AGENDA DE WEEKEND//25-26.03.2023

Meroslava Parii
24/03/2023
Grafică: CIJM

EVENIMENTE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

 SÂMBĂTĂ 25 MARTIE

În sectoarele capitalei vor fi organizate iarmaroace cu diverse produse autohtone. Scopul acțiunilor constă în susținerea producătorlior autohtoni și asigurarea locuitorilor capitalei cu mărfuri agricole sezoniere. Potrivit organizatorilor, târgurile se vor organiza în trei sectoare ale municipiului Chișinău:

Buiucani: Teritoriul adiacent edificiului „Kentford”, bd. Ștefan cel Mare 202

Rîșcani: Bd. Moscova, 21, vizavi de str. Matei Basarab, 3

Botanica: Bd. Dacia, 26, iarmarocul „Târg cu tradiții”.

Amintim că în perioada 13 martie – 16 aprilie 2023, în Piața Marii Adunări Naționale se desfășoară „Târgul de Primăvară”.

 

Moldova Dance Festival 2023

UNDE: Radisson Blu Leogrand Hotel, str. Mitropolit Varlaam, 77

CÂND:08:00  25-26 martie, curent

CONTEXT: 26 martie, invitatul secțiunii de seară este  cântărețul SABBA, solistul The Super 4, câștigătorul proiectului muzical România 2021 „X Factor” din 2021.

 

Campionatul  Republicii Moldova Street  Fishing  2023 – Ediția I

UNDE: Parcul Valea Trandafirilor

CÂND: 07:30

CONTEXT: În Republica Moldova va lua start primul Campionat de pescuit la pești răpitori de pe mal în raza orașului. De menționat „Street Fishing”, ca disciplină a fost inclus în programul competițional susținut de Organizația FIPSED, aceasta fiind Federația Internațională de pescuit sportiv. Pe baza clasamentului competițiilor, se va forma echipa Națională a Moldovei, care ne va reprezenta țara la Campionatul Mondial Street Fishing 2023, ce se va desfășura în Italia, în orașul Mantova, în perioada 11-12 noiembrie 2023.

 

Eveniment: „O zi – student  la Facultatea de Farmacie”

UNDE: Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Facultatea de Farmacie, Blocul didactic nr 2, str. Malina Mică, 66

CÂND: 09:30

CONTEXT: Asociația Studenților Farmaciști din Republica Moldova a pregătit un program amplu de activități: vizite de informare și excursii la catedrele Facultății, la Centrul Farmaceutic Universitar „Vasile Procopișin”, prin sălile de curs și cămine, la Complexul Sportiv  Universitar. Vei avea oportunitatea să participi la lecții teoretice și să simulezi lucrări practice în laboratoarele științifice.

 

Workshop – Comportamentele negative la copiii cu autism, explicații și soluții

UNDE: Centrul de Asistență Psihopedagogică „EDUGENIC”, str. Grenoble, 128 E

CÂND: 10:00

CONTEXT: De ce copiii cu autism manifestă comportamente negative? Ce le declanșează? Cum să gestionăm corect aceste situații? Sunt doar cîteva din întrebările la care vom găsi răspunsuri în cadrul workshop-ului. Evenimentul este destinat părinților copiilor cu TSA, educatorilor, profesorilor, studenților de la facultățile de psihologie, psihopedagogie, pedagogie și tuturor celor care doresc să-i înțeleagă și să-i ajute pe copiii cu autism să-și dezvolte comportamentele adaptive.

 

Concurs Național „Professional Engineering Competition„ ediția a IV-a

UNDE: Centrul Republican pentru Copii și Tineret ARTICO, bd. Ștefan cel Mare, 169

CÂND: 10:00

CONTEXT:  Concursul este organizat de proiectul „Cariera mea” al Centrului Republican pentru Copii și Tineret ARTICO, cu scopul de a descoperi și stimula ideile inginerești originale, de a susține și promova creativitatea tinerilor.


Program de instruire: Coordonarea Consiliului  elevilor – Strategii pentru cadrele didactice

UNDE: Centrul Municipal de Tineret  Chișinău, str. Mitropolit Varlaam, 90

CÂND: 11:00

CONTEXT: În cadrul acestei instruiri vom analiza diverse tehnici de dezvoltarre și gestionare eficientă a Consiliului Elevilor, precum și modalități practice de a implica elevii în activități care să-i ajute să-și dezvolte abilitățile de lider și să  devină  membri activi în viața socială a școlii.

 

Training: De la conflict la apropiere

UNDE: MileniuM Training and Developement Institute, bd. Ștefan cel Mare, 196 Online

CÂND: 11:00

CONTEXT: Evenimentul  este pentru tineri și adulți ce își respectă timpul liber și simt nevoia de a crește calitatea relațiilor cu ceilalți. Este potrivit pentru studenți, angajați, părinți, psihologi, psihoterapeuți, educatori, traineri, persoane ce lucrează și interacționează cu oamenii.

 

Atelier de decor pentru copii – Oușor Pascal din ciocolată

UNDE: Cafe-bombonieria Cafelini, str. Pușkin, 26A (colț cu bd. Ștefan cel Mare)

CÂND: 11:00

CONTEXT: În ajunul sărbătorilor pascale, micii decoratori vor ornamenta ouă din ciocolată, fiind ghidați de Maeștri ciocolatieri. Vom învăța cum și din ce se produce ciocolata naturală, vom antrena degețelele în a decora oușorul pascal, vom ambala festiv și vom participa la parada oușoarelor.

 

Cupa Ministrei Finanțelor la Jocuri Intelectuale, ediția a III-a

UNDE: Ministerul Finanțelor, etaj 4, Sala Mare, str. Constantin Tănase, 7

CÂND: 12:00

 

Training: Tu ce știi despre sănătatea plămânilor?

UNDE: Mediacor, str. Alexei Mateevici, 60

CÂND: 12:00

CONTEXT: Educarea medicală este unul dintre cei mai importanți pași pentru a avea o societate sănătoasă. În cadrul Trainingului vom vorbi despre: Relația dintre aparatul respirator și cel digestiv; despre efectele substanțelor toxice care provoacă dependență; despre produsele cosmetice care irită aparatul respirator; despre urgențele respiratorii etc.

 

Ediție Națională – Marșul pentru viață 2023 „Viitorul este pro-viață”

UNDE: Spitalul Clinic Municipal nr.1 - se pleacă spre Arcul de Triumf pe traseul IMSP , str. Meleștiu, 20 – Viaduct – str. Ciuflea – bd. Ștefan cel Mare – Arcul de Triumf.

CÂND: 12:30

CONTEXT: Marșul pentru viață este cel mai frumos eveniment public dedicat protejării vieții copiilor nenăscuți și născuți. La finalul acțiunii, va fi organizat un concert caritabil Live for Life.

 

Serată de Cultură cu Dragoș Buhagiar

UNDE: Teatrul Fără Nume, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 13:00

CONTEXT: Președintele UNITER, Dragoș Buhagiar, unul dintre cei mai apreciați și premiați scenografi români de teatru și film, este invitatul seratei culturale „Întâlnirile TVR Moldova”. Evenimentul este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român „Miahi Eminescu”. Dragoș Buhagiar reușește să facă din scenografie un personaj principal și a semnat de-a lungul timpului numeroase  proiecte de succes pentru piese și teatru și festivaluri.

 

Dialog între  generații

UNDE: Palatul de Cultură a Feroviarilor,  bd. Decebal, 2

CÂND: 14:00

CONTEXT: Primăria Municipiului Chișinău și Direcția Generală Cultură și Patrimoniu Cultural vă invită la programul „Dialog între generații”. Specatcolul este deschis publicului larg și are drept scop promovarea comunicării între generații.

 

Eveniment: Îmbracă starea – First be a Woman

UNDE: Casa Keia, str. Uzinelor, 205/1

CÂND: 14:00

CONTEXT: Evenimnetul este proiectat în exclusivitate cu imaginea femeii moderne, femeia care este în ritm cu cotidianul și care tinde spre armonia interioară și exterioară, despre fuziunea trăirilor, energia, manierele și calitățile unei femei în societatea modernă. Veți petrece momente excepționale în cadrul  evenimentului „Îmbracă starea – First be a Woman”.

 

Prima Șezătoare Modernă de Ledership Sistemic organizată pentru femei

UNDE: Teatrul fără Nume, str. Sfatul Țării, 18

CÂND: 14:30

 

Desemnarea Campionilor FIRST LEGO League Moldova 2023

UNDE: Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă, Centrul „Clasa Viitorului”

CÂND: 16:00

 

Expoziție „Chișinău – Kielce” a artistului polonez Maksim Ostrowski

UNDE: Atcor, str. 31 August 1989, 137

CÂND: 16:00

CONTEXT: În cadrul expoziției vor fi prezentate picturi, grafică, artă, video  și  nu doar. Expoziția este un punct de plecare pentru cercetări ulterioare în vederea construirii unor punți simbolice de înțelegere a municipiului Chișinău și municipiului Kielce. Aceasta face parte din Proiectul „Exilul este patria gândirii, căutarea polonezei în conștiința colectivă a națiunilor”, implementat ca parte a bursei Ministerului Culturii și a Patrimoniului Național al Republicii Polone pentru anul 2023.

 

„La Syldhide”  de  Herman Levenskiold – Balet în două acte

UNDE: Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, bd. Ștefan cel Mare, 152

CÂND: 17:00

CONTEXT: Povestea fascinantă a „La Syldhide” și frumusețea dansurilor și a muzicii sale au captivat publicul timp de mai multe generații. Baletul a reușit să combine tehnicile de dans clasice cu elemente fantastice, creând o experiență de neuitat pentru toți  spectatorii. În general „La Syldhide” este considerat un punct de referință în istoria baletului și este apreciat atât de experții de dans, cât și de publicul larg.

 

Curs de: Dicție și Discurs Public - cu Vera Nastasiu, fondatoarea Dicție.md în Republica Moldova

UNDE: Dicție.md, str. București, 83

CÂND: 18:00

CONTEXT: Vă invităm să cuceriți lumea prin discurs. Subiectele principale: Modele de structuri pentru prezentarea ta,  care îți vor da moduri precise de a influența publicul și de a-ți atinge scopul; Cum să te pregătești mental înainte de prezentările în fața mai multor oameni;  Cum să-ți folosești emoțiile în avantajul tău, lucru ce te va ajuta în orice situație dificilă; Cum să gestionezi publicul dificil și ce să faci în situațiile stânjenitoare;  Tehnici de training și facilitare care te vor ajuta să „ții sala în mână” etc.

 

Spectacol „1984” de George Orwel

UNDE: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, bd.Ștefan cel Mare, 79

CÂND: 18:00

CONTEXT: În scenă cu spectacolul „1984”, Teatrul Național „Vasile Alexandri” din Iași, în cadrul Turneului Unirii.

 

Busola + special quests

UNDE: Artcor, str. 31 August, 1989, 137

CÂND: 19:00

CONTEXT: Vă invităm la Underground Party, un concert extraordinar al trupei Busola în formulă nouă cu formațiile God is Dead Cerebral Attack în deschidere.

 

Concert: Alb - Negru – Misha Grossu & Jazz Quartet

UNDE: Centrul Meteor, str. Sarmizegetusa 12, etaj 3

CÂND: 19:00

CONTEXT: Acordeonistul Misha Crossu vă invită la un concert mai deosebit – unul creat prin contrast, cum Alb și Negru. Vă vor fi prezentate piese noi și dintre cele mai variate: de la latino la ballade, de la jazz waltz la bossa, și, desigur nu vor lipsi ritmurile dansante de swing. O diversitate ritmică sonoră, care te vor face să simți ce înseamnă contrastul Alb - Negru în muzică în emoții – de la meditație profundă spre melodii vesele, care vor face să te miști; de la romantism la melodii relaxante pentru buna dispoziție.

DUMINICA 26 MARTIE

Platforma Națională a Tinerilor pentru Participare Activă împreună cu Pretura sectorului Centru, Pretura sectorului Ciocana și Clubul sportiv Alexia, lansează Campania de Caritate „Fii tu iepurașul de Paști”.În perioada 20 martie – 16 aprilie, vor fi colectate donațiile pentru a ajuta mai multe familii cu 5 și mai mulți copii din Sectorul Centru, Buiucani, Ciocana și comunele Bacioi, Bubuieci.  Vrem să ajutăm câte mai multe familii, dar pentru aceasta avem nevoie de suportul și susținerea voastră. Puncte de colectare: Clubul sportiv Alexia  - bd: Iurii Gagarin 14,  Pretura sectorului Centru, str. Bulgară 43, Pretura Sectorului Ciocana, bd. Mircea cel Bătrân 4/3. Propuneri pentru colectare: haine, încălțăminte, produse de igienă personală, produse nealterabile, dulciuri, jucării.

 

Expoziție de fotografie dedicată culturii indiene

UNDE: Muzeul Istoric Militar, str. Tighina, 47

CÂND: 10:00-17:00

CONTEXT: Indo-Mold Business & Cultural Organization (IMBCO), cu sprijinul Ambasadei Indiei cu reședința la București (România), organizează la Chișinău, o expoziție de fotografie dedicată culturii Indiei. În contextul expoziției vom răspunde la întrebările despre India.

 

Evenimentul „105 ani de la Reântegrarea Țării”

UNDE: Teatrul Național Satiricus „Ion Luca Caragiale”, str. Mihai  Eminescu, 55

CÂND: 11:30

 

Eveniment cu tematica: „Skillset-ul necesar al unui startup student în Moldova”

UNDE: FinTech Hub,  blocul B, ASEM, str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni, 59

CÂND: 13:00

CONTEXT: Vei afla de le experții din idustrie cum să reușești ca tânăr antreprenor să ajungi la succes inevitabil. Vei descoperi abilitățile și competențele esențiale necesare pentru a construi un startup de succes, printre care comunicarea eficientă; gândirea critică și rezolvarea problemelor. Fondatorii de startupuri din republica Moldova vor împărți atât experiențele lor di anii de studenție, cât și bune practici de creșterea rețelei de prieteni și parteneri.

 

Spectacol „Gaițele” de Alexandru Kirițescu

UNDE: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, bd. Ștefan cel Mare, 79

CÂND: 18:00

CONTEXT: În scenă cu spectacolul „Gaițele”, Teatrul Național „Vasile Alexandri” din Iași, în cadrul Turneului Unirii.

 

Concert în cadrul Proiectului „Vreau să cânt acasă”

UNDE: Sala cu Orgă,  bd. Ștefan cel Mare, 81

CÂND: 18:30

CONTEXT: Alexandru Șura /țambal/ cu Orchestra Națională de Cameră, prim-dirijor Cristian Florea,  la Sala cu Orgă. În program: Benjamin Britten, Alfred Alessandrescu, Georges Bizet, Antonio Vivaldi. Evenimentul este realizat în colaborare cu Primăria Municipiului Chișinău.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________

EVENIMENTE PE PLAN EXTERN

Festivalul Zilele Basarabiei, a XVI-a ediție

BUCUREȘTI: Deschiderea oficială a Festivalului va avea loc sâmbătă, 25 martie, odată cu desfășurarea, în parcul din Piața Unirii, a City Quest-ului “Marea Unire”. Participanții la quest, membrii Organizației Studenților Basarabeni din București și toți doritorii de a participa, se vor avânta într-o căutare a răspunsurilor la întrebări legate de Unirea Basarabiei cu România. Ulterior, programul festivalului va cuprinde o seară de socializare, “Seara Basarabenilor”, unde participanții vor socializa și privi filmul “Afacerea de EST”, regizat de Igor Cobileanski. Programul Festivalului va continua duminica, 26 martie, unde membrii Organizației Studenților Basarabeni din București, se vor deplasa la Mănăstirea Cernica, pentru a depune coroane și flori la mormintele membrilor Sfatului Țării. Aici, preotul Vasile,  al Mănăstirii Cernica, va ține o slujbă de pomenire în cinstea celor care au adus la îndeplinire idealul Unirii. Ne vor onora cu prezența sa descanenții Tradiției Militare și delegația Ambasadei Republicii Moldova în România, în frunte cu Excelența Sa, Victor CHIRILĂ. 

CLUJ-NAPOCA: La Cluj-Napoca festivalul „Zilele Basarabiei” se va desfășura în perioada 26 martie – 1 aprilie. Grupul de Inițiativă Basarabeană din Cluj își dorește să apropie mai mult basarabenii de comunitatea clujeană, prin promovarea produselor autohtone basarabene, a filmelor regizate de artiști basarabeni, a portului și dansului popular, a mâncărurilor tradiționale și a artiștilor de muzică populară și ușoară basarabeni, cunoscuți și peste Prut.

IAȘI: Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași – Muzeul de Istorie a Moldovei, în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare pentru România, invită publicul la un dublu eveniment sub genericul „Drumul Basarabiei spre casă”, pentru a marca împlinirea a 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Astfel, în perioada 26 martie - 9 aprilie 2023, la Palatul Culturii, în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, va fi deschisă Expoziția „Monumentele Basarabiei Furate”. Compusă din 32 de panouri tematice, expoziția aduce în atenția publicului o serie de monumente din spațiul basarabean, datând din perioada interbelică, a căror istorie a fost multă vreme ascunsă.

IAȘI: Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor din Iași (ATRAG Iași) organizează în fiecare primăvară o serie de activități culturale în cadrul campaniei „Adevărata Basarabie”. În acest an se desfășoară cea de a XI-a ediție a campaniei și are loc în perioada 18 martie – 26 mai. Activitățile care urmează a fi desfășurate se axează pe valori socio-culturale, schimb intercultural, artă, film, teatru, conferințe.  Scopul desfășurării campaniei „Adevărata Basarabie” este promovarea valorilor culturale și artistice comune celor două maluri ale Prutului prin stimularea participării active a tinerilor români în cadrul activităților socio-culturale din Iași.

Meroslava Parii
24/03/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii