămășii cu Altiță
UNDE: Liceul Vasile Alecsandri, str. Stolniceni, 34A
CONTEXT: Evenimentul „Arta Cămășii cu Altiță”, este organizat cu scopul promovării dosarului, element de identitate culturală în România și Republica Moldova, înscris la 1 decembrie 2022 în lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural.
Concurs: „Marca Comercială a Anului 2022”
UNDE: Camera de Comerț a Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 151
CONTEXT: Camera de Comert și Industrie a Republicii Moldova în comun cu Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, Centrul Național Anticorupție și Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova, invită antreprenorii să se înscrie la concursul „Marca Comercială a Anului 2022”. Înregistrarea celor peste 1700 mărci pe parcursul celor 19 ediții și creșterea numărului de participanți de la un an la altul, este dovada eficienței acestui concurs, care permite evidențierea liderilor, analiza și preluarea strategiilor reușite de elaborare și promovare a mărcilor comerciale de succes, monitorizarea dinamicii preferințelor consumatorilor și a comportamentului acestora. Încheierea etapei de primire a cererilor – 31 martie 2023. Pentru mai multe detalii AICI
Finanţatori:
Parteneri: