AGENDA ZILEI//20.03.2023

Meroslava Parii
19/03/2023
Grafică: CIJM

 EVENIMENTE ÎN  REPUBLICA MOLDOVA

 Președintele Republicii  Moldova, Maia Sandu, a convocat pentru ziua de luni, 20 martie 2023, la ora 14:00, Consiliul Suprem de Securitate în legătură cu situația excepțională din justiție.

 

Ședința săptămânală a serviciilor primăriei Chișinău

UNDE: Online

CÂND: Ora 9.00

 

Conferință de presă organizată de Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului
UNDE:  Chișinău, str. Pușkin 22, etaj 4, biroul 446, Agenția IPN  

CÂND: Ora 10.00

CONTEXT: Tema conferinței: „Respectarea drepturilor copilului care duc un mod de viață stradal”, în contextul Zilei Internaționale a Copiilor Străzii.

 

Ședința Comisiei Politică Externă și Integrare Europeană

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată AICI

 

Audieri publice organizate de Comisia Politică Externă și Integrare Europeană

UNDE: Parlamentul Repubilcii Moldova, Sala Europa, bd. Ștefan cel Mare 105

CÂND: 11:00

CONTEXT. Audierile se referă la validarea direcțiilor strategice sectoriale ce vizează Programul național privind prevenirea și combaterea violenței față de femei și a violenței în familie pentru anii 2023 – 2027.

 

Inaugurarea Zilelor Francofoniei

UNDE: Facultatea de Limbi și Literaturi Străine și Catedra de Filologie Romanică ale UPS, strada I. Creanga, 1, bloc 1, etaj 6.

CÂND: Ora 12.00

CONTEXT: Evenimentul este susținut de Biroul Național al AUF în Republica Moldova.

 

Curs „Jurnalismul social”

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND:  09:00-14:00

CONTEXT: Subiectele cursului: discriminarea, migrația, sărăcia, drepturile refugiaților, accesul la educație și la asistență medicală, sănătatea mintală, injustiția și multe altele.

 

Conferință de presă

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 10:00

CONTEXT: Conferința este organizată de Avocatul Poporului pentru Drepturile Copilului cu tema: „Respectarea drepturilor copilului care duc un mod de viață stradal”, în contextul Zilei Internaționale a Copiilor Străzii.

 

Dezbatere publică

UNDE: Agenția IPN, etaj 4,  birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 11:00

CONTEXT: Dezbaterea publică are ca temă: „Alinierea la sancțiunile UE împotriva Rusiei, motive și riscuri”.

 

Serviciu complet – Competențe digitale

UNDE: Biblioteca de  Arte „T.Arghezi”, str. Grădinilor, 21

CÂND: 11:00-12:00

CONTEXT: Scopul serviciului – Formarea competențelor de utilizare a calculatorului, telefonului, navigarea pe internet,  utilizarea sistemelor Mpass (acces securizat la serviciile electronice), Msign (semnarea documentelor), Moay (achitarea serviciilor publice cu ajutorul cardurilor bancare, terminalelor de plată, sistemelor e-banking) etc.

 

Lansarea a două proiecte  susținute de Guvernul Japoniei

UNDE: Guvernul Republicii Moldova, etaj 1  (intrarea din str. Gavriil Bănulescu Bodoni), str. Piața Marii Adunări Naționale, 1

CÂND:  13:40

CONTEXT: Proiectele vor contribui la sporirea rezilienței, susținerea refugiaților și comunităților-gazdă.

 

Atelier de Actorie & Recital

UNDE: Biblioteca „Târgu-Mureș”, bd. Moscova, 8

CÂND: 15:00-17:00

CONTEXT: Poetul și actorul Ronin Terente conduce un workshop practic, în care vom învăța să recităm, să înterpretăm și să transmitem un text, de asemenea vom trece prin diverse tehnici de actorie pentru a învăța practici de respirație, interpretarea rolului, personajul și descrierea, diferențele dintre actoria de film și actoria de teatru, idei video scurte pentru platformele social media etc.

 

Concert de Muzică Ușoară și Jazz

UNDE:  AMTAR, Blocul II, Sala Mare, str. Alexei Mateevici, 111

CÂND: 16:00

CONTEXT: Academia de Muzică Teatru și Arte Plasctice, Facultatea Artă Muzicală, invită toți iubitorii de frumos la un concert extraordianar de Muzică ușoară și Jazz.

 

Clubul Psihologilor Creativi

UNDE: Psihologie MD, bd. Dacia 65/19

CÂND: 17:00-18:30

CONTEXT: Invităm toți colegii psihologi la o întâlnire cu privire la aspectele ce țin de profesia de psiholog  și situațiile cu care ne confruntăm. Vă prounem un  cadru de intervizare în care să putem beneficia de mai multe puncte de vedere și perspective de lucru pentru a putea oferi beneficiarilor noștri servicii cît mai bune, nouă, psihologilor comunicare constructivă.

 

Curs complex de instruire

UNDE: HR Portal, str. Mitropolit Varlaam, 65

CÂND: 18:30 – 19:30

CONTEXT: Cursul complex de instruire care reflectă competențele profesionale necesare pentru funcția de Specialist resurse umane/ Specialist în legislația muncii. Programul este construit în rezultatul unui studiu desfășurat în peste 200 de companii privind atribuțiile funcționale și competențele solicitate la angajare a specialiștilor de administrare HR.

 

Curs de oratoriu pentru adulți – Profesional Speaker

UNDE: Profesional  Speaker, str. Tighina, 49/4

CONTEXT: Ce vei obține în urma acestui curs: Vei depăși frica de a vorbi în public;  vei structura eficient mesajul pe care vrei să-l transmiți; vei depăși anxietatea; vei crea și prezenta discursuri persuasive; vei gesticula influent, natural și corect.

 

Ministerul Finanțelor împreună cu instituțiile subordonate, vor organiza în perioada 20-26 martie 2023 o serie de activități care au drept scop conștientizarea importanței și rolul educației financiare. Activitățile sunt organizate în contextul Săptămânii Internaționale a Educației Financiare (Global Money Week), o inițiativă susținută de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), în care sunt implicate 176 de țări, Ministerul Finanțelor, pentru prima dată s-a alăturat acestei inițiative în anul 2021.  Sub genericul „Public Finance Talks”, Veronica Sirețeanu, Ministrul Finanțelor va merge în 2 licee și 4 Universități din Chișinău, unde va discuta cu elevi și studenți despre finanțe publice. De asemenea, ministra va participa și va avea un discurs în cadrul primului Forum Național de Educație Financiară din Republica Moldova, organizat de Banca Națională a Moldovei.

 

Centrul Analitic Independent Expert-Grup, în calitate de partener principal, în consorțiu cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), AO Institutum Virtutes Civilis (IVC) și Friedrich Ebet Stiftung Moldova anunță extinderea termenului de aplicare la concursul de selectare a organizațiilor societății civile din regiunea UTAG și Transnistria pentru implementarea activității proiectului de grant „OSC reziliente + Bugetare Responsabilă – Implementare accelerată a Acordului de Asociere”, finanțat de Uniunea Europeană (European Union in the Republic of Moldova) și confinanțat de Friedrich Ebet Stiftung Moldova. Termenul pentru expedierea dosarului de aplicare este data de 24 martie, 2023, ora 19:00. Pentru mai multe detalii AICI

 

Concurs Național de Arte Plastice „Icoana din sufletul copilului”

UNDE: Școala de Arte „Valeriu Poleakov”, str. Andrei Doga 19/1, sector Râșcani

CÂND: Etapa instituțională și recepționarea lucrărilor plastice/decorative până la 8 aprilie 2023

CONTEXT: Primăria Municipiului  Chișinău anunță desfășurarea Concursilui Național de Arte Plastice „Icoana din sufletul copilului”. Inițiativa are drept scop stimularea creativității, valorificării potențialului artistic al elevilor, prin aplicarea unei  tehnci  specifice artelor plastice și include compartimentele -  grafică și pictură (tehnici diverse) și artă decorativă. La concurs pot participa elevii de la școlile de arte plastice din Republica Moldova.

 

Expoziție Excepțională de Comori

UNDE: Muzeul Național de Istorie a Moldovei,  str. 31 August 1989, 121A

CÂND: Zilnic

CONTEXT: Muzeul Național de Istroie  a Moldovei vă invită să vizitați cea mai valoroasă și impresionantă expoziție de comori ale trecutului, descisă în Sala Tezaurului. Expoziția reunește cele mai relevante obiecte din aur și argint din Patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Moldovei, încadrate cronologic în mileniul V a. Chr. -sec.XVIII, toate descoperite pe teritoriul dintre Nistru și Prut, și care fac parte din Patrimoniul Cultural Național al Republicii Moldova.

_______________________________________________________________________________________________________________________________________________

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE - Consiliul Afaceri Externe (CAE), care va avea loc la Bruxelles. Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu va aborda situaţia de securitate din Republica Moldova şi acţiunile de destabilizare care vizează administraţia proeuropeană.

Militarii Armatei Naționale se vor antrena, în perioada 20-22 martie curent, la exercițiul multinațional „Sea Shied 2023” desfășurat în România. Plutonul, format din ofițeri, sergenți și soldați din cadrul Brigăzii  de infanterie motorizată „Dacia”, vor executa trageri de luptă  alături de militari români și polonezi la Centrul Secundar de Instruire pentru luptă „Babadag”. Scopul exercițiului este creșterea nivelului de interoperabilitate, sincronizarea procedurilor operaționale între militarii din diferite state și dezvoltarea capabilităților pentru executarea misiunilor.

Meroslava Parii
19/03/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii