AGENDA ZILEI//07.12.2023

Meroslava Parii
06/12/2023
Grafică CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, convoacă ședința Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană (CNIE), anunță instituția prezidențială. Membrii Comisiei vor discuta despre ultimele măsuri care vor fi luate pentru finalizarea completă a Planului de acțiuni, privitor la îndeplinirea celor nouă recomandări făcute de Comisia Europeană.

 

În perioada 4 - 7 decembrie, curent, la Ministerul Apărării se desfășoară întrevederea grupului de lucru privind iniţierea planificării activităţilor bilaterale moldo-americane pentru anii 2024-2025. La ședințe participă locțiitorul șefului Marelui Stat Major al Armatei Naționale, general de brigadă Sergiu Cirimpei, precum și șefii de direcții din Marele Stat Major.

 

Conferința științifică internațională „Infracțiunea – Răspunderea penală – Pedeapsa. Drept și Criminologie”

UNDE: Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Drept, str. Mihai Kogălniceanu, 67

CÂND: 08:30, 7-8 decembrie, curent

CONTEXT: Vă invităm la Conferința științifică internațională „Infracțiunea – Răspunderea Penală – Pedeapsa. Drept și Criminologie”, edița a III-a. Subiecte-cheie propuse pentru discuții: analiza deficiențelor/vulnerabilităților ce caracterizează domeniul științelor penale și identificarea măsurilor de remediere a acestora; evaluarea, în baza datelor statistice dezagregate, a fenomenului criminogen raportat la gravitatea faptelor incriminate și a pedepselor stabilite; identificarea, inclusiv prin prisma jurisprudenței, a prevederilor care generează interpretări neuniforme; examinarea celor mai recente modificări și completări operate în legislație.
 

Ședința Comisiei economie, buget și finanțe 

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 915, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 08:30

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată  AICI

 

Ședința Consiliului Superior al Procurorilor din 7 decembrie 2023

UNDE: Procuratura Generală, bd. Ștefan cel Mare, 73

CÂND: 09:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată  AICI

 

Conferința „Dezvoltarea educației și a științelor umaniste în contextul globalizării”

UNDE: Universitatea Liberă Internațională din Moldova, str. Vlaicu Pârcălab, 52
CÂND: 09:00

CONTEXT: Din program: Provocări metodologice în cercetarea psihologică contemporană; Legătura dintre schimbările individuale și cele societale în contextul transformărilor sociale; Paradigme de intervenție socială în contextul noilor realități sociale; Dezvoltarea educației și a științelor umaniste în contextul globalizării.
 

Forumul privind ecologia și afacerile sustenabile „EcoStart”

UNDE: Academia de Studii Economice din Moldova, Bloc B, etaj 1, str. Bănulescu Bodoni, 61

CÂND: 09:00

CONTEXT: La evenimet vor participa speakeri din domeniul ecologiei, reprezentanți ai organizațiilor EcoVisio și Ecolocal. Din program: Află informații despre Afaceri ECO; Pune în aplicare Practici Sustenabile; Învață cum să gestionezi un business efectiv; Participă la tombolă și nu uita de concurs. Cea mai bună idee de business eco generată de echipe la concurs, va fi premiată.

 

Cea de-a IX-a ediție a Conferinței Naționale „Businessul Fructelor în Moldova”

UNDE: Capitoles Park, str. Meleștiu, 13A

CÂND: 09:30, 7-8 decembrie, curent

CONTEXT. Vă invităm la cea de-a IX-a ediție a Conferinței Naționale „Businessul Fructelor în Moldova”. Conferința reprezintă cea mai importantă platformă de informare și networking pentru sectorul fructelor din Republica Moldova. Evenimentul reunește participanți din întregul lanț valoric al fructelor, care au oportunitatea de a afla despre cele mai noi tendințe și inovații din domeniu. Producătorii de fructe din Republica Moldova vor putea cunoaște bune practici în sector de la experți și reprezentanți ai instituțiilor de cercetare naționale și internaționale şi ai furnizorilor de tehnologii din Moldova, Italia, Olanda, Germania, Polonia și România.
 

Conferință științifică internațională „Preocupări contemporane ale științelor socioumane” Ediția a XIV-a

UNDE: Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, str. Vlaicu Pârcălab, 52

CÂND: 09:30, 07-08 decemnbrie, curent

CONTEXT: Categorie de personal țintă: doctoranzi, masteranzi, mediu academic, studenți, tineri cercetători. Domeniul: Psihologie, Sociologie, Ştiinţe ale educaţiei.
 

Lansarea platformei digitale www.avahelp.md - un spațiu virtual inovator, destinat femeilor dornice să cultive ABILITĂȚI, să dezvolte VALORI și să întreprindă ACȚIUNI

UNDE: Coutyard by Marriot, str. Arborilor, 21A

CÂND: 10:00

 

Ședința Comisiei juridice, numiri și imunități

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 302, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată  AICI

 

Ședința Comisiei politică externă și integrare europeană

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, birou 718, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 10:00

CONTEXT: Agenda Ședinței poate fi vizualizată  AICI

 

Manifestare științifică internațională „Securitatea economică în contextul transformărilor sistemice” – Ediția a III-a

UNDE: Online, Platforma ZOOM

CÂND: 10:00, 7-8 decembrie, curent

CONTEXT: Categorie de personal țintă: doctoranzi, masteranzi, mediu academic, mediu antreprenorial, studenți, tineri cercetători. Domeniul: Media şi comunicare, Sociologie, Ştiinţa informaţiei, Ştiinţe ale educaţiei, Ştiinţe economice, Ştiinţe politice. Organizatori: Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea Valahia din Târgoviste, Academia de Studii Economice din Bucureşti, Universitatea de Stat de Economie din Armenia, Universitatea V.I.Vernadski. Limba oficială a evenimentului: Engleză.

 

Dezbaterea publică organizată de Agenția IPN la tema: „Scenarii posibile pentru decizia Consiliului European cu privire la Moldova”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 10:00

 

Conferință științifică cu participare internațională „Protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în procesul asigurării ordinii şi securităţii publice” - Ediția a III-a

UNDE: Academia „Ştefan cel Mare“ a MAI al Republicii Moldova, str. Sf. Vineri, 7

CÂND: 10:00

 

Conferință de presă organizată de fracțiunea PAS din CMC despre propunerile PAS, colectate de la agenții economici și de la societatea civilă, cu privire la taxele locale din municipiul Chișinău pentru anul 2024

UNDE: Sediul Partidului PAS, str. Maria Cebotari, 9/1

CÂND: 10:00

 

Depunerea Jurământului Militar în Garnizoana Motorizată „Ștefan cel Mare”

UNDE: Brigada de Infanterie Motorizată „Ștefan cel Mare”, str. Vasile Lupu, 37

CÂND: 10:00

 

Campionatului Republicii Moldova la Judo – SENIORI (B/ F), în memoriam antrenorului Emerit Vasile Colța

UNDE: Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport, str. Eugen Doga, 22

CÂND: 10:00, 7-8 decembrie, curent

CONTEXT: Campionatului Republicii Moldova la Judo – SENIORI (B/ F), în memoriam antrenorului Emerit ”Vasile COLȚA”. La Campionat sunt admişi sportivi cu anul naşterii 2008 şi mai mari, (la momentul desfasurarii competitiei avand deja 15 ani), conform Regulamentului IJF și FJM. Masculin: - 60 kg, - 66 kg, -73 kg, - 81 kg, -90 kg, -100 kg, +100 kg. Femenin: -48 kg, -52 kg, -57 kg, -63 kg, -70 kg, -78 kg, +78 kg.

 

Ședința Parlamentului Republicii Moldova din 7 decembrie 2023

UNDE: Parlamentul Republicii Moldova, bd. Ștefan cel Mare, 105

CÂND: 11:00

 

Conferință științifică națională „Fenomene și tendințe în audiovizual”

UNDE: Universitatea de Stat din Moldova, Aula „Regina Maria”, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 11:30

CONTEXT: Vă invităm la Conferința științifică națională „Fenomene și tendințe în audiovizual”, organizată de Facultatea fe Jurnalism și Științe ale Comunicăroo din cadrul USM. Domeniul: Media şi comunicare.
 

Evenimentul de tramsmitere oficială a unui lot de medicamente pentru tratamnetul tuberculozei

UNDE: Institutul de Fiziopneumologie „Chiril Dragomir”, str. Malina Mică, 1/11

CÂND: 12:00

 

Ședința de constituire a Consiliului Municipal Chișinău

UNDE: Primăria municipiului Chișinău, Sala de ședințe, bd. Ștefan cel Mare, 83

CÂND: 12:00

 

Conferință de presă prganizată de Platforma pentru Egalitate de Gen cu tema „Sexismul în Discursul Electoral din Moldova. Alegeri Locale 2023”

UNDE: Agenția IPN, etaj 4, birou 446, str. Pușkin, 22

CÂND: 12:00

 

Innovation Talks – Ediția a 5-a

UNDE: Startup City Cahul, Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul

CÂND: 13:00

CONTEXT: Innovation Talks este o inițiativă a Universității de Stat „B.P.Hașdeu”, susținută de proiectul EU4Moldova: Startup City Cahul. Prin intermediul acestei inițiative dorim să aducem în fața mediului academic exemple de inovație aplicate în diverse domenii. Edița din 7 decembrie este dedicată prezentării parcursului lui Nicolae Dandiș, de la student la primar.

 

Ceremonia de depunere a Jurământului medicului de către absolvenții internaționali ai Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” – Promoția 2023

UNDE: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Sala Senatului, bd. Ștefan cel Mare, 165

CÂND: 14:00

 

Training: Metode de identificare a resurselor personale în cadrul activității psihologice în școală

UNDE: Psihologie.MD, bd. Dacia, 67/1

CÂND: 14:30

CONTEXT: Orice activitate umană solicită utilizarea unui șir de resurse – naturale, materiale, financiare, umane, informaţionale etc. Dar mai există o categorie aparte de resurse – resursele personale - resurse care ne ajută să facem față provocărilor cotidiene. Despre ele vom discuta în cadrul trainingului de la Psihologie.Md. Abilităti dobândite: explorarea lumii interioare, a intereselor, înclinațiilor creative și a stării emoționale; determinarea potențialului creativ, a calităților de lider și a dorinței de dezvoltare; identificarea resurselor personale și a modalităților de energizare a persoanei.
 

Eveniment: From Zero to SHEro

UNDE: Kentford, bd. Ștefan cel Mare, 202

CÂND: 15:00

CONTEXT: Vă invităm la un eveniment de excepție: "From Zero to SHEro", o platformă de inspirație, măiestrie, abilitare și curaj transmis de la femeie la femeie. Agenda include povești inspiraționale ale femeilor care au trecut prin eșec, au atins maturitatea să își admită greșelile, curajoase să profite de pe urma lor și care au fost și sunt puternice să le corecteze. Scopul evenimentului este să vă inspire și să vă motiveze să vă urmați visurile, să înfruntați temerile și să evoluați. Prin poveștile lor captivante, veți descoperi: Inspirație și motivație pentru a-ți urma visele și a-ți depăși temerille. Povești de succes și sfaturi practice pentru dezvoltare personală și profesională; Abilități și resurse practice pentru a-ți dezvolta curajul și ambiția.
 

Club de presă pe subiectul implementării Programului Rabla pentru Electrocasnice

UNDE: Artcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 16:00

 

Eveniment: "Potențialul Inovațiilor în Energie - O oportunitate pentru femeile antreprenoare”

UNDE: iHUB, str. 31 August 1989, 78

CÂND: 16:00

CONTEXT: Vă așteptăm la evenimentul nostru, "Potențialul Inovațiilor în Energie - O oportunitate pentru femeile antreprenoare," unde vei descoperi noi oportunități de implicare și dezvoltare în domeniul energetic. Alătură-te la iHUB, pentru a explora împreună importanța inovațiilor în domeniul energiei în contextul schimbărilor climatice. Invitat special: Nicolae Soloviov, coordonatorul național al Programului GCIP al Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) în Republica Moldova. El va oferi insight-uri valoroase și soluții pentru accelerarea inovațiilor în domeniul energetic. De asemenea, va pune în evidență rolul femeilor în dezvoltarea durabilă și va discuta despre barierele și provocările cu care se confruntă femeile în domeniul inovațiilor în energie.

 

Workshop: Managementul timpului personal pentru o reușită academică mai bună cu tema „Fă timpul să lucreze”.

UNDE: Online pe platforma Google Meet

CÂND: 16:00

CONTEXT: Centrul de Consiliere Psihologică și Ghidare în Carieră (CCPGC) al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” organizează un workshop despre managementul timpului personal pentru o reușită academică mai bună cu tema „Fă timpul să lucreze”. Seminarul este recomandat studenților care au multiple sarcini academice. Participanții la workshop vor identifica principalii „hoți” de timp personal, vor cunoaște metode de prioritizare a activităților și vor stabili un set de măsuri concrete de gestionare a timpului pentru a spori eficiența și implicarea academică.
 

Gala Voluntarilor 2023 – eveniment oficial de premiere a celor mai activi tineri din municipiul Chișinău

UNDE: Digital Park, str. Mihai Viteazul, 15

CÂND: 17:00

 

Pagina Psihologului: În sfârșit îmi înțeleg copilul

UNDE: Biblioteca Municipală „B. P. Hașdeu”, bd. Ștefan cel Mare, 148

CÂND: 17:00

CONTEXT: Evenimentul este dedicat adulților interesați de interacțiunea cu copii și adolescenții. În cadrul acestui eveniment participanții vor cunoaște cum să dezvolte relații sigure cu copii prin care să educe încrederea în sine, cum să ofere empatie atunci când observă comportamente ce-i îngrijorează și cum pot contribui la dezvoltarea abilităților sociale.

 

Anunț cu privire la desfășurarea examenului de evaluare a cunoștințelor pentru nivelul avansat, precum și sesiunii de susținere repetată a examenului pentru nivelul avansat și de bază al Programului de instruire în domeniul auditului intern în sectorul public
CONTEXT: Ministerul Finanțelor anunță despre organizarea examenului de evaluare a cunoștințelor pentru nivelul avansat, precum și sesiunii de susținere repetată a examenului pentru nivelul avansat și de bază al Programului de instruire în domeniul auditului intern în sectorul public, care va avea loc în perioada 06-08 decembrie 2023, în Sala Ministerului Finanțelor de pe strada Pușkin nr. 44, după cum urmează:
Grupul nr.2 – pe data de 07 decembrie 2023, cu începere de la ora 09:00
Grupul nr.3 – pe data de 07 decembrie 2023, cu începere de la ora 13:00
Grupul nr.4 – pe data de 08 decembrie 2023, cu începere de la ora 09

 

Seri de Film la Înălțime

UNDE: Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, str. Alexei Mateevici, 60A

CÂND: 18:00

CONTEXT: Studioul “Telefilm-Chișinău” în parteneriat cu Muzeul de Istorie a orașului Chișinău celebrează “Europen Cinema Night”. În cadrul evenimentului, în perioada 6-8 decembrie, începând cu ora 18.00 vor fi proiectate șase filme documentare, realizate la studioul “Telefilm Chișinău”. ”Ograda casei mele” de Ana Gurdiș, 7 decembrie, ora 18.00 “Prețul istoriei”, de Carolina Buimestru, ”Pe cont propriu” de Lilia Calugher, 8 decembrie, ora 18.00 “Cerul fără stele”, de Victor Popovici, ”DizarmoNIca”, de Jasmin Delev.

 

Concert Extraordinar – „Romanțele dorului”

UNDE: Palatul Republicii, str. Maria Cebotari, 16

CÂND: 18:00

CONTEXT: În cadrul evenimentului vor participa artişti consacraţi din Republica Moldova şi din România care vor încânta publicul cu romanţe: Mihail Muntean, Margareta Ivanuș, Silvia Goncear, Diana Valuță, Andreea Tican, Veronica Roșca, Alina Mavrodin-Vasiliu, Bogdan Hrestic, Nicoleta Vasile, Ionuț Boancheș, Camelia Florescu, Florian Popa, Ana-Maria Racu și Ionuț Ciobotaru.
Soliștii vor fi acompaniați de Orchestra de Muzică Populară „Folclor”, director artistic și prim-dirijor Petre Neamțu, iar concertul va fi moderat de îndrăgita interpretă din România - Alina Mavrodin-Vasiliu. Evenimentul este organizat în colaborare cu Centrul Cultural pentru UNESCO „Cetatea Romanței” Târgoviște.

 

Spectacol: Costi Burlacu și Corina Țepeș & Festiv Band – 20 de ani pe Același Drum

UNDE: Palatul Național „Nicolae Sulac”, str. Pușkin, 21

CÂND: 19:00

CONTEXT: Cel mai celebru cuplu muzical din Republica Moldova pregătesc un regal de excepție pentru toți admiratorii lor, lumina reflectoarelor de la Palatul Național din Chișinău va cădea pe cele două voci ale muzicii, Costi Burlacu și Corina Țepeș. Cuplul de viață și de scenă va celebra un remarcabil parcurs de 20 de ani pe scena muzicală într-un spectacol artistic unic și irepetabil. Acest eveniment muzical major, intitulat „Același drum”, va aduce în scenă cele mai de rezistență melodii ale duetului, într-o nouă reorchestrare dinamică și inovatoare, creată de Directorul muzical Mark Oselski. Profunzimea performanței live va fi susținută de “Festiv Band” în fuziune cu revoluționara Orchestra „Moldovlaska” condusă de maeștrii Veaceslav Ștefăneț și Dorin Buldumea.

 

APELURI DE ÎNSCRIERE

 

Ministerul Justiției aduce la cunoștință despre prelungirea termenului de selectare a candidaților pentru poziția de arbitru din partea Republicii Moldova, în sensul Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 decembrie, curent
CONTEXT: Conform art. 404 alin. (2) al Acordului de Asociere RM-UE „Arbitrii trebuie să dețină cunoștințe de specialitate și experiență în drept și comerț internațional. Aceștia trebuie să fie independenți, să își exercite atribuțiile în nume propriu, să nu accepte instrucțiuni din partea niciunei organizații și a niciunui guvern, să nu fie afiliați guvernului vreunei părți și să respecte codul de conduită prevăzut în anexa XXXIV a Acordului de Asociere RM-UE”. Persoanele interesate, care întrunesc criteriile de eligibilitate menționate și posedă limba engleză, urmează să depună CV-ul, în limbile română și engleză, la sediul Ministerului Justiției din str. 31 August 1989, nr. 82 sau să-l remită electronic la adresa: http://[email protected].

 

Ministerul Educației și Cercetării, cu sediul Casa Guvernului, Piața Marii Adunări Naționale nr.1, MD-2033, anunță concurs pentru ocuparea următoarelor funcții vacante: Director al Școlii Profesionale din Cupcini, Edineț; Director al Centrului de Excelență în Transporturi din Chișinău; Director al Centrului de Excelență în Educație Artistică „Ștefan Neaga” din Chișinău
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 13 decembrie, curent, 16:00

CONTEXT: Dosarul de concurs poate fi depus prin e-mail  http://[email protected]  prin poștă sau personal la Ministerul Educaţiei și Cercetării, bir. 330.  Telefoane de contact: 022 233 560; 022 233 320; 022 233 564.


Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova anunță concurs de participare la procedura de achiziție prin metoda cererii ofertelor de prețuri pentru procurarea panourilor sandwich
TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 15 decembrie, curent, 17:00

CONTEXT: Achiziția se realizează în cadrul proiectului „Răspunsul Multidimensional la Provocările Emergente în Materie de Securitate Umană”, finanțat de Guvernul Japoniei și implementat de PNUD Moldova. Prin acest apel invităm toate companiile specializate în comercializarea articolelor menționate să expedieze oferta de preț. Oferta trebuie să fie datată, semnată şi ștampilată de compania ofertantă și expediată prin e-mail la adresa [email protected], sau direct la sediul CCI a RM (MD – 2004, Republica Moldova mun. Chișinău, bl. Ștefan cel Mare și Sfânt, 151). Vă rugăm să introduceți la subiectul mesajului textul „Achiziționare – panouri sandwich”. Pentru informații suplimentare, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon: Angela Tălămbuță, Asistent de Procurări, Secția Juridică. Contacte: (+22) 23 – 52 – 68; mob.: 0685 – 77 – 116.
 

Guvernul Republicii Moldova a inițiat campania „Hai acasă de Crăciun”, care va promova tradițiile, obiceiurile și cultura noastră

CONTEXT: Îndemnăm cetățenii de acasă și din diasporă să povestească prin poze și video, cum se sărbătorește Crăciunul, ce amintiri au despre această sărbătoare și despre lucrurile care ne unesc și ne strâng la aceeași masă de sărbători, acasă. Toate acestea pot fi expediate pe adresa de e-mail:http://[email protected]

 

Asociația Obștească „Rețeaua Națională LEADER din Republica Moldova” invită companiile specializate să participe la concursul de oferte pentru furnizarea de servicii de instruire în cadrul programului „LEADER din Republica Moldova în tranziție – de la pilotare la instrument de coeziune economică, socială și teritorială”

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 12 decembrie, curent

CONTEXT: Obiectivul concursului: Achiziționarea serviciilor de instruire pentru implementarea eficientă a programului menționat. Cursuri solicitate: Contabilitatea în Asociațiile GAL: resurse umane și relații contractuale în cadrul GAL. Conflictele de interese. Managementul riscurilor. Pentru mai multe detalii: http://https://rb.gy/nbtz9y

 

Program de Granturi pentru sporirea eficienței energetice a întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 8 decembrie, curent

CONTEXT: USAID, prin inermediul Proiectului Securitatea Energetică a Republicii Moldova (MESA), invită furnizorii de echipamente să participe la Programul de granturi pentru sporirea Eficienței Energetice a Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova. Pentru mai multe detalii la numerele de telefon: 022 200 090, 060796777 sau e-mail: http://[email protected]

 

Concurs pentru selectarea unui expert local în științe ale solului în cadrul proiectului Agricultura Competitivă în Moldova

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 11 decembrie, curent, 17:00

CONTEXT: Pentru mai multe detalii adresa de e-mail: http://[email protected]  Sau pe suport de hârtie la următoarea adresă: ASEM, Bloc C, str. Căpriana 50, birou 215, Chișinău.

 

Instruiri Gratuite online la Cursul de Ecologizare IMM

UNDE: Organizația de Dezvoltare a Antreprenoriatului

CÂND: 11-13 decembrie, curent

CONTEXT: Doritorii se pot înscrie completând formularul https://shorturl.at/sDGO0
Mai multe detalii despre Programul de Educație Antreprenorialăhttp://https://shorturl.at/eOVX8
 

Ministerul Muncii și Protecției Sociale anunță concurs pentru angajarea unei echipe de audit, pentru perioada 11.12.2023-29. 12.2023

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 7 decembrie, curent

CONTEXT: Pentru mai multe detalii  https://shorturl.at/fkHV5

 

Lansarea apelului pentru bursele doctorale și postdoctorale din cadrul Programului „Eugen Ionescu”, anul academic 2023-2024

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 23 decembrie, până la ora 23.59 (ora Bucureștiului)

CONTEXT: Acest program, finanțat de Guvernul României și gestionat de Agenția Universitară a Francofoniei, le permite cercetătorilor din universitățile membre ale AUF să beneficieze de o mobilitate pentru cercetare în cadrul uneia dintre instituțiile de învățământ superior din România. Contacte: e-mail: http://[email protected] Telefon: +373 22 23 75 35

 

Apel de Proiect Standard

TERMEN LIMITĂ DE APLICARE: 8 decembrie, curent

CONTEXT: Unul din cele mai importante programe de cooperare transfrontalier ale Uniunii Europene lansează primul apel de proiecte – Apel de Proiect Standard, cu un fond disponibil de 40 milioane euro așteaptă inițativele transfrontaliere. Pot fi depuse proiecte care aduc beneficii în următoarele domenii: prevenirea și combaterea dezastrelor naturale, educație, sănătate, turism și managementul frontierei. Județele de frontieră Botoșani, Iași, Vaslui, Galați (România) și întreg teritoriul Republicii Moldova sunt eligibile pentru finanțare. Pentru mai multe detalii  AICI

 

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

 

Ministrul Victor Parlicov participă la Conferința ONU pentru schimbările climatice, COP28, alături de lideri politici, de business, finanțe și societate civilă din aproape 200 de țări

UNDE: Dubai, Emiratele Arabe Unite

CÂND: 5 -7 decembrie, curent

CONTEXT: Ministrul Energiei, Victor Parlicov, la conferința anuală ONU privind schimbările climatice, care se desfășoară în acest an în Dubai, Emiratele Arabe Unite. La conferință participă delegați aproape 200 de țări, lideri politici, din business, finanțe și societatea civilă, pentru a avansa în angajamentul comun pentru acțiuni climatice mai ambițioase și urgente, ca răspuns la primul bilanț global al Acordului de la Paris.

Meroslava Parii
06/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii